, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Ο ουρανός μιλά ελληνικά – Οι αστερισμοί στην Ελληνική Μυθολογία»

Το ξέρεις ότι ο Ουρανός μιλά ελληνικά; Πολλοί αστερισμοί έχουν ονόματα θεών, ηρώων και πλασμάτων από την Ελληνική μυθολογία. Πάμε μια βόλτα με την Αστρονομούλα για να τους ανακαλύψουμε;

Φαντάσου ότι τα άστρα είναι τελείες. Ένωσε τις τελείες και σχημάτισε εικόνες! Όπως έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες τις νύχτες με καθαρό ουρανό. Είχαν πλούσια φαντασία αλλά και πολλές απορίες. Πώς γεννήθηκε η φύση; Γιατί κάθε ζώο είναι διαφορετικό; Γιατί αλλού κυλούν ποτάμια κι αλλού μας βρέχει η θάλασσα; Τί είναι ο άνθρωπος; Για ν’ απαντήσουν στις απορίες τους επινόησαν ιστορίες για κατορθώματα αλλά και για έρωτες θεών και θνητών. Αυτές οι ιστορίες είναι οι μύθοι.

Για να μην τελειώσει ποτέ αυτό το ταξίδι, τις ξάστερες νύχτες όταν θα σηκώνεις το βλέμμα σου στον ουρανό θα ξανασυναντάς τους αγαπημένους αστερισμούς σου και τους ήρωές τους!

Η συγγραφέας του βιβλίου Λίτσα Τότσκα

Η ανακάλυψη του Πολικού Αστέρα μια ξάστερη νύχτα ήταν ένα από τα πρώτα μυστήρια του σύμπαντος που κλήθηκα να εξερευνήσω. Αργότερα κατάλαβα πως η μεγαλύτερη παγίδα στη ζωή είναι να κοιτάς το δάχτυλο που σου δείχνει τον δρόμο και να ξεχνάς τον προορισμό.
Οι ελληνικοί μύθοι ήταν τα πρώτα μου παραμύθια. Αγάπησα τους όλο δύναμη και πάθη ήρωες, θεούς και θνητούς. Οι περιπέτειές τους μου αποκάλυψαν ότι η ζωή κρύβει μεγαλείο αλλά και σκοτεινές στιγμές και ονειρεύτηκα ν ανακαλύψω ήρωες του καιρού μου. Έτσι, έγινα δημοσιογράφος. Η Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής/Ψυχολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και τα μεταπτυχιακά μου στο Media Management με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα τον… θαυμαστό κόσμο των ΜΜΕ.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ, από το 1988 πέρασα από εφημερίδες και περιοδικά ενώ επιμελήθηκα και παρουσίασα τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Εντρύφησα και στην εκμάθηση αγγλικών και γαλλικών, αλλά…πιάνο δεν έμαθα!
Το 2007 διασκεύασα παραδοσιακά παραμύθια απ όλον τον κόσμο που κυκλοφόρησαν σε βιβλίο-CD με τις ηθοποιούς Ειρήνη Κουμαριανού και Έφη Παπαθεοδώρου.
Το 2008 διασκεύασα το Ασχημόπαπο του Άντερσεν, το οποίο κυκλοφόρησε σε βιβλίο-CD με την ηθοποιό Αγγελική Δαλιάνη κι έγινε παράσταση για το θέατρο «Badminton» της Αθήνας.
Οι ιστορίες που κατέγραψα ως δημοσιογράφος γέννησαν στο μυαλό μου νέους ήρωες, που βρήκαν βήμα να μιλήσουν για τη ζωή τους μέσα από διηγήματα που συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικές εκδόσεις (33 Ιστορίες για το 1821, Γενέθλια πόληΧριστουγεννιάτικες ιστορίεςΣΜΥΡΝΗ της φαντασίας και της μνήμης κ.ά.)
Ιστορίες που μας ταξιδεύουν από το χθες στο σήμερα αφηγούμαι και στη ραδιοφωνική μου εκπομπή στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, γιατί…
έχει η ζωή γυρίσματα!

Η εικονογράφος του βιβλίου Μαρία Μανουρά

Η Μαρία Μανουρά γεννήθηκε μια βαρυχειμωνιάτικη μέρα στην Αθήνα, αλλά προτιμά την άνοιξη. Τα κελαϊδίσματα τής θυμίζουν τον τόπο που αγάπησε πιο πολύ ως τώρα, το χωριό της στους πρόποδες της μαγευτικής Οίτης.
Όσο μεγάλωνε, όλοι της έλεγαν να γίνει γιατρός, αφού «τα ’παιρνε τα γράμματα»… Το ένστικτό της, όμως, την οδήγησε στην Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π. Τώρα ξέρει πως ήταν σωστή επιλογή. Έμαθε κάτι πολύτιμο: πώς να οργανώνει το χάος, πώς να χτίζει από το μηδέν. Μα δεν ήταν αρκετό… Έλειπε το χρώμα.
Στα 24 χρόνια της συνειδητοποίησε αυτό που είπε ο Ιπποκράτης: «Ο μεν βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» (κι ύστερα οι Λατίνοι: Ars longa, vita brevis). Μάλλον ήταν ο οιωνός της παιδικής ηλικίας… Έτσι πήρε την απόφαση να δοκιμάσει την τύχη της στον Τομέα της Ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Και το ταξίδι ξεκίνησε…
Από το 2014 εικονογραφεί παιδικά βιβλία. Νιώθει ευτυχής και ευγνώμων για τους άπειρους κόσμους που μπορεί πλέον να δημιουργήσει από την αρχή, χωρίς πολεοδομική άδεια και με την ακριβότερη πρώτη ύλη: το ανθρώπινο θυμικό.
Ίσως κάποτε γράψει δικά της βιβλία, ίσως όχι. Μερικά απογεύματα ονειρεύεται να στήσει μια βιοτεχνία παιχνιδιών. Κάθε παιγνίδι, λέει, θα έχει δικό του όνομα και δικό του ελάττωμα. Αισθάνεται πως το ωραίο ξεπερνά την όμορφη όψη και το ορθώς καμωμένο. Γι’ αυτό, πάλι, της αρέσουν οι ελεύθεροι άνθρωποι, ακόμη κι όταν είναι πολιορκημένοι. Κι αν της ζητήσεις μια συγκινητική λέξη, θα σου πει το «ευχαριστώ».
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Προς το παρόν…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.