Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις γεύσεις της παιδικής του ηλικίας; Γεύσεις και αρώματα μπλεγμένα με τη νοσταλγία του παρελθόντος, μιας Ελλάδας, μιας Θεσσαλονίκης περισσότερο αισιόδοξης και με το βλέμμα σε ένα καλύτερο αύριο. Αυτές τις αναμνήσεις θα επιχειρήσει να ξυπνήσει στους Θεσσαλονικείς το νέο Tiffany’s, πλέον Tiφφany’s × 1905, το οποίο ανοίγει τις πύλες του τον Μάιο με ένα διπλό στοίχημα: Να μην απογοητεύσει τους παλιούς και να προσφέρει μια διαφορετική πρόταση στους νέους.
Ρεπορτάζ: Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Η είδηση ότι ανοίγει ξανά το Tiffany’s έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Οι ιστορίες για το μπιφτέκι, το φιλέ μινιόν και τις πατάτες κομπλέ έκαναν ακόμα κι εμάς που δεν προλάβαμε να τα δοκιμάσουμε, να περιμένουμε με ανυπομονησία το νέο μενού του Tiffany’s. Φυσικά η είδηση ότι το μενού αυτό θα επιμεληθεί ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, Ασημάκης Χανιώτης, γιγάντωσε τις προσδοκίες όλων.
Σπαράγματα θυμήσεων σε μια άλλη Θεσσαλονίκη
«Αναπολώ τα μεγάλα εστιατόρια των δεκαετιών 1980 και 1990, όπως ήταν το Tiffany’s, το Όλυμπος Νάουσα και ο Κρικέλας στη Θεσσαλονίκη. Εστιατόρια που σηματοδότησαν μια άλλη εποχή», αναφέρει στην Karfitsa ο επιχειρηματίας, Νίκος Νυφούδης, με πρωτοβουλία του οποίου το Tiffany’s ανοίγει ξανά τις πύλες του στο ίδιο μάλιστα σημείο, επί της Ικτίνου 3.
«Έτσι όταν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να μπορέσω να πάρω το χώρο που στεγαζόταν το Tiffany’s στο παρελθόν, φυσικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Πήγαινα στο Tiffany’s όταν ήμουν φοιτητής με φίλους. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να μπορέσουμε να κάνουμε αυτόν τον χώρο ξανά ζωντανό. Υπάρχει φυσικά το άγχος, γιατί δεν μιλάμε για συνέχεια της ίδιας επιχείρησης. Μιλάμε για ένα εστιατόριο με τη δική του φιλοσοφία, κρατώντας όμως και στοιχεία της αστικής κουζίνας που είχε το παλιό Tiffany’s», συμπληρώνει.

Ο παράγοντας του κρασιού στο νέο Tiffany’s
Ο κ. Νυφούδης τονίζει επίσης ότι θα γίνει ένα πάντρεμα του τότε με το σήμερα. «Οι άνθρωποι που έφτιαξαν το Tiffany’s δεν ζουν καν. Οποιαδήποτε προσπάθεια μίμησης θα ήταν αποτυχημένη. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δική μας εκδοχή. Σε συνδυασμό με τη δική μου εμπειρία στον τομέα του κρασιού νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ζωντανέψουμε ξανά αυτό το κομμάτι της Ικτίνου. Το Tiffany’s μεσουρανούσε όταν ήμουν 19-23 ετών. Μας θυμίζει μια άλλη Θεσσαλονίκη. Τότε το Tiffany’s είχε τραπέζια σχεδόν σε όλο τον πεζόδρομο. Σήμερα αυτό θα ήταν αδύνατο και για πρακτικούς λόγους. Όλο το μαγαζί ήταν μια παρέα. Χαιρετούσες τον κόσμο. Τα γκαρσόνια ήταν φιλικά. Συζητούσαμε για μπάλα, ακόμη και για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα της εποχής. Αυτά δεν συμβαίνουν πια. Η εστίαση έχει αλλάξει».
Αυτό ακριβώς το κλίμα της παρέας και την όσμωση διαφορετικών ανθρώπων θέλει να επαναφέρει ο κ. Νυφούδης. Φιλοδοξεί σε ένα μαγαζί που θα προσφέρει μια διαφορετική πρόταση για όλες τις ώρες της ημέρας. Ένα ιδανικό σημείο για καφέ το πρωί, για γεύμα το μεσημέρι και για εκλεκτό κρασί το βράδυ.
Ειδικότερα: «Θέλουμε το μαγαζί μας να απευθύνεται σε όλους. Δεν θα είναι ακριβό. Δεν είναι ο στόχος να απευθυνθούμε στους λίγους. Θα χαρώ πολύ να δω ανθρώπους που πήγαιναν στο Tiffany’s στα καλά χρόνια και τώρα είναι 60-65 χρόνων. Και δίπλα τους να είναι φοιτητές που θα έρθουν να γνωρίσουν αυτόν τον χώρο. Για μένα η μίξη των ανθρώπων είναι αυτό που η εστίαση πρέπει να εκφράζει. Όχι μαγαζιά μόνο για όσους έχουν χρήματα και είναι μεγάλοι σε ηλικία, ούτε μαγαζιά μόνο για όσους δεν έχουν χρήματα και είναι νεαροί. Υπάρχουν ωραία μαγαζιά που δημιουργούν αναμνήσεις και ωραίες εικόνες. Για αυτό ήθελα να ανοίξουμε τον Μάιο. Ο Μάιος είναι ο πιο όμορφος μήνας στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος αισιοδοξεί για το καλοκαίρι».
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τις μνήμες. Για αυτό το νέο Tiffany’s φιλοδοξεί στο να δημιουρήσει τη δική του ταυτότητα. Θα ανοίξει μετά το Πάσχα, με executive σεφ τον Ασημάκη Χανιώτη. Ο κ. Νυφούδης υπογραμμίζει στην Karfitsa: «Εδώ θα κάνουμε ένα μενού που θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, όχι γκουρμέ, αλλά με υψηλό επίπεδο πρώτης ύλης και γεύσης. Θα δώσουμε τη δική μας εκδοχή του σημερινού πια Tiffany’s».





