, Τρίτη
21 Μαΐου 2024

search icon search icon

Έκτακτη χρηματοδότηση για την στήριξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκη- Σποράδες

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η εξασφάλιση χρηματοδότησης της κρατικής στήριξης για την φετινή χρονιά ήταν το αντικείμενο της συνάντησης κυβερνητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η συνάντηση έγινε την Πέμπτη, 25 Απριλίου, μεταξύ του υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή, Χρήστου Τριαντόπουλου, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε επικοινωνία και με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση. 

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η συνδυαστική αξιοποίηση πόρων τόσο από τους διαθέσιμους πόρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και από τους πόρους του ειδικού προγράμματος αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη πως νησιά των Βορείων Σποράδων επλήγησαν σημαντικά από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023. Πρόκειται για το πρόγραμμα που διαχειρίζεται, ως προς την αξιοποίηση και κατανομή του, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος. 

Μετά την εξεύρεση των πόρων που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της κρατικής στήριξης και φέτος της εν λόγω γραμμής, οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δρομολογούν τις διαδικασίες, ώστε ο διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

Στο θέμα, αναφέρθηκε – στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου – στη Βουλή και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας τη συνεργασία που έχει με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, όσον αφορά την έκτακτη χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη για τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο της στήριξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Με αφορμή την θετική έκβαση, ο υφυπουργός, Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως “η κυβέρνηση και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στηρίζει την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη. Ανταποκρίνεται στο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, καθώς και των τοπικών παραγόντων. Και, κυρίως, απαντά στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών, οι οποίες και αυξήθηκαν μετά στις δυσμενείς επιπτώσεις στα νησιά των Βορείων Σποράδων από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Και απαντά με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, σε συνέχεια όλων των μέτρων στήριξης και κρατικής αρωγής. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Βορείων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη έχει ένα σαφές και απτό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την περιοχή. Είναι μια σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία και για την τρέχουσα χρονιά, για την οποία θα διατεθούν πόροι από το πρόγραμμα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση”.

Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος: “Η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, αναγνωρίζοντας αυτή την αναπτυξιακή σημασία, προχώρησε σε κρατική στήριξη της εν λόγω ακτοπλοϊκής σύνδεσης που ξεπέρασε, για το σύνολο της τριετίας, τα 10 εκατ. ευρώ. Και αυτή η κρατική χρηματοδότηση, που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, θα συνεχιστεί σε συνεργασία τριών υπουργείων και για φέτος, με το διαγωνισμό για την εν λόγω ακτοπλοϊκή γραμμή να δρομολογείται την επόμενη εβδομάδα από το αρμόδιο υπουργείο. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίων, κ. Νίκο Παπαθανάση, και τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων, κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο για τη στενή συνεργασία για τα νησιά των Βορείων Σποράδων”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.