Με τριακονταετή εμπειρία στην έρευνα και την καινοτομία, ο Ευάγγελος Μπεκιάρης έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τομέα. Ως εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για αυτόνομα οχήματα (CCAM) από το 2022 και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου από το 2024 έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι «στην επόμενη πενταετία, θα δούμε τόσο Robotaxis όσο και αυτόνομα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) σε κανονική κυκλοφορία στη Θεσσαλονίκη».
Συνέντευξη στον Γ. Κατσιάνη
- Κύριε Μπεκιάρη, ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ως πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ για το επόμενο διάστημα;
«Οι κύριοι στόχοι μου είναι να καταστήσω το ΕΚΕΤΑ:
-Επιχειρησιακά υγιές και αυτόνομο. Όσον αφορά στην οικονομική αυτονομία, βρισκόμαστε ήδη σε πολύ καλό σημείο, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 70 εκατ. ευρώ και μόλις το 7% από κρατικούς πόρους. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στους ακόλουθους τομείς:
– Αύξηση των εσόδων από την εγχώρια και διεθνή βιομηχανία από 13% που είναι σήμερα σε άνω του 30%.
– Αύξηση του ερευνητικού αποτυπώματος του Κέντρου, για το οποίο το κέντρο θα επενδύει ετήσια μέσω της δημιουργίας «Ταμείου Επιστημονικής Αριστείας» και την καθιέρωση «Βραβείων Βασικής Έρευνας και Υψηλής Ποιότητας» ΕΚΕΤΑ.
– Μεγαλύτερη και ταχύτερη μεταφορά τεχνολογίας και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, με έμφαση σε νέες πατέντες (περίπου 40 ανά έτος σήμερα) και νεοφυών επιχειρήσεων του Κέντρου (23 μέχρι τώρα).
– Εύρυθμο διοικητικά. Σε διοικητικό επίπεδο, θα δοθεί έμφαση στη γενική αλλά και στη προσωποποιημένη εκπαίδευση του προσωπικού μέσω της ανάπτυξης νέας οριζόντιας δομής «Εκπαίδευσης & Πιστοποίησης» του ΕΚΕΤΑ αλλά και Κέντρου Δια Βίου Μάθησης. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης εργαζομένων των ευάλωτων κατηγοριών, ενίσχυσης της ισότιμης συμμετοχής και των δύο φύλων στην έρευνα αλλά και η δημιουργία δικτύου βιώσιμης κινητικότητας, μέσω κοινόχρηστων υπηρεσιών μετακίνησης και χρήσης μικροκινητικότητας για την προσέλευση των εργαζομένων, τη διοργάνωση αθλητικών δρώμενων και άλλων πρωτοβουλιών κοινωνικής προσφοράς.
– Υπόδειγμα Εργοδότη. Τέλος, ο κυριότερος στόχος μου είναι να καταστήσω το ΕΚΕΤΑ υπόδειγμα εργοδότη, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εφαρμογής των αρχών αύξησης της αποδοτικότητας, ανταποδοτικότητας και αξιοκρατίας σε κάθε πτυχή της διοίκησης. Με τον τρόπο αυτό, το Κέντρο θα αποτελέσει όχι μόνο ανάχωμα στη μετανάστευση επιστημονικού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στο εξωτερικό (Brain Drain), αλλά και πόλο έλξης για την παλιννόστηση Ελλήνων επιστημόνων υψηλού κύρους (Brain Regain)».
- Σε πόσα ερευνητικά προγράμματα συμμετέχει σήμερα το ΕΚΕΤΑ;
«Το ΕΚΕΤΑ συμμετέχει ετησίως σε 700-800 ερευνητικά προγράμματα, τα περισσότερα απ΄ τα οποία είναι ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ ενώ κάποια είναι εθνικά έργα ή/και βιομηχανικές συμβάσεις. Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ευρωπαϊκών έργων, το ΕΚΕΤΑ κατατάσσεται μακράν πρώτο στην Ελλάδα αλλά και 11ο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
- Σε πόσα χρόνια θα δούμε να κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη αυτόνομα οχήματα;
«Στη Θεσσαλονίκη είδαμε πρόσφατα να κυκλοφορεί το πρώτο αυτόνομο όχημα που κατέστησε πλήρως αυτόνομο (επιπέδου 4) το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SHOW, του οποίου ήμουν τεχνικός συντονιστής. Το αυτοκίνητό αυτό κυκλοφόρησε για δύο μήνες, σε μεικτή ροή, στην πόλη των Τρικάλων, με ταχύτητα ως και 40 χλμ./ώρα, μεταφέροντας εκατοντάδες επιβάτες, χωρίς κανένα πρόβλημα. Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές διαδρομές μικρής κλίμακας, λόγω και της πολυπλοκότητας της κυκλοφορίας. Με την ιδιότητα μου ως εκλεγμένου εκπροσώπου όλων των ερευνητικών φορέων της Ευρώπης, στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα προώθησης της αυτόνομης κινητικότητας (CCAM Partnership), μπορώ με ασφάλεια να προβλέψω ότι στην επόμενη πενταετία, θα δούμε τόσο Robotaxis όσο και αυτόνομα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) σε κανονική κυκλοφορία στην πόλη μας. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι τέτοια οχήματα κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ αλλά θεωρώ ότι το επίπεδο οδικής ασφάλειας τους δεν είναι ακόμα το ενδεδειγμένο και ότι όταν η τεχνολογία αυτή εφαρμοστεί ευρέως στη χώρα μας και την Ευρώπη, θα μπορούμε να εγγυηθούμε επίπεδα ασφάλειας πολύ ανώτερα από αυτά των συμβατικών οχημάτων».
- Για ποιο λόγο η ηλεκτροκίνηση δεν εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα;
«Ο ρυθμός εξέλιξης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας την τελευταία πενταετία είναι αρκετά υψηλός. Απλά ξεκινήσαμε αρκετά αργά και γι’ αυτό ακόμα οι στόλοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων υστερούν από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ωστόσο, θεωρώ κρίσιμο το θέμα της ανάπτυξης και συντήρησης του δικτύου φόρτισης για την περαιτέρω εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Κατ’ αρχήν, δεν αρκεί η κρατική χρηματοδότηση δημοσίων φορέων για την ανάπτυξη κατάλληλου δικτύου ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και στη συντήρηση και αντικατάσταση του σχετικού εξοπλισμού. Βραχυπρόθεσμα λοιπόν προτείνω την υιοθέτηση του ‘Ολλανδικού μοντέλου’ με τη δυνατότητα, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν και να αναπτύσσουν το δίκτυο φόρτισης συγκεκριμένων περιοχών (πέραν βέβαια των δημοσίων σταθμών φόρτισης). Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία φόρτισης εξ αποστάσεως (inductive charging) που επιτρέπει τη φόρτιση ενός οχήματος ενώ κινείται σε ειδική λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου και έτσι δεν απαιτούνται πολλά και σταθερά σημεία φόρτισης και μεγάλοι χρόνοι αναμονής. Το ΕΚΕΤΑ έχει προτείνει την ανάπτυξη τέτοιου πρωτότυπου συστήματος πιλοτικά στη Δυτική Μακεδονία, γύρω από τα γραφεία μας στην Πτολεμαΐδα, και ευελπιστούμε σύντομα να μπορέσουμε να αναδείξουμε την τεχνολογία αυτή και μάλιστα με ελληνική προστιθέμενη αξία».
- Θεωρείτε ότι το ΕΚΕΤΑ αποτελεί παράδειγμα brain gain;
«Είναι εντυπωσιακό ότι παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες απ’ το 2010,το ΕΚΕΤΑ δεν έχει χάσει κανέναν από τους εκλεγμένους ερευνητές του ενώ έχουμε καταφέρει να πείσουμε Έλληνες ερευνητές εγνωσμένου κύρους να εγκαταλείψουν σημαντικές θέσεις στον ακαδημαϊκό χώρο ή τη βιομηχανία για να εκλεγούν ερευνητές στο ΕΚΕΤΑ, όπως για παράδειγμα αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (DTU) που εξελέγη ερευνητής στο ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ. Εδώ ζητάμε και τη συνδρομή της Πολιτείας, να μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε και νέες θέσεις ερευνητών, έστω και με ίδιους πόρους, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλους διακεκριμένους Έλληνες της διασποράς στη χώρα μας προς όφελος της έρευνας, της καινοτομίας και τελικά της ίδιας της κοινωνίας μας».