, Κυριακή
05 Μαΐου 2024

search icon search icon

Κυρ. Μητσοτάκης προς κυβέρνηση: Καθρέφτης της αποτυχίας σας ο προϋπολογισμός

Εναντίον της κυβέρνησης, τόσο για την οικονομία, όσο και για το “κλίμα διχασμού που έχει καλλιεργήσει”, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ, αλλά και για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό και στις υποθέσεις σκανδάλων, καταφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.
Καταψηφίζουμε συνολικά την κυβέρνηση
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, αλλά και συνολικά την κυβέρνηση. «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της βαριάς μακροχρόνιας λιτότητας. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Καταψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και ό,τι αυτοί συμβολίζουν: Το λαϊκισμό. Τη δημαγωγία. Την πολιτική χωρίς αρχές. Τους κομματικούς διορισμούς. Την αλαζονεία. Την ανικανότητα. Την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Τον καταψηφίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και υποστήριξε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή.
Αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης η χθεσινή επίθεση
«Η χθεσινή επίθεση είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που ήσασταν στην αντιπολίτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ και στην Καθημερινή. «Μέρος αυτής τη στρατηγικής είναι και η συστηματική στοχοποίηση των ΜΜΕ και το κάνετε με συνέπεια σχεδόν όλοι σας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Έχετε καταγγείλει πρόσωπα και πρωτοσέλιδα, έχετε προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις, έχετε αποκαλύψει μέχρι και στοιχεία πόθεν έσχες δημοσιογράφων που δεν σας αρέσουν τα γραπτά τους», υπογράμμισε, λέγοντας ακόμα ότι «η τρομοκρατία γεννιέται στα λόγια του ακραίου διχασμού και του κηρύγματος του μίσους».
«Οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται πολύ εύκολα ρόπαλα και μολότοφ και μετά καλάζνικοφ και βόμβες», είπε ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας, εισπράττονται και οι συνέπειές της». «Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα και αντιλήψεις, γίνεται πιο εύκολη η δουλειά των κουκουλοφόρων», πρόσθεσε. «Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατίας μας σε διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με όσους θα θελήσουν να τη φιμώσουν με βία», διασαφήνισε και συμπλήρωσε ότι «όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες, επαναστάσεις σε βάρος της δημοκρατίας και των θεσμών, να ξέρουν ότι επί των ημερών μας θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».
Προϋπολογισμός-καθρέφτης της αποτυχίας σας
Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης τον χαρακτήρισε ως “καθρέφτη της αποτυχίας”, μιλώντας προς τον πρωθυπουργό. «Αλλά ο τελευταίος προϋπολογισμός σας είναι και ο απολογισμός σας, του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού», είπε ακόμα προς τον κ. Τσίπρα. Ο επικεφαλής της ΝΔ υπογράμμισε ακόμα ότι «ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να έχει κλείσει πριν από τέσσερα χρόνια, αν εσείς και ο κ. Καμμένος δεν προκαλούσατε εκλογές, με τη σύμπραξη του κ. Κουβέλη και της ΧΑ». Μάλιστα, γυρνώντας προς τον κ. Κουβέλη, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά λέγοντας: «Σας βλέπω στα υπουργικά έδρανα. Κανείς καλός δεν χάνεται».
«Ξέρετε πόσες φορές είχατε εξαγγείλει ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κ. Τσίπρα; Ούτε μια, ούτε δύο ούτε τρεις. Εννέα φορές το είπατε, κ. Τσίπρα», είπε, σε ύστερο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πεντάλογος της κυβερνητικής παρακμής
«Ο κύκλος της παρακμής σας κλείνει, αλλά οι Έλληνες θα σας θυμούνται για πέντε πράγματα, που συμπυκνώνονται σε πέντε λέξεις: Ψέμα. Εξαπατήσατε συνειδητά τους πολίτες. Από την κατάργηση του μνημονίου, με ένα νόμο και ένα άρθρο, και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μέχρι το παράλληλο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου του 2015. Και συνεχίζετε και σήμερα να ψεύδεσθε. Φτώχεια. Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους. Από την μείωση των κατώτατων συντάξεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι τις ανασφάλιστες, μερικής και εκ περιτροπής, θέσεις εργασίας των 360 ευρώ. Φόροι. Γονατίσατε τους πολίτες από την υπερφορολόγηση, ιδίως τη μεσαία τάξη. Από την αύξηση όλων των άμεσων φόρων και τη μείωση του αφορολόγητου, μέχρι, τη φοροεπιδρομή στους έμμεσους φόρους, από τα καύσιμα μέχρι τον καφέ. Φόβος. Γεμίσατε ανασφάλεια και βία την καθημερινότητα των πολιτών. Από τις γειτονιές μέχρι τα πανεπιστήμια. Σκάνδαλα. Από τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς στο Θριάσιο, μέχρι το σκάνδαλο της εξαγοράς επιχείρησης στα Σκόπια από τη ΔΕΗ και από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι τη ΔΕΠΑ», δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Η ΝΔ θα γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα
Αντιπαραβάλλοντας τον προϋπολογισμό με το σχέδιο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα νέο οδικό χάρτη που θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή. «Το στόχο μας περιγράφει το λιτό δίπτυχο «Λιγότεροι φόροι και εισφορές-Περισσότερες επενδύσεις και νέες, καλές δουλειές», είπε. «Επιδίωξή μας είναι η τόνωση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και η προστασία των πιο αδύναμων. Και στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα, ώστε να δοθεί χώρος για μέτρα αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για πρόνοιες κοινωνικής συνοχής», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ν.Δ θα κληθεί, σε λίγο, να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Να κλείσει τα τραύματα του διχασμού που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση. Το λέω γιατί η ανάπτυξη και η ευημερία δεν θα έρθουν όσο η Ελλάδα είναι διχασμένη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επανέλαβε, δε, βασικές προτάσεις του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση στους φόρους στις επιχειρήσεις, μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση και στο τουριστικό προϊόν κ.ο.κ.). Μίλησε, ακόμα, για μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για τους οφειλέτες του δημοσίου που χρωστούν ως 3.000 ευρώ, αλλά και για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Τέλος, αναφέρθηκε και στις νέες δεσμεύσεις για τη στήριξη της οικογένειας, όπως ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, αλλά και αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Έντονη αντιπαράθεση με Βούτση 
Με αφορμή αλλεπάλληλες διακοπές από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε όσους βουλευτές δεν θέλουν να τον ακούσουν να περάσουν έξω, προκαλώντας τη σύσταση του κ. Βούτση να μην επιβάλλει αυτός την τάξη. Τότε ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ Μητσοτάκη και Βούτση, με τον πρόεδρο της ΝΔ να κατηγορεί τον κ. Βούτση ότι δεν κάνει τη δουλειά του και ότι είναι «κομματικός πρόεδρος», καλώντας τον, αν δεν μπορεί, να κατέβει στα έδρανα της πλειοψηφίας. «Όταν ασχημονούν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη, θα την επιβάλλω εγώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τον ΠτΒ να του απαντά «δεν είστε σε τάξη σχολείου, ούτε στο συνέδριο της ΝΔ». Μάλιστα, όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είμαστε σε προεκλογική περίοδο», εισέπραξε την απάντηση Βούτση ότι «είστε τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο».
Πηγή: reader.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.