, Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

search icon search icon

«Θα ήταν επικίνδυνο για την Ευρώπη αν έχανε ο Ερντογάν το δημοψήφισμα»

Ο πρόεδρος του «Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ», Yves Bertoncini, δήλωσε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης μια σταθερή και νόμιμη κυβέρνηση στην Τουρκία».
Μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο, ο Yves Bertoncini πρόσθεσε ότι παρά τις επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης, ο Ερντογάν «εφάρμοσε τη συμφωνία για τους μετανάστες που υπέγραψαν η ΕΕ και η Τουρκία», συμφωνία που προβλέπει ότι η Τουρκία θα υποδεχθεί στο έδαφός της τους μετανάστες, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ.
Σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να εξομαλυνθούν μετά το δημοψήφισμα, ανέφερε ο Yves Bertoncini. «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σε μια περιοχή εξαιρετικά ασταθή με τον πόλεμο στην Συρία. Εξάλλου, η Τουρκία εξάγει 45% των προϊόντων της στην ΕΕ. Εκτιμώ ότι τα πράγματα θα ξαναπάρουν κάπως έναν πιο φυσιολογικό δρόμο μετά το δημοψήφισμα», εξήγησε.
«Αν κέρδιζε το Οχι, τι θα έκανε ο Ερντογάν για να ανταπεξέλθει σε αυτό το πρόβλημα; Αυτό θα ήταν απρόβλεπτο», σημείωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ντελόρ.
«Το καλύτερο σενάριο για την ΕΕ είναι να κερδίσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα για λίγες ψήφους. Μόλις κατορθώσει να φτιάξει ένα νέο σύνταγμα στα μέτρα του, ίσως θα χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες με έναν πιο ορθολογικό τρόπο», κατέληξε ο Yves Bertoncini.
iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.