Η δημοφιλής σειρά ντοκιμαντέρ «Mayday», γνωστή και ως «Air Crash Investigation», παρουσίαζε αεροπορικά ατυχήματα και δυστυχήματα, χρησιμοποιώντας αναπαραστάσεις για να ανασυνθέσει τα γεγονότα που οδήγησαν κάθε φορά στην καταστροφή.
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μανής
Οι επιβάτες της πτήσης που αναχώρησε το πρωί της Παρασκευής από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Μέμινγκεν της Γερμανίας ένιωσαν ξαφνικά σαν να πρωταγωνιστούν σε ένα από τα επεισόδια της σειράς. Μόνο που αυτή τη φορά «σκηνοθέτης» δεν ήταν η τηλεόραση, αλλά η ίδια η ζωή.
«Τον είδα να φεύγει από τη ζωή»
Η Σβετλάνα Μαξίμοβιτς καθόταν στο κάθισμα πίσω και αριστερά από τον σύζυγό της, ο οποίος είχε θέση δίπλα στο παράθυρο.
Περίπου 30 λεπτά μετά την απογείωση ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος και το παράθυρο δίπλα στον 61χρονο διαλύθηκε. Όπως περιγράφει η σύζυγός του, εξαιτίας της απότομης διαφοράς πίεσης, ο άνδρας βρέθηκε με το κεφάλι και το ένα χέρι έξω από το αεροσκάφος.

«Η επιβάτιδα που καθόταν δίπλα του τον κράτησε από το χέρι. Εγώ σηκώθηκα και τον έπιασα από το σώμα, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να τον κρατήσουμε, γιατί επικρατούσε πανικός. Ακούγονταν ουρλιαχτά και αντικείμενα έπεφταν από παντού. Ένας ακόμη επιβάτης μάς βοήθησε και τελικά καταφέραμε να τον συγκρατήσουμε», αναφέρει.
«Αν δεν φορούσε τη ζώνη ασφαλείας, δεν θα ζούσε. Τον είδα σχεδόν να φεύγει από τη ζωή. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι ζωντανός», περιγράφει, μεταφέροντας τις στιγμές τρόμου που εκτυλίχθηκαν μέσα στην καμπίνα.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, οι επιβάτες προσπάθησαν να καλύψουν το άνοιγμα τοποθετώντας ακόμη και μία βαλίτσα στο κατεστραμμένο παράθυρο. Ωστόσο, η ορμή του αέρα την παρέσυρε έξω από το αεροσκάφος.
«Όλοι πίστεψαν ότι το αεροπλάνο έπεφτε και προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς θα σωθούν», σημειώνει.
Ο σύζυγός της εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. «Φοράει συνεχώς κολάρο, έχει μελανιές, εγκαύματα, ακόμη και το δέρμα του έχει τραβηχτεί. Ακούει αεροπλάνο και τρέμει», λέει η ίδια.
Τι εξετάζει ο πραγματογνώμονας
Σύμφωνα με τον Χρήστο Γκλαβόπουλο, δικαστικό πραγματογνώμονα και τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας του τραυματία, ο οποίος μελέτησε τα βίντεο που καταγράφηκαν αμέσως μετά το συμβάν, το παράθυρο του αεροσκάφους τύπου Boeing ενδέχεται να έσπασε όταν προσέκρουσε επάνω του κάποιο αντικείμενο.
Ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να επρόκειτο για τμήμα πτερυγίου του κινητήρα.

«Αυτό ενδέχεται να οφείλεται σε δύο αιτίες: είτε σε αστοχία του αισθητήρα θερμοκρασίας που βρίσκεται στο εσωτερικό του περιβλήματος του κινητήρα, στο σημείο όπου φαίνεται να υπάρχει θραύση, είτε σε θραύση του ίδιου του πτερυγίου εξαιτίας κόπωσης του υλικού ή άλλης αστοχίας», αναφέρει.
Όπως επισημαίνει, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα αεροσκάφη, ανεξάρτητα από το εάν της ανήκουν ή τα μισθώνει, οφείλει να πραγματοποιεί τους προβλεπόμενους ελέγχους στα χρονικά διαστήματα που ορίζουν οι κατασκευαστές.
Μεταξύ των τμημάτων που πρέπει να ελέγχονται, όπως λέει, περιλαμβάνονται και τα πτερύγια του κινητήρα.

Πρόκειται, πάντως, για μία αρχική τεχνική εκτίμηση, καθώς τα ακριβή αίτια του συμβάντος θα πρέπει να προκύψουν από την επίσημη διερεύνηση και τον έλεγχο του αεροσκάφους.
Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Σε ανακοίνωσή της μετά το περιστατικό, η αεροπορική εταιρεία ανέφερε:
«Η πτήση από τη Θεσσαλονίκη προς το Μέμινγκεν, το πρωί της Παρασκευής 10 Ιουλίου, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά την απογείωσή της, καθώς ένα παράθυρο της καμπίνας των επιβατών αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε ομαλά και οι επιβάτες επέστρεψαν στον τερματικό σταθμό. Ένας επιβάτης ζήτησε και έλαβε ιατρική βοήθεια στο έδαφος, στη Θεσσαλονίκη.
Προκειμένου να περιοριστεί η καθυστέρηση, δρομολογήθηκε αεροσκάφος αντικατάστασης για τη μεταφορά των επιβατών στο Μέμινγκεν, το οποίο αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη στις 09:53, τοπική ώρα».
Το χαμηλότερο ύψος απέτρεψε τα χειρότερα
Έμπειροι κυβερνήτες αεροσκαφών επισημαίνουν στην «Κ» ότι οι επιβάτες της πτήσης, παρά τον εφιάλτη που έζησαν, στάθηκαν υπό μία έννοια τυχεροί, καθώς το περιστατικό φαίνεται ότι συνέβη προτού το αεροσκάφος φτάσει στο κανονικό ύψος πλεύσης.
«Σε ύψος 30.000 έως 35.000 ποδών, η διαφορά πίεσης είναι πολύ μεγαλύτερη και μία απότομη αποσυμπίεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες συνέπειες, ακόμη και προβλήματα στα δομικά στοιχεία του αεροσκάφους», αναφέρουν.
Όπως εξηγούν, η πίεση που ασκείται σε μία πόρτα αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης αντιστοιχεί σε δύναμη αρκετών τόνων, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος των πιέσεων που αναπτύσσονται σε μεγάλο υψόμετρο.
Το συγκεκριμένο συμβάν φαίνεται ότι σημειώθηκε σε αρκετά χαμηλότερο ύψος.
«Στα 15.000 πόδια, για παράδειγμα, η αποσυμπίεση μπορεί να είναι ηπιότερη. Υπάρχει ασφαλώς διαφορά μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής πίεσης, αλλά δεν έχει τον ίδιο εκρηκτικό χαρακτήρα που θα είχε σε πολύ μεγαλύτερο ύψος», σημειώνουν οι πιλότοι.
Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στο να αποφευχθούν ακόμη χειρότερες συνέπειες.
Καταγγελίες επιβατών για πολύωρες καθυστερήσεις
Το ατύχημα έφερε εκ νέου στην επιφάνεια παράπονα επιβατών για προηγούμενες πτήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας.
«Η πτήση ήταν προγραμματισμένη να αναχωρήσει στις 06:10. Μόλις επιβιβαστήκαμε και το αεροπλάνο άρχισε να τροχοδρομεί, σταμάτησε. Ο κυβερνήτης μάς ενημέρωσε ότι είχε παρουσιαστεί τεχνικό πρόβλημα, μας ζήτησε να παραμείνουμε στις θέσεις μας και είπε ότι θα επιβιβάζονταν μηχανικοί για να το επιλύσουν», αναφέρει επιβάτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν και ακολούθησαν αλλεπάλληλες ενημερώσεις και αναβολές. Κάποια στιγμή πληροφορήθηκαν ότι η πτήση θα πραγματοποιούνταν με καθυστέρηση 24 ωρών. Τελικά, το αεροσκάφος αναχώρησε περίπου 15 ώρες αργότερα, όταν αρκετοί επιβάτες είχαν ήδη εγκαταλείψει το αεροδρόμιο.
Άλλος ταξιδιώτης κάνει λόγο για οκτάωρη καθυστέρηση σε πτήση από το Ζάγκρεμπ προς τη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας ότι η μοναδική ενημέρωση από την εταιρεία ήταν να διατηρήσουν οι επιβάτες τις αποδείξεις για τα έξοδα διατροφής τους.
Ένας ακόμη επιβάτης καταγγέλλει εξάωρη καθυστέρηση σε πτήση από τη Θεσσαλονίκη προς τα Χανιά και αναφέρει ότι δόθηκε σε κάθε ταξιδιώτη κουπόνι φαγητού αξίας τεσσάρων ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA




