, Κυριακή
05 Μαΐου 2024

search icon search icon

Π.Τσάτσης: Μέσω της Art Fair η Θεσσαλονίκη μπορεί να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας

Περισσότερα από 1.000 έργα 600 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, μουσειακές εκθέσεις, ενδιαφέροντα πρότζεκτς, πρωτότυπα κεραμικά έργα του Picasso, έργα του καλλιτέχνη Dennis Oppenheim είναι μερικά από όσα θα δούμε στην 4η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, που θα γίνει από 21 έως 24 Νοεμβρίου, στη ΔΕΘ HELEXPO. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της, Παντελής Τσάτσης, σε συνέντευξη του στην Karfitsa αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα οφέλη που έχει η πόλη από την διοργάνωση λέγοντας ότι: «Όπου λειτουργεί ο θεσμός της Art Fair, η πόλη που τη φιλοξενεί γίνεται κέντρο πολιτισμού παγκοσμίως».
Συνέντευξη στη Φιλίππα Βλαστού
κ.Τσάτση, ποιοι είναι στόχοι της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair;
Να αναγνωριστεί ως μια από τις σημαντικότερες Art Fair στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης. Ήδη, φέτος το έχουμε πετύχει με 18 διεθνείς και 20 ελληνικές αίθουσες τέχνης.
Τι θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό;
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει 1.200 και πλέον έργα 600 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, να γνωρίσει τα πολύ ενδιαφέροντα πρότζεκτς που θα λάβουν χώρα στα πλαίσια της Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair. Επίσης φιλοξενούμε τέσσερις μουσειακές εκθέσεις , η μια εκ των οποίων με πρωτότυπα κεραμικά έργα του Picasso σε διάλογο με τη ζωγραφική του ζωγράφου Jankulovski . Μία ακόμη με έργα του σημαντικού καλλιτέχνη Dennis Oppenheim (Συλλογή Βερνίκου) και η τρίτη με 24 έργα καλλιτεχνών που εκπροσωπούν την γενιά 1980.(Συλλογή Παπαδημητρίου). Παράλληλα, φιλοξενούμε και την έκθεση παραδοσιακών βαλκανικών μασκών, μέρος από το σημαντικό Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας. Επιπλέον, έχουμε ως τιμώμενο καλλιτέχνη τον γνωστό ηθοποιό και ζωγράφο Billy Zane. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν δύο βραβεύσεις η πρώτη σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ), βραβείο MATAROA για την ανάδειξη του καλύτερου νέου καλλιτέχνη μεταξύ 10 επιλεγμένων και το βραβείο WAVA (World Association of Visual Arts) Για την καλύτερη γκαλερί, για τον καλύτερο επιμελητή και για τον καλύτερο καλλιτέχνη.
Πόσο σημαντική είναι η παρουσία της Art Fair για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τι προοπτικές έχει;
Όπου λειτουργεί ο θεσμός της Art Fair, η πόλη που τη φιλοξενεί γίνεται κέντρο πολιτισμού παγκοσμίως. Είμαστε σίγουροι, λοιπόν, και για την αλλαγή της Θεσσαλονίκης και τη μετατροπή της σε πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδος.
Από ποιες χώρες του εξωτερικού θα συμμετέχουν γκαλερί;
Φέτος οι χώρες που συμμετέχουν είναι οι εξής: Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Αμερική, Ρουμανία, Βέλγιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ισραήλ, Τουρκία, Κύπρος
Γιατί είναι σημαντικό για μια γκαλερί να συμμετέχει σε μια Art Fair;
Σαν διοργανωτής της Art Fair αλλά και χρόνια ιδιοκτήτης γκαλερί μπορώ με σιγουριά να πω ότι το πρώτο είναι η αύξηση της δημοσιότητας και της επισκεψιμότητας για έναν χώρο τέχνης από τη στιγμή που παίρνει μέρος σε μια τέτοια μεγάλη οργάνωση. Επιπλέον, είναι η επικοινωνία μεταξύ καλλιτεχνών και γκαλερί, καθώς και η πιθανότητα συνεργασία τους.
Τιμώμενος καλλιτέχνης έχει επιλεγεί φέτος ο Ελληνοαμερικανός Billy Zane. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή;
Ο Billy Zane είναι ολοκληρωμένος καλλιτέχνης (ηθοποιός, ζωγράφος, παραγωγός ταινιών) και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος επιλέξαμε να τιμήσουμε μια εξέχουσα καλλιτεχνική παρουσία.
Γιατί να έρθει ένας επισκέπτης στην έκθεση;
Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα σε ένα μόνο χώρο να δει και να θαυμάσει πολλά έργα που καλύπτουν μεγάλη γκάμα τεχνοτροπιών, μουσειακά εκθέματα, ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, ξεναγήσεις και πολλά άλλα δρώμενα (αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να βρει στη σελίδα μας στο facebook).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.