, Κυριακή
28 Απριλίου 2024

search icon search icon

"Ξέφραγο αμπέλι" το Αλλατίνη! "Παγίδες… θανάτου" παντού!

allatini-aftopsia (9)
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Ένας σκουριασμένος φράχτης που έχει κενά σε πολλά σημεία, ανύπαρκτη φύλαξη και πρόσβαση για τον καθένα. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το Δεκέμβριο του 2012 στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου Αλλατίνη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παπανδρέου και Σοφούλη. Τότε μια πυρκαγιά σε ένα από τα οικήματα του πρώην εργοστασίου από άστεγους που προσπαθούσαν να ζεσταθούν από το τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες, είχε ανακινήσει το ζήτημα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τη διαχείριση του χώρου που ρημάζει καθημερινά, παραμένοντας έρμαιο αστέγων, τοξικομανών, αλλά όπως αποδείχθηκε αποτελεί και χώρο παιχνιδιού για παιδιά, μετά το χθεσινό ατύχημα ενός 13χρονου που βρισκόταν στο χώρο με τους φίλους του. Σαν να μην φτάνει αυτό πολλοί το χρησιμοποιούν ως χώρο στάθμευσης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ / φωτορεπορτάζ Σάββας Αυγητίδης

Το karfitsa.gr βρέθηκε εκ νέου στο χώρο του παλιού εργοστασίου Αλλατίνη και όπως φάνηκε λίγα άλλαξαν πριν από 2,5 χρόνια. Επί της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, γνωστή και ως πρώην οδός Ανθέων υπάρχουν οι ευκολότερες δίοδοι πρόσβασης στο χώρο του παλιού εργοστασίου. Οι λαμαρίνες που τοποθετήθηκαν για την καλύτερη φύλαξη του χώρου φαίνεται πως είτε παραβιάστηκαν είτε ακόμα και αφαιρέθηκαν, γεγονός που διευκόλυνε την πρόσβαση και στα μικρά παιδιά που είχαν άγνοια των κινδύνων που μπορεί να επικρατούν σε ένα παλιό βιομηχανικό χώρο.
allatini-aftopsia (6) allatini-aftopsia (7) allatini-aftopsia (8)
Στο εσωτερικό του εργοστασίου και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο, η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη, αφού η χρόνια εγκατάλειψη, σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές συνθήκες ευνοούν την οργιώδη βλάστηση αυτήν την περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι στο χώρο υπάρχουν φίδια και τρωκτικά. Εκτός από αυτό το γεγονός, που κάνει το χώρο ιδιαίτερα επικίνδυνο για παιδικά παιχνίδια, το προαύλιο του εργοστασίου είναι γεμάτο με κομμάτια από παλιά εργαλεία και μηχανήματα, ξύλινα αλλά κυρίως μεταλλικά. Εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκονται εκτεθειμένα τα μεταλλικά κομμάτια στις καιρικές συνθήκες είναι σκουριασμένα και όπως είναι λογικό οι τραυματισμοί καραδοκούν.
Καθώς διανύουμε θερινή περίοδο, είναι εμφανές ότι υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα στο προαύλιο και μάλλον αποτελεί θαύμα το γεγονός ότι δεν ξέσπασε ακόμα κάποια πυρκαγιά.
allatini-aftopsia (5)
Η οργιώδης βλάστηση από ό,τι φαίνεται ευθύνεται και για τον τραυματισμό του παιδιού, αφού περιμετρικά του κεντρικού κτηρίου πίσω από τη χαρακτηριστική υψικάμινο βρίσκεται μία τάφρος βάθους μεγαλύτερου των δύο μέτρων που αποτελεί θανάσιμη παγίδα για όποιον δεν γνωρίζει το χώρο.
Το πιο επικίνδυνο όμως σημείο είναι το ίδιο το κτήριο, η είσοδος στο οποίο αποτελεί ρίσκο για τη σωματική ακεραιότητα για όποιον το κάνει. Η σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο αλλά και στους τρεις ορόφους δεν έχει κάγκελα, ενώ την ίδια ώρα τα πατώματα του εργοστασίου όπου είναι ξύλινα είναι σάπια. Παράλληλα για λόγους διευκόλυνσης της βιομηχανικής παραγωγής που συντελούνταν εκεί πριν από πολλά χρόνια, υπάρχουν καταπακτές σε πολλά σημεία του πατώματος, που μπορούν άνετα να γίνουν παγίδες θανάτου για παιδιά που παίζουν ανυποψίαστα.
allatini-aftopsia (1) allatini-aftopsia (2) allatini-aftopsia (3) allatini-aftopsia (4)

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.