, Σάββατο
30 Σεπτεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Θεατρική παράσταση στο «Παλατάκι» με πρωταγωνίστρια την Μαρία Σολωμού

Με φόντο το Παλατάκι στη Θεσσαλονίκη η Μαρία Σολωμού θα υποδυθεί την Τιτάνια, την βασίλισσα των ξωτικών από το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο Θερινής Νυκτός».

Το έργο αναμένεται να ανέβει το καλοκαίρι στο δημοφιλές νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή της Καλαμαριάς.

Αν και τα καλοκαίρια η Μαρία Σολωμού αποφεύγει να δουλεύει, όπως τονίζει σε συνέντευξη της στην Karfitsa, στην συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορούσε να πει όχι. «Το έργο αυτό για εμένα είναι τεράστιο δέλεαρ. Είναι ένα έργο που το θυμάμαι από την σχολή ως φοιτήτρια, το διδάσκω πλέον ως καθηγήτρια και αγαπώ τον Σαίξπηρ. Με ιντρίγκαρε το έργο και ο ρόλος της Τιτάνια και είπα αμέσως ‘’ναι’’ όταν με πήρε τηλέφωνο η σκηνοθέτιδα του έργου, Φρόσω Λύτρα για να μου το προτείνει».

Ο θίασος του έργου θα πλαισιώνεται από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. «Μου αρέσει πολύ που συνεργάζομαι με το ΚΘΒΕ. Πρώτη φορά μπαίνω σε δουλειά, αν εξαιρέσουμε την πρώτη δουλειά που έκανα όταν μπήκα στον χώρο της υποκριτικής, που δεν ξέρω κανέναν. Τους μαθαίνω τώρα σιγά σιγά και αυτό που μου έχει κάνει φοβερή εντύπωση είναι η ποιότητα και το επίπεδο των ηθοποιών. Είναι υπέροχοι», περιγράφει η γνωστή ηθοποιός.

Η επίσκεψη της στο «Παλατάκι»

Το Παλατάκι η Μ. Σολωμού το επισκέφθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά. «Μέχρι πρότινος όποτε ερχόμουν στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσα κυρίως στο κέντρο. Δεν είχε τύχει να πάω προς τα εκεί. Με αφορμή την παράσταση επισκέφθηκα το Παλατάκι και εντυπωσιάστηκα. Το κτίριο και ο χώρος γύρω του είναι πανέμορφα», σημειώνει. «Σαν σημείο και σαν χώρος είναι εξαιρετικά. Μου κάνει, όμως, τρομερή εντύπωση που δεν είναι σε καλή κατάσταση. Πρέπει οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι γιατί είναι κρίμα», διαπιστώνει η Μ. Σολωμού μετά την περιήγηση της στον χώρο για την παράσταση. Μια διαπίστωση που την κάνουν όλοι όσοι επισκέπτονται το Παλατάκι, το οποίο εδώ και χρόνια έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου.

Για αυτό άλλωστε επιλέχθηκε και ως χώρος για την πραγματοποίηση της παράστασης. Εκτός του μαγευτικού σημείου που βρίσκεται και του επιβλητικού διατηρητέου κτιρίου, υπάρχει η σκέψη – στόχος να δοθεί «πνοή» στο Παλατάκι μέσω της παράστασης. Στο εξωτερικό αντίστοιχες δράσεις είναι μέσα στην πολιτιστική νοοτροπία, να δίνεται δηλαδή ζωή σε εγκαταλελειμμένους χώρους με παραστάσεις ή συναυλίες. Η «υιοθέτηση» τους λοιπόν μόνο καλό θα έκανε σε κτίρια «κοσμήματα» που έχουν μετατραπεί σε «φαντάσματα», όπως στην περίπτωση του Κυβερνείου.

«Το Παλατάκι έχει πολλές προοπτικές και δυνατότητες για να γίνουν ωραία πράγματα και να έχει μεγάλα οφέλη τόσο η γύρω περιοχή, όσο και η υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο», αναφέρει η Μ. Σολωμού.