Τα «όπλα» έναντι παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, ογκωδών, πατινιών και μπαλωμάτων σε δρόμους και πεζοδρόμια
Ρεπορτάζ: Αναστασία Καρυπίδου
Σε μια μάχη χωρίς επιστροφή φαίνεται πως έχει μπει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάταξη και θωράκιση του δημόσιου χώρου. Έναν αγώνα δρόμου ώστε να αποδοθούν τα κοινόχρηστα σημεία στους πολίτες χωρίς τα ανεξέλεγκτα τραπεζοκαθίσματα που, κατά το παρελθόν, κατέκλυζαν πλατείες και πεζοδρόμια, δίχως στοίβες ογκωδών σε κάθε γειτονιά και με τα ηλεκτρικά πατίνια σε τάξη κι όχι πεταμένα δεξιά κι αριστερά, ανάλογα με το που βολεύεται ο κάθε χρήστης.
Ο δημόσιος χώρος αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, που δεν διστάζει να ανεβάζει τους τόνους και να στέλνει μηνύματα για μηδενική ανοχή απέναντι σε επιχειρηματίες, σε εταιρείες ενοικίασης πατινιών, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας.
Ποινικό αδίκημα τα ογκώδη – Κάμερες θα «τσακώνουν» τους ασυνείδητους
Τα ογκώδη εξακολουθούν και παραμένουν ο μεγάλος πονοκέφαλος με τη δημοτική αρχή να ψάχνει τρόπους ώστε να λύσει την παράνομη εναπόθεσή τους.
Ο κ. Αγγελούδης έκανε γνωστό πως η πρακτική αυτή συνιστά ποινικό αδίκημα και η ΕΛ.ΑΣ. θα εφαρμόσει όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία. Προκειμένου να μην έχουν μπλεξίματα οι πολίτες καλούνται να αξιοποιούν τις υπηρεσίες του δήμου, ενημερώνοντας σχετικά ώστε η αποκομιδή των ογκωδών να γίνεται νόμιμα και κανονικά.
Ο δήμαρχος προχώρησε τη σκέψη ένα βήμα παρακάτω προαναγγέλλοντας την τοποθέτηση καμερών, οι οποίες πέρα από τις τροχαίες παραβάσεις θα έχουν και την ευθύνη καταγραφής παραβάσεων του δημόσιου χώρου, που έχουν να κάνουν δηλαδή με τα ογκώδη.
«Πληρώστε, αλλιώς λουκέτο…»
Ηχηρό μήνυμα προς εκείνους τους λίγους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης που συνεχίζουν να λειτουργούν αυθαίρετα και δεν έχουν καταβάλει τα αντίστοιχα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, παρά το γεγονός πως έχουν επανειλημμένα ειδοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, έστειλε ο κ. Αγγελούδης.
Όπως είπε έχουν μια τελευταία ευκαιρία ώστε να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ειδάλλως η δημοτική αρχή προχωρά στη σφράγιση καταστημάτων. Παραθέτοντας και νούμερα που δείχνουν το έργο της διοίκησης, ο κ. Αγγελούδης εξήγησε πως από την αρχή της θητείας, σε διάστημα 21 μηνών, έγιναν 139 άρσεις τραπεζοκαθισμάτων και βεβαιώθηκαν πάνω από 1.500 παραβάσεις με πρόστιμα, για διάφορα θέματα που αφορούν το δημόσιο χώρο.
Τέλος στα μπαλώματα
Στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής μπαίνουν και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας και δικτύων, που σκάβουν δρόμους και πεζοδρόμια, κάποιες φορές χωρίς προειδοποίηση και συντονισμό. Που φεύγοντας από το σημείο των εργασιών αφήνουν πίσω τους μπαλώματα, λοφάκια, κακοστρωμένη πίσσα ασφάλτου.
«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Είναι ώρα να μπει τάξη στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση» δηλώνει ο κ. Αγγελούδης που φέρνει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τροποποίηση της υφιστάμενης Κανονιστικής με μεγαλύτερα πρόστιμα και επικαιροποιημένες προβλέψεις για την προστασία του δημόσιου χώρου.
Ειδικότερα, αναμένεται να ψηφιστούν μέτρα ώστε οι εταιρείες να αναλαμβάνουν πλήρως τις ευθύνες τους.
Όπως για παράδειγμα, μετά το πέρας του σκαψίματος να αποκαθιστούν τα πεζοδρόμια και το σύνολο του δρόμου. Για όσους καθυστερούν τις εργασίες θα επιβάλλεται 1.000 ευρώ πρόστιμο ημερησίως, αυξάνεται η εγγυητική στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό εκσκαφής, ενώ θα απαγορεύονται οι εργασίες σε περιοχές που έχουν αναπλαστεί για διάστημα πέντε ετών.
«Σφίγγουν» οι άδειες για τη Νέα Παραλία
Η Νέα Παραλία, η πλατεία Αριστοτέλους και ο άξονας της ΧΑΝΘ αποτελούν τα πιο δημοφιλή σημεία της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Ωστόσο, κάποια πρόσφατα περιστατικά όπου δεν υπήρξε ο ανάλογος σεβασμός για το παραλιακό κομμάτι οδήγησε τη δημοτική αρχή να «σφίξει» το πλαίσιο χορήγησης αδειών.
Από δω και στο εξής στο τμήμα της Νέας Παραλίας, από το Λευκό Πύργο μέχρι το Μακεδονία Παλλάς, θα δίδεται σε έναν μόνο, κάθε φορά, φορέα ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των πολλαπλών, παράλληλων εκδηλώσεων μέσα σε λίγα τετραγωνικά.
Και παράλληλα οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές και τη δημοτική αστυνομία θα είναι συνεχείς ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, ενώ στη «μάχη» ζητήθηκε να συμμετέχει πιο ουσιαστικά και η Ελληνική Αστυνομία.
Από Οκτώβριο πρόστιμο για τα πεταμένα πατίνια
Το δικό τους τελεσίγραφο έχουν λάβει και οι εταιρείες ενοικιάσεων πατινιών. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φροντίσουν για τη διαγράμμιση των χώρων όπου θα τοποθετούνται τα κοινόχρηστα πατίνια από τους χρήστες τους, ειδάλλως από τα μέσα Οκτώβρη θα επιβάλλονται πρόστιμα αλλά και κατασχέσεις των μικροοχημάτων.
«Δεν γίνεται τα πατίνια να εγκαταλείπονται ανεξέλεγκτα στο δημόσιο χώρο ή να πετιούνται στο Θερμαϊκό» είπε ο κ. Αγγελούδης, θυμίζοντας πως στην τελευταία «ψαριά» από τα νερά μαζεύτηκαν 71 πεταμένα πατίνια, ενώ άλλα εντοπίζονται σε κάθε σημείο της πόλης δυσκολεύοντας την κίνηση των πολιτών.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στην «μάχη» για την ανάταξη του δημόσιου χώρου: τέλος στα αυθαίρετα τραπεζοκαθίσματα, πρόστιμα και κάμερες για τα ογκώδη, κανόνες για τα πατίνια και αυστηρό έλεγχο σε εταιρείες κοινής ωφέλειας