, Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

search icon search icon

Ποτάμι: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία ανέδειξε προβλήματα αλλά και ευκαιρίες

Για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία τοποθετείται με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, αποτιμώντας τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Η διαφορά απόψεων με την Τουρκία σε σοβαρά ζητήματα είναι γνωστή και επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά. Η διαφορά αυτή και η κατά καιρούς επίδειξη επιθετικότητας από την τουρκική ηγεσία, όμως, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την προσπάθεια διαλόγου για την άμβλυνση των αντιθέσεων.

Υπό αυτή την έννοια, οι επισκέψεις και η επικοινωνία των δύο πλευρών είναι και θα είναι αναγκαίες.

Η μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η αποφυγή θερμών επεισοδίων -που στοιχίζουν ακριβά στις οικονομίες των δύο χωρών- είναι το απαραίτητο βήμα για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Με ιδιαίτερη προσοχή ακούσαμε για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, σχετικά με το “σκληρό πυρήνα” των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτές, όμως, δεν μπορεί να εξελίσσονται αενάως. Είναι αναγκαίο να έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. Στα θέματα που θα υπάρξει συμφωνία, να δοθεί λύση. Και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, να παραπεμφθούν για επίλυση στα διεθνή δικαστήρια και δικαιοδοτικά όργανα.

Οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο χώρες οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και πολιτικό θάρρος”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.