, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στο «Ναβάλνι» Κρίστο Γκρόζεφ

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε απόψε στην ταινία «Ναβάλνι» που είναι αφιερωμένη στον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, ωστόσο ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της δεν μπόρεσε να παραστεί στην απονομή των BAFTA, για λόγους ασφαλείας.

Η παραγωγός Οντέσα Ράε έπλεξε το εγκώμιο του δημοσιογράφου Κρίστο Γκρόζεφ, ο οποίος εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ αλλά δεν πήγε στο Λονδίνο σήμερα. «Τα εγκατέλειψε όλα για να αφηγηθεί αυτήν την ιστορία και άλλες ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν», τόνισε.

Ο Γκρόζεφ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ερευνητικού δημοσιογραφικού ιστοτόπου Bellingcat, υποδέχτηκε τη βράβευσή του με ένα επιφώνημα στο Twitter.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τη συνωμοσία γύρω από τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι– ο οποίος σήμερα είναι φυλακισμένος στη Ρωσία– με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σιβηρία το 2020. Νοσηλεύτηκε στο Βερολίνο και κατηγόρησε το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίασή του.

Ο Κρίστο Γκρόζεφ υποστήριξε την Παρασκευή ότι η βρετανική αστυνομία τον εμπόδισε να παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων. Η αστυνομία του Λονδίνο ωστόσο ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανέναν να παραστεί σε «ιδιωτικές εκδηλώσεις» και ότι αυτό επαφίεται στους διοργανωτές. Παρ’ όλ’ αυτά, σχολίασε ότι «το γεγονός ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τις εχθρικές προθέσεις ξένων κρατών ενώ βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πραγματικότητα που ανησυχεί» τις βρετανικές αρχές.

Ο ιστότοπος Bellingcat εδρεύει στην Ολλανδία και ιδρύθηκε το 2014 από έναν Βρετανό μπλόγκερ, τον Έλιοτ Χίγκινς. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία χαρακτήρισε τον ιστότοπο «απειλή» και «ανεπιθύμητο» στο έδαφός της.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.