«Καλούμε όλες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες. Να συμπράξουμε για να σταματήσει η καταστροφική δεξιά διακυβέρνηση», λέει ξεκάθαρα στην «Political» ο Γιάννης Μπαλάφας, προσθέτοντας πως «δεσμευόμαστε πάνωσε ένα πολιτικό πρόγραμμα που μπορεί να ικανοποιήσει τα οράματά μας σε μεγάλο βαθμό». Προς τούτο, δε, «στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε τον Αλέξη Τσίπρα, έναν ηγέτη με δυνατότητα να επικοινωνεί με τους πολίτες, να αντιλαμβάνεται τις αγωνίες τους και να τις ενσωματώνει στις πολιτικές και πρακτικές».
Συνέντευξη στον: ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟ
Διαβάζω σε τελευταία δημοσκόπηση πως «όχι ιδιαίτερα/καθόλου» ικανοποιημένο από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το 79%. Γιατί; Τι φταίει;
Στην ίδια δημοσκόπηση δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση δηλώνει το 66% των πολιτών, ενώ οι αρνητικές απαντήσεις για το αντιπολιτευτικό έργο των υπόλοιπων κομμάτων είναι πολύ περισσότερες. Εγώ στα δημοσκοπικά ευρήματα «διαβάζω» μια νευρικότητα και μια οργή της κοινωνίας προς όλους. Ταυτοχρόνως υπάρχουν και οι επιμέρους αναγνώσεις αυτού του 79%, κάτι που διαπιστώνουμε όσοι ζούμε στην πραγματική κοινωνία και όχι όσοι ζουν κλεισμένοι σε πολυτελή κυβερνητικά γραφεία. Ένα μέρος των πολιτών ζητά πιο έντονη αντιπολίτευση.Ένα άλλο ζητά μεγαλύτερη συναίνεση. Κατανοούμε και τις δύο προσεγγίσεις, εμείς βέβαια αγωνιζόμαστε (με τα λιγοστά επικοινωνιακά μέσα που μας δίνουν λόγο και χώρο) να μιλήσουμε για τις δικές μας προτάσεις. Πιστεύουμε ότι όσο περνά ο χρόνος και οι πολίτες διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει σε πολλαπλά επίπεδα, τόσο θα θέλουν να μαθαίνουν τις προτάσεις μας και κατ’ επέκταση θα βελτιώνεται η δημοσκοπική μας εικόνα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει την εντύπωση ότι είναι μόνον ο Αλέξης Τσίπρας. Μήπως πρέπει να βγει κάποια ομάδα μπροστά που θα είναι και η δυνάμει κυβέρνηση με φρέσκα και ικανά στελέχη;
Η Αριστερά παραδοσιακά στηρίζεται στα μέλη της και την επαφή της με την κοινωνία. Ευτυχώς σε αυτήν τη συγκυρία έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναν ηγέτη με δυνατότητα να επικοινωνεί με τους πολίτες, να αντιλαμβάνεται τις αγωνίες τους και να τις ενσωματώνει στις πολιτικές και πρακτικές μας. Ταυτόχρονα όμως επιχειρείται μια σταδιακή ανανέωση, όπου δίπλα στους παλιότερους και έμπειρους αναλαμβάνουν κεντρικές ευθύνες νέα και ικανά πρόσωπα. Ήδη εκλέξαμε γυναίκα ως νέα γραμματέα,νέα πολιτική γραμματεία και νέα κεντρική επιτροπή με το 50% γυναίκες. Γνωρίζω ότι στην πορεία προς τις εκλογές θα έχουμε και νέες σημαντικές προσθήκες που θα καλύπτουν πλήρως αυτό που θέσατε για φρέσκα και ικανά στελέχη.
Από το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιγε τα φτερά του, δεν αντιστοιχήθηκετο 36,5% με την οργάνωση του κόμματος. Θα το κατορθώσει τώρα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές;
Ήδη τα μέλη μας έχουν πενταπλασιαστεί και σας βεβαιώνω ότι αν αύριο είχαμε πάλι μια εκλογική διαδικασία, τότε θα εμφανίζονταν πολλές δεκάδες χιλιάδες επιπλέον μέλη. Αυτή η διαδικασία είναι συνεχής και ξέρουμε καλά ότι θα αποτυπωθεί και στους κοινωνικούς αγώνες και στην επιρροή μας σε μαζικούς χώρους (σωματεία, επιστημονικοί σύλλογοι, αυτοδιοίκηση κ.λπ.) αλλά και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αν το 2015 με 30.000 μέλη καταφέραμε όσα καταφέραμε, τώρα με 172.000 μέλη και με αυξημένη εμπειρία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα.
Οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εκτός από κομματικές ή πολιτικές, είναι και προσωπικές μεταξύ κορυφαίων στελεχών. Είναι εύκολο να γεφυρωθούν μπροστά στο αφήγημα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και πώς;
Γνωρίζετε τη λαϊκή έκφραση «πού τον πονάει φωνάζει»; Αυτό συμβαίνει σε εμάς. Δυστυχώς ή ευτυχώς, στην ευρύτερη Αριστερά έχουμε παράδοση σε διαφωνίες αλλά και σε συνθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα χαρακτηριστικό προωθητικού διαλόγου και συνθέσεων. Δεν έχουμε όλοι κοινή προέλευση, ούτε ασπαζόμαστε ακριβώς τις ίδιες ιδεολογικές θεωρίες. Δεσμευόμαστε όμως πάνω σε ένα πολιτικό πρόγραμμα που μπορεί να ικανοποιήσει τα οράματά μας σε μεγάλο βαθμό. Σε αυτήτηνκατεύθυνσηκαλούμε όλες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες. Να συμπράξουμε για να σταματήσει η καταστροφική δεξιά διακυβέρνηση και να εφαρμοστεί μια άλλη προοδευτική και αναπτυξιακή πολιτική για τους πολλούς και όχι μόνο για τους «κολλητούς». Τα προσωπικά υποχωρούν μπροστά σε έναν τόσο μεγάλο στόχο.
Μήπως η πρόταση ενός κοινού και συγκεκριμένου προγράμματος διακυβέρνησηςθα μπορούσε να συζητηθεί προεκλογικά και να αμβλύνει τις όποιες διαφορές;
Μα ήδη εμείς δημοσίως μιλάμε για τη δική μας πρόταση. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των άλλων προοδευτικών κομμάτων, μελετάμε τις προτάσεις τους, όμως υπάρχει ένα κομβικό σημείο: πρέπει αυτοί να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.Όλοι διαπιστώνουμε ότι κάποιοι θέλουν να είναι «λίγο από όλα». Δεν γίνεται. Ας αποφασίσουν. Να μην προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά γιατί οι πολίτες θέλουν καθαρές απαντήσεις και να γνωρίζουν από πριν πώς θα κινηθεί ο κάθε πολιτικός σχηματισμός. Τώραστην ουσίαδιανύουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Τώρα να ξεκαθαρίσουν όλοι τις προθέσεις τους. Οι πολίτες δεν θα ανεχτούν «παιχνιδάκια» με το μέλλον τους. Εμείς εδώ είμαστε για να συζητήσουμε κάθε ρεαλιστική και προοδευτική πρόταση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL





