, Κυριακή
05 Μαΐου 2024

search icon search icon

«Συµµετοχή… η µεγάλη πρόκληση για την Κεντροαριστερά»

Της Χαράς Κεφαλίδου*
Μια ψήφος µε ιδιαίτερο πολιτικό φορτίο θα είναι αυτή της ερχόµενης Κυριακής.
Μια ψήφος-ορόσηµο για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς. Τη συσπείρωση επιτέλους ενός χώρου που εδώ και καιρό πορεύεται κατακερµατισµένος, αφήνοντας έδαφος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εφαρµόζει µέτρα – λαιµητόµους. Άλλωστε η Κυβέρνηση µε την πολιτική της επιχειρεί να καλλιεργήσει αισθήµατα µοιρολατρίας, µετατρέποντας την άθλια πολιτική της φτωχοποίησης του κόσµου σε πεδίο ρουσφετολογικών υποσχέσεων και επιδοµάτων. Τίποτε καλό δεν προµηνύεται από τη διαιώνιση της µιζέριας, ούτε για την προσωπική ζωή του καθενός µας, αλλά ούτε και για την κοινωνία.
Απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα, µε τη ΝΔ να παρακολουθεί αµήχανη, αδυνατώντας να αρθρώσει ουσιαστική εναλλακτική πολιτική πρόταση, η επανασύσταση του Κέντρου είναι αδήριτη ανάγκη. Δεν είναι απλώς µια επιχείρηση «συγκόλλησης» της παράταξης. Δεν είναι µια εφεύρεση της στιγµής. Ο τόπος χρειάζεται µια δυναµική, σύγχρονη, αναγεννηµένη Κεντροαριστερά. Πρωταγωνιστή, όχι κοµπάρσο, όχι συµπλήρωµα του πολιτικού δίπολου που διαµορφώνεται.
Η αποχή, η αδιαφορία των πολιτών είναι η χειρότερη επιλογή σε αυτήν την κρίσιµη πολιτική συγκυρία. Η διαδικασία της Κυριακής δεν αφορά µόνον όσους αισθάνονται ότι συνδέονται µε το χώρο. Αφορά όλους τους πολίτες.
Επιπλέον, η συµµετοχή θα είναι ένα στοίχηµα για την αποδοχή ή όχι των ανοιχτών, δηµοκρατικών διαδικασιών που µε τόλµη ξεκινήσαµε. Η κάλπη είναι αυτή που θα δώσει το απαιτούµενο κύρος στη νέα ηγεσία. Η εκλογή δεν θα λειτουργήσει µόνο ως σηµείο αναφοράς της ενότητας της παράταξης. Θα δώσει στο νέο ηγέτη τη δύναµη να ορθώσει ανάστηµα απέναντι στο συνονθύλευµα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που µας κυβερνά.
Για αυτό η εξίσωση είναι απλή: όσοι περισσότεροι προσέλθουν στην κάλπη, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η δέσµευση για αλλαγές την επόµενη µέρα.
Η ψήφος της Κυριακής είναι πολυτιµότερη όσο ποτέ άλλοτε. Θα καθορίσει το πλαίσιο για το µέλλον της παράταξης, αλλά κυρίως για το µέλλον της χώρας. Και αυτό είναι που προέχει. Μια δύναµη πολιτικά ενωµένη, χωρίς διαφορές και προσωπικές φιλοδοξίες, µε πειστική, ρεαλιστική, πολιτική πρόταση, µεταρρυθµιστικό σχέδιο, απαλλαγµένο από τις αγκυλώσεις του ‘χτες’. Μια Κεντροαριστερά, που θα αφουγκράζεται τις αγωνίες της Ελλάδας του σήµερα.
Ας µην χαθεί αυτή η ευκαιρία! Στα σηµερινά δεδοµένα οι εξελίξεις για εµάς χωρίς εµάς είναι αδιανόητες. Αυτή είναι η πρόκληση της Κυριακής. Θα την απεµπολήσουµε;
*Η κ.  Κεφαλίδου είναι βουλευτής Δράµας της Δηµοκρατικής Συµπαράταξης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.