, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αγγελίνα Λυκόγιαννη: Η γιόγκα οδηγεί στην ένωση νου και σώματος

Η γιόγκα δεν είναι περίπλοκες ασκήσεις μέχρι τελικής πτώσεως αλλά μια ευχάριστη διαδικασία.

Χρησιμοποιώντας μόνο τα δάχτυλα των χεριών μας, μπορούμε ν’ αποκτήσουμε σωματική, ψυχική και νοητική ευεξία, όπως επισημαίνει η πιστοποιημένη δασκάλα χάθα γιόγκα Αγγελίνα Λυκόγιαννη η οποία μετέφρασε το βιβλίο «Μούντρες-Η Γιόγκα στα Χέρια σας» της Ελβετίδας Gertrud Hirschi, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική. Ένας εύχρηστος οδηγός ευζωίας και ήπιας άσκησης με τεχνικές απλές, προσιτές και συχνά διασκεδαστικές!

Τί είναι τελικά η γιόγκα; Φιλοσοφικό σύστημα ή κάτι άλλο;

Η γιόγκα είναι, όπως πολύ εύστοχα επισημάνατε είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα. Μέσα από την μελέτη αρχαίων κειμένων, την εκπαίδευση του νου στην παρατήρηση και αυτό-παρατήρηση, την άσκηση του σώματος και τη διαχείριση της αναπνοής οδηγεί στην ένωση νου και σώματος. Γιόγκα στα σανσκριτικά σημαίνει ένωση σώματος, νου και πνεύματος, εξισορρόπηση των αντιθέτων ή όπως λέει ο αρχαίος σοφός Πατάντζαλι στις περιβόητες Σούτρες του «γιόγκα είναι η κατάπαυση των κυματισμών του νου» ( γιόγκα τσίτα βρίττι νιροντά). Στον Δυτικό κόσμο είναι δημοφιλής η σωματική εκδοχή της, δηλαδή οι ασάνες (ασκήσεις στατικής παραμονής) και ιδιαίτερα τα πιο δυναμικά συστήματα όπως η ashtanga, η vinyasa flow και η power yoga. Φυσικά υπάρχουν δάσκαλοι και δασκάλες που εκπαιδεύονται και προσφέρουν την πιο παραδοσιακή και ήπια εκδοχή της που ονομάζεται hatha yoga όπως επίσης και άλλοι που επιλέγουν πιο πνευματικούς/ενεργειακούς δρόμους μελετώντας τα mantras, δηλαδή τις ιερές ψαλμωδίες που τραγουδιούνται συνοδεία ινδικού αρμόνιου, την yoga nidra κ.α.

Να έρθουμε στο βιβλίο που μεταφράσατε και κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική με τίτλο «Μούντρες-Η Γιόγκα στα Χέρια σας». Τί είναι οι μούντρες;

Η λέξη μούντρα στα σανσκριτικά έχει πολλαπλές ερμηνείες Μπορεί να μεταφραστεί ως χειρονομία, στάση του νου, σύμβολο, ενεργειακή σφραγίδα. Πρόκειται για σχήματα των χεριών αλλά και των ματιών και ολόκληρου του σώματος που –όπως λέει χαρακτηριστικά η Ελβετίδα συγγραφέας Gertrud Hirschi «…μπορούν με τρόπο παραστατικό να απεικονίσουν συγκεκριμένες διαδικασίες και καταστάσεις της συνείδησης. Αντίστροφα, πάλι, συγκεκριμένες στάσεις μπορούν να οδηγήσουν στις συνειδησιακές καταστάσεις που συμβολίζουν. Τί σημαίνει αυτό στην πράξη; Για παράδειγμα, ο άνθρωπος που τακτικά και με ζήλο εξασκεί τη «χειρονομία της γενναιότητας», η οποία συναντάται συχνά σε αναπαραστάσεις Ινδικών θεών, θα απελευθερωθεί σταδιακά από τον φόβο». Οι μούντρες, λοιπόν, είναι ασκήσεις για τα δάκτυλα των χεριών αλλά και για ολόκληρο το σώμα που χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν μια πρόθεση, μια απόφαση, μια επιλογή αλλά και για να ανακουφίσουν από χρόνιους ή οξείς πόνους, να ησυχάσουν τον νου, να αυξήσουν την συγκέντρωση, να ανανεώσουν τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού κ.ο.κ.

Γιατί αποφασίσατε να μεταφράσετε το συγκεκριμένο βιβλίο και όχι κάποιο άλλο από την πλούσια ξενόγλωσση βιβλιογραφία της γιόγκα;

Αφενός γιατί γοητεύτηκα από την αμεσότητα και την απλότητα του λόγου της Hirschi και αφετέρου γιατί, για πολλοστή φορά από τότε που άρχισα να ασκούμαι στη γιόγκα αλλά και να τη διδάσκω, επιβεβαίωσα μια προσωπική μου αρχή με την οποία μάλιστα γαλουχήθηκα ως δασκάλα χάθα γιόγκα από τις δικές μου, υπέροχες δασκάλες Ελιάνα Ψωμιάδου και Έλλη Αναγνώστου: η γιόγκα μπορεί να αφορά όλους ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, σωματότυπο ή προβλήματα υγείας. Φυσικά δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε τα ίδια πράγματα κι αυτό είναι λογικό. Μπορούμε, όμως, όλοι να προσαρμόσουμε τις τεχνικές της γιόγκα στο δικό μας σώμα. Κι εκεί κρύβεται η μαγεία και η σοφία του βιβλίου της Hirschi: προσφέρει σε όσους κάνουν γιόγκα, σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν αλλά διστάζουν αλλά και σε όσους δεν θέλουν να κάνουν γιόγκα, έναν εύχρηστο οδηγό ευζωίας και ήπιας άσκησης με τεχνικές απλές, προσιτές και συχνά διασκεδαστικές!

Πολλοί κάνουν γιόγκα για ν’ αποκτήσουν καλλίγραμμο σώμα…

Με λύπη διαπιστώνω πως, όλο και περισσότερο, η ενασχόληση με την γιόγκα τείνει να γίνει μορφολαγνική, θεοποιώντας τα όμορφα, καλλίγραμμα κορμιά που εκτελούν ακροβατικές ασκήσεις. Οι μούντρες στέκονται στην αντίπερα όχθη και βρίσκονται στην καρδιά της γιόγκικης φιλοσοφίας: εξασκούν και ηρεμούν τον νου με ήπια και ευγενική χρήση του σώματος. Κι αυτό είναι κάτι εφικτό για όλους. Επίσης, το βιβλίο «Μούντρες- Η γιόγκα στα χέρια σας» περιέχει ενδιαφέρουσες συμβουλές βοτανοθεραπείας, μούντρες με τη μορφή ασκήσεων που ενεργοποιούν και αναζωογονούν ολόκληρο το σώμα, σύντομες – αλλά περιεκτικές- αναφορές σε άλλες εναλλακτικές αγωγές υγείας ή συστήματα που κάνουν χρήση των χεριών όπως η ρεφλεξολογία, η αγιουρβέδα (παραδοσιακή ινδική ιατρική), ο βελονισμός κ.α αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες μαρτυρίες που αναδεικνύουν την αξία που έχουν οι μούντρες τόσο ως νοητική/σωματική άσκηση όσο και ως θεραπεία που βρίσκεται πιο κοντά στη φύση του ανθρώπινου σώματος.

Θα μας προτείνετε μούντρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;

Με χαρά! Οι μούντρες που επιλέγω εκτελούνται εύκολα και έχουν σωματικά αλλά και νοητικά οφέλη.

Χακίνι Μούντρα. Ενώνουμε απαλά τα ακροδάκτυλα μας και τοποθετούμε τα χέρια μπροστά στο θώρακα ή το πρόσωπο μας. Η Χακίνι Μούντρα μας βοηθά να συγκεντρώσουμε τον νου μας, να ανασύρουμε σημαντικές πληροφορίες από την μνήμη μας, να βρούμε, όπως λέει η Hirschi, “την κόκκινη κλωστή” που ενώνει νοητικά το πριν με το τώρα. Πολύ ευεργετική για όσους κάνουν πνευματική εργασία

Ατμάντζαλι (ή Αντζάλι). Ενώνουμε τις παλάμες και τα δάκτυλα μας. Τοποθετούμε τα χέρια μας στο κέντρο του στήθους πιέζοντας απαλά. Η Ατμάντζαλι (ή Αντζάλι) μούντρα είναι η πασίγνωστη χειρονομία της προσευχής. Πρόκειται για μια πνευματική μούντρα με πλούσιο και ισχυρό συμβολισμό. Δηλώνει ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε και είμαστε, ενισχύει την εσωτερική περισυλλογή, δημιουργεί αρμονία και ισορροπία, εκφράζει την ανάγκη για σιωπή και προσευχή και προσφέρει νοητική διαύγεια και γαλήνη.

Το βιβλίο έχει και άλλες μούντρες όπως:

Ούσας Μούντρα. Ιδανική για το πρωινό ξύπνημα, για το πρώτο απολαυστικό τέντωμα της ημέρας! Τονώνει, αναζωογονεί, χαρίζει νοητική εγρήγορση.

Απάν Μούντρα. Πολύ χρήσιμη εάν θέλουμε έναν βαθύ, συστηματικό καθαρισμό του συκωτιού. Συνδυάζεται με βάμμα γαϊδουράγκαθου.

Τσιν Μούντρα και Ντυάνι Μούντρα. Ανήκουν στην κατηγορία «μούντρες για το πνεύμα» και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, αποτελεσματικές και εύκολες στην εκτέλεση τους. Προσφέρουν ηρεμία, εσωτερική γαλήνη και ισορροπία σε σώμα και νου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.