, Σάββατο
27 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πόνοι στην πλάτη; Αυτή η αλλόκοτη άσκηση φαίνεται να κάνει καλό και στο σώμα και στο μυαλό μας

Εικόνα: pixabay

Ήταν μόλις το 1915 όταν ένας 50χρονος ιδιοκτήτης καπνοπωλείου ονόματι Patrick Harmon έβαλε στοίχημα για 20.000 δολάρια ότι θα κατάφερνε να διανύσει πεζοπορώντας την απόσταση των 6.300 χλμ. που χωρίζει το Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη. Με έναν αλλόκοτο όρο: να περπατάει ανάποδα.

Με τη βοήθεια λοιπόν ενός φίλου και έναν μικρό καθρέφτη προσαρτημένο στο στήθος του για να βλέπει πού πηγαίνει, όχι απλώς κατάφερε να ολοκληρώσει αυτό το challenge μέσα σε 290 μέρες αλλά και να δηλώνει, μετά, ότι οι αστράγαλοί του είχαν γίνει τόσο δυνατοί, που θα μπορούσαν να σπάσουν μόνο με σφυρί.

Η επιστημονική μελέτη τον δικαιώνει σήμερα, κατά κάποιον τρόπο, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του BBC που αναφέρει ότι το ανάποδο περπάτημα χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία για ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη, τα προβλήματα στα γόνατα και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Κάποιες μελέτες καταδεικνύουν ότι ενισχύει ακόμα και νοητικές λειτουργίες, όπως τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Το ανάποδο περπάτημα χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία για ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη, τα προβλήματα στα γόνατα και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Κάποιες μελέτες καταδεικνύουν ότι ενισχύει ακόμα και τις νοητικές λειτουργίες.

Για την ακρίβεια η ιστορία της αλλόκοτης αυτής άσκησης δεν ξεκινά από τον Harmon αλλά από την αρχαία Κίνα, όμως τα τελευταία χρόνια προσελκύει την προσοχή όλο και περισσότερων ερευνητών του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η Janet Dufek από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, η οποία μετά από μελέτες 20 χρόνων στο ανάποδο περπάτημα έχει διαπιστώσει ότι αρκούν 10-15 λεπτά καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες για να ενισχυθεί η ελαστικότητα στους ιγνυακούς τένοντες (που βρίσκονται στα πόδια). Επιπλέον, φαίνεται να δυναμώνει τους μυς της πλάτης που συνδέονται με τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης και γενικά την ελαστικότητα του σώματος.

«Έρευνές μας έχουν δείξει ότι, εμμέσως, το ανάποδο περπάτημα έχει κάποια οφέλη που σχετίζονται με τους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης, χάρη στη διάταση που προκαλεί στους ιγνυακούς τένοντες» όπως σχολιάζει η Dufek.

«Έρευνές μας έχουν δείξει ότι, εμμέσως, το ανάποδο περπάτημα έχει κάποια οφέλη που σχετίζονται με τους πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης, χάρη στη διάταση που προκαλεί στους ιγνυακούς τένοντες» όπως σχολιάζει η Dufek.

Επιπλέον, έχει ανακαλυφθεί ότι καίει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό περπάτημα.Ήδη χρησιμοποιείται σε διάφορες αθλητικές προπονήσεις, αλλά πλέον θεωρείται ευεργετικό και για μη αθλητές, για παράδειγμα παχύσαρκα άτομα, πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα και ασθενείς που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες μετά από εγκεφαλικό.

Οι μηχανισμοί μέσα από τους οποίους δρα; Φαίνεται να ενεργοποιεί διαφορετικές μυϊκές ομάδες από άλλες μορφές προπόνησης αλλά και νευρωνικές περιοχές που συνδέονται με την καλή λειτουργία εγκεφάλου μέχρι την τρίτη ηλικία.

Υπάρχουν και άλλες ασκήσεις με παρόμοια αποτελέσματα, όπως η κολύμβηση και το κινεζικό tai chi, αλλά ίσως αυτό που κάνει το ανάποδο περπάτημα τόσο ξεχωριστό είναι η παιχνιδιάρικη αίσθηση που το συνοδεύει, που μας πηγαίνει πίσω στην παιδική ηλικία μας. Αρκεί βέβαια να προσέχουμε τα νώτα μας.

Πηγή: marieclaire.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.