«Η ΝΔ πρέπει να συνηθίσει ότι απέναντι της έχει μια πολιτική δύναμη που μιλάει συγκεκριμένα, χωρίς τοξικότητα και να σταματήσει να καταφεύγει σε λαϊκίστικα επιχειρήματα» τονίζει στην «Κ» η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Όλγα Μαρκογιαννάκη. Απαντά για την πρόταση περί μείωσης του ΦΠΑ, τις προοπτικές ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στη ΝΔ και τα ζητήματα της ενέργειας.
Η ΝΔ σας κατηγόρησε για την πρότασή σας να μειωθεί ο ΦΠΑ κατά 2 μονάδες πως κοστίζει 3 δις κάνοντας λόγο για «τα ψεύτικα τα λόγια μεγάλα». Πώς απαντάτε; Και πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Χωρίς αμφιβολία, το πρόβλημα της ακρίβειας είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ, προτείνει την τμηματική μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Μετά την εφαρμογή του μέτρου, θα αξιολογείται η πορεία των εσόδων. Εάν, μέσω της τόνωσης της κατανάλωσης, τα έσοδα διατηρηθούν σταθερά, η παρέμβαση θα παρατείνεται και θα εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασής της σε επιπλέον αγαθά. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει ένα άδικο φορολογικό μείγμα. Τα φορολογικά έσοδα από το ΦΠΑ είναι πολύ υψηλά και φτάνουν το 38% με την αναλογία άμεσων προς έμμεσους φόρους να είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο στην ΕΕ και συγκεκριμένα από 1 προς 1 στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στο 1 προς 1.8. Παράλληλα φέτος είχαμε και πάλι υπέρβαση του προϋπολογισμού, φτάνοντας τα 1,9 δισ. ευρώ μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2024. Αυτό καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ είναι μη βιώσιμη. Από την άλλη η κυβέρνηση προσπαθεί και να χειραγωγήσει την ελληνική κοινή γνώμη. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που μίλησε για μείωση του ΦΠΑ, ήδη από το 2017 και το 2019, όταν δεσμευόταν για αντίστοιχα μέτρα. Σήμερα, το αρνείται, αν και οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι πολύ πιο ευνοϊκές. Δεν μπορεί τότε να είχε δίκιο και τώρα το ΠΑΣΟΚ να έχει άδικο. Η συνέπεια στις θέσεις είναι αυτή που καθορίζει την αξιοπιστία. Η ΝΔ πρέπει να συνηθίσει ότι απέναντι της έχει μια πολιτική δύναμη που μιλάει συγκεκριμένα, χωρίς τοξικότητα και να σταματήσει να καταφεύγει σε λαϊκίστικα επιχειρήματα.
Κάνει σε πολλούς αναλυτές εντύπωση το γεγονός πως παρά την δημοσκοπική σας άνοδο και την μείωση της διαφοράς από τη ΝΔ, δεν ζητάτε πρόωρες εκλογές. Δεν χρειάζεται ο τόπος αλλαγή σελίδας ή ακόμη δεν είστε έτοιμοι στο ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσετε;
Από το ΠΑΣΟΚ δε θα δείτε ούτε βεβιασμένες κινήσεις ούτε προσπάθειες εργαλειοποίησης, και αυτό περιλαμβάνει και τις πρόωρες εκλογές. Βέβαια, ήδη αποτυπώνεται στην πλειοψηφία πια της κοινής γνώμη η απογοήτευση των Ελλήνων από τις πολιτικές της ΝΔ και η ανάγκη αλλαγής του πολιτικού τοπίου. Εμείς δείχνουμε έναν εναλλακτικό δρόμο αξιοπιστίας και σοβαρότητας και αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε το αντίπαλο δέος της ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Παρεμβαίνουμε με συγκεκριμένες προτάσεις όπως για την ακρίβεια, τη στέγαση, την υγεία, αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με το άνοιγμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, παρουσιάζοντας μια διαφορετική προοπτική για τη χώρα.
Η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου μπορεί να φέρει κοντά το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν περιθώρια για προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη ΝΔ;
Συγχαίρουμε τον κ. Φάμελλο για την εκλογή του. Το ΠΑΣΟΚ, έχει δείξει ότι μπορεί να πάρει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όπως είχε γίνει με την πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν βάση συνεργασίας με τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Βέβαια πορευόμαστε προς τις επόμενες εθνικές εκλογές ως πολιτικά αυτόνομη δύναμη και επιδιώκουμε να διευρυνθούμε αμφίπλευρα ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε πλειοψηφικά τους προοδευτικούς πολίτες που αγωνιούν για μια καλύτερη, πιο σταθερή και ασφαλή ζωή στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά στη χώρα μας και ήδη οι αυξήσεις στην Ενέργεια τρομάζουν τα νοικοκυριά. Ποια μέτρα ζητάτε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα;
Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στις πολιτικές της για την ενέργεια. Συγκεκριμένα, για τις τιμές του ρεύματος που βρίσκονται ξανά σε ράλι αυξήσεων, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι η πολιτική των πολύχρωμων τιμολόγιων έχει αφήσει εκτεθειμένους τους Έλληνες καταναλωτές στις καθημερινές διακυμάνσεις. Έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει τουλάχιστον στη δυνατότητα παροχής σταθερών τιμολογίων τα οποία θα μπορούν να προσδιοριστούν με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να ενισχυθούν ώστε να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να βγαίνουν έγκαιρα πορίσματα ειδικά σε περιόδους υψηλών διακυμάνσεων. Δυστυχώς οι πολίτες πληρώνουν ακριβά τις λάθος στρατηγικές της με το στρεβλό μοντέλο που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της για άτακτη και βίαιη απολιγνιτοποίηση και για μια ενεργειακή μετάβαση για λίγους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΣΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA


