, Κυριακή
05 Μαΐου 2024

search icon search icon

Νέα Δημοκρατία: Επιχείρηση «αξιοπιστία»

Του Γιώργου Ευγενίδη
Η λέξη-κλειδί για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα είναι η «αξιοπιστία». Με αυτό ως γνώμονα πορεύεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια περίοδο με πολλές μεταβλητές, καθώς στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή την ένταση της διγλωσσίας στον άξονα Τσίπρα – Καμμένου, όπως φάνηκε και από την αντίδραση του Μαξίμου μετά το «plan B» για το Σκοπιανό, για το οποίο μίλησε αυθαίρετα ο Πάνος Καμμένος ενώπιον Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον.
Τούτου δοθέντος, δε, «γαλάζιες» πηγές εκτιμούν, μιλώντας στο «Π», ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν» και προσθέτουν ότι είναι άκρως πιθανό σύντομα ο κ. Τσίπρας, εφόσον ο κ. Καμμένος συνεχίσει σε αυτή την τροχιά, να κληθεί να αποδείξει ότι διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών σε αυτήν τη Βουλή. Άλλωστε, μια ρήξη του κυβερνητικού συνασπισμού δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο σενάριο, πολλώ, δε, αν αποδειχθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει με κάποιον τρόπο να βρει αναθεωρητική πλειοψηφία στην ΠΓΔΜ, σενάριο που ο Πάνος Καμμένος ξόρκιζε.
Μόνο για τις καρέκλες τους
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεπώς, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας προσλαμβάνει για τον κ. Μητσοτάκη χαρακτήρα επείγοντος, λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων, με τους επιτελείς της ΝΔ να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι σημερινοί κυβερνώντες πορεύονται απλά με γνώμονα το πώς θα παρατείνουν λίγο ακόμα την παραμονή τους στις καρέκλες τους.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτίθεται και θα επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του κυβερνητικού συνασπισμού, μιλώντας για «παρακμιακό θίασο». Δεν είναι, άλλωστε, λίγα τα θέματα που στη ΝΔ σταχυολογούν και εκτιμούν ότι ζημιώνουν την εικόνα της χώρας: η διγλωσσία Τσίπρα – Καμμένου στο εξωτερικό, και μάλιστα σε επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους για το Σκοπιανό, η αιφνίδια προαναγγελία του υπουργού Άμυνας για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων εν Ελλάδι, οι κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα που έχουν οδηγήσει σε δραστική απομείωση της χρηματιστηριακής αξίας των δις ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζικών ιδρυμάτων, η διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, αλλά και η αδιαφανής, κατά τη ΝΔ, εξαγορά από τη ΔΕΗ –που δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της– της σκοπιανής εταιρείας ρεύματος EDS, που ανήκε σε στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ και είχε αρνητική θέση στον τελευταίο ισολογισμό της.
Τα μηνύματα
Στον αντίποδα των κυβερνητικών χειρισμών, επομένως, ο πρόεδρος της ΝΔ προτάσσει το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ, εκπέμποντας μήνυμα προς δύο ειδών ακροατήρια: Αφενός, προς το εσωτερικό, παρουσιάζοντας έναν εναλλακτικό δρόμο, σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες σήμερα, αφετέρου, προς το εξωτερικό, ότι η ΝΔ «που έρχεται» διαθέτει ένα συγκροτημένο σχέδιο, προκειμένου η έξοδος από το πρόγραμμα να μην είναι μόνο στα χαρτιά.
Το μήνυμα περί της χρείας ανάκτησης της αξιοπιστίας ήταν και η «επικεφαλίδα», επί της ουσίας, του προγεύματος που είχε μεσοβδόμαδα ο κ. Μητσοτάκης με τους πρέσβεις της ΕΕ. Επρόκειτο για κάτι που είχε να γίνει εδώ και περίπου δύο χρόνια, από την εποχή της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, με τον κ. Μητσοτάκη να αξιοποιεί την πρόσκληση να μιλήσει στους εν Ελλάδι πρέσβεις αναλυτικά για το δικό του σχέδιο διακυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι αποτελούν τους «διαύλους» για τη μετάδοση του μηνύματος που εκπέμπει και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-κλειδιά για την επόμενη μέρα, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Άλλωστε, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να δημιουργήσει μια «έντιμη σχέση» με τους Ευρωπαίους εταίρους, έχοντας εγκαίρως μεταδώσει το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν έρχεται ως «ταύρος εν υαλοπωλείω», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, αλλά ως μια υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη.
Το όχημα, συνεπώς, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η «αλλαγή σελίδας», την οποία περιγράφει ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας, είναι ένα εμπροσθοβαρές και συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος πλούτος στη χώρα καθώς και πραγματική αναπτυξιακή δυναμική. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η αδυναμία διασφάλισης από μέρους της κυβέρνησης όρων συντεταγμένης εξόδου της χώρας στις αγορές καταδεικνύει την de facto αποτυχία του 3ου μνημονίου – για το οποίο επιρρίπτει ευθύνες και στους δανειστές που κάνουν τα στραβά μάτια, επιδιώκοντας να παρουσιάσουν ένα ελληνικό «success story» μετά από οκτώ χρόνια. Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε ένα πρόγραμμα, με το οποίο θα δημιουργούνται σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, διά της ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας, με «όπλο» τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.