, Κυριακή
05 Μαΐου 2024

search icon search icon

ΔΕΘ: Ώρα να ενηλικιωθεί

ΣΠΥΡΑΚΗ
της Μαρίας Σπυράκη*
Η “Διεθνής ετήσια εμποροπανήγυρις” στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως μοιάζει με μια “μεγαλοκοπέλα” που αρνείται να ενηλικιωθεί. Οι μεν στενοί συγγενείς αποφεύγουν να θίξουν το θέμα και να της συστήσουν να βρει ένα σπίτι και να ζήσει με τις δυνάμεις της τη ζωή της. Οι δε γνωστοί και φίλοι το έχουν “τούμπανο” ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Οι προύχοντες, φίλοι της οικογένειας, χρησιμοποιούν τα ετήσια γενέθλια για να κάνουν επίσκεψη και να βγάλουν λόγο. Η ΔΕΘ τα κάνει όλα και συμφέρει. Είναι άλλοθι, είναι σκηνικό, είναι και… βάρος για τους Θεσσαλονικείς τις μέρες της λειτουργίας της. Το ερώτημα είναι εάν είναι επίσης Έκθεση με ρόλο καταλυτικό, αυτόνομο, επενδυτικό και μοντέρνο. Κατά πόσο αποδίδει η  ΔΕΘ όταν  η εικόνα της σκιάζεται από την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση σε βαθμό που ελάχιστοι να ασχολούνται με τα οικονομικά και πολιτιστικά της, κατά καιρούς, αποτελέσματα;
Συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, συνδεδεμένη με τις λαμπρές στιγμές της, όχι μόνο τις επιχειρηματικές, το πρώτο ραδιόφωνο του Χρήστου Τσιγγιρίδη το 1926, το πρώτο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στο περίπτερο της ΔΕΗ το 1960, η ΔΕΘ είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής της πόλης. Αναπτύχθηκε μαζί με τη Θεσσαλονίκη, έφερε επιχειρηματικές και δραστηριότητες στην πόλη όχι μόνο από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και σημαδεύτηκε από τις δύσκολες  στιγμές, όπως όταν επιτάχθηκε από τα στρατεύματα κατοχής.
Ωστόσο από την εποχή των επιτευγμάτων και των παιδικών μας χρόνων που ακόμη μυρίζουν μαλλί της γριάς έχει περάσει περισσότερο από μίσος αιώνας. Η ΔΕΘ μέσω αξιόλογων διοικήσεων επιχείρησε με τα χρόνια να βρει το βηματισμό της και το νέο της ρόλο. Όμως η χρήση της ως σκηνικό από τις πολιτικές δυνάμεις εξακολουθεί να αποπνέει μια παλιομοδίτικη, πολυέξοδη και αμφίβολης αποτελεσματικότητας εικόνα. Η ΔΕΘ δεν είναι σκηνικό. Είναι διοργάνωση με αξιώσεις. Δεν είναι θέατρο όπου ο κάθε πολιτικός φορέας παρουσιάζει την πλατφόρμα του μεταφέροντας από την Αθήνα από το πολιτικό προσωπικό μέχρι τους δημοσιογράφους. Η ΔΕΘ είναι πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και της αξίζει μια καθαρή προσανατολισμένη εικόνα στις δραστηριότητες που φιλοξενεί.
Ως ευρωβουλευτής, προφανώς και δεν έχω κανένα λόγο να μιλήσω για την κατεύθυνση της ΔΕΘ. Υπάρχουν ειδικοί και αρμόδιοι. Ως επαγγελματίας της ενημέρωσης για 22 χρόνια , έζησα  για μια πενταετία και μετά πήγα και ήρθα στη ΔΕΘ τουλάχιστον 15 φορές με πρωθυπουργούς και πολιτικούς αρχηγούς. Ως Θεσσαλονικιά ωστόσο, προτείνω δημόσια στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίξει το δρόμο και να δώσει στη ΔΕΘ χώρο και ρόλο. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός δεν πρόκειται άλλωστε να μοιράσει “καθρεφτάκια” υποσχόμενος γραφείο πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη(!!!). Είναι η ώρα ο επόμενος πρωθυπουργός να εξορθολογήσει συμβολικές δραστηριότητες, δίνοντας στη ΔΕΘ την ευκαιρία να ενηλικιωθεί.
*Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.