Αν μέχρι σήμερα αναζητάτε ένα κοντινό προορισμό για τις θερινές σας διακοπές, η Σαμοθράκη αποτελεί την ιδανική επιλογή. Αφενός διότι υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια και τον Αύγουστο «και σε καλές τιμές», σύμφωνα με τον κ. Μαματσόπουλο. Επιπλέον, το νησί έχει περισσότερους καταρράκτες με νερό, ακόμη και από την Κρήτη(!) ενώ εκτός από τις φυσικές ομορφιές διαθέτει αρχαιολογικό χώρο, Μουσείο καθώς και… καλό φαγητό.
Συνέντευξη στον Γ. Κατσιάνη

Αν κάποιος επιχειρούσε να περιγράψει την μέχρι τώρα τουριστική κίνηση, θα έλεγε ότι φέτος είναι καλύτερη η εικόνα από πέρυσι;
«Φέτος η χρονιά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η τουριστική κίνηση ξεκίνησε σχετικά καθυστερημένα, περίπου στις 25 Ιουνίου και βασικό γνώρισμα της ζήτησης είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα στους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά είναι θετικό για τους τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να βρουν ευκολότερα κατάλυμα καθώς υπάρχει διαθεσιμότητα ακόμη και για τον Αύγουστο και σε καλές τιμές. Η κατάσταση δεν φαίνεται καλύτερη από πέρυσι και ελπίζουμε ότι θα σωθεί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».
Για ποιο λόγο δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση σήμερα με την Καβάλα;
«Το νησί την δεκαετία του 2010 είχε σύνδεση και με την Καβάλα, η οποία σταμάτησε την τελευταία δεκαετία. Από τότε η σύνδεση αυτή είναι πάγιο αίτημα τόσο των επαγγελματιών του τουρισμού της Σαμοθράκης όσο και του εμπορικού κόσμου της Καβάλας, καθώς θα συμβάλει στην διάχυση της τουριστικής κίνησης της περιφέρειας και στην συγκοινωνιακή και εφοδιαστική ασφάλεια του νησιού Αυτό το αίτημα εκφράστηκε σε κοινό ψήφισμα των δημοτικών συμβουλίων Καβάλας και Σαμοθράκης, το οποίο προωθήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας. Φέτος μετά από πολλά χρόνια φτάσαμε πολύ κοντά στην πραγματοποίηση αυτής της σύνδεσης καθώς το υπουργείο την περιέλαβε στην πρόσκληση για τις προτεινόμενες γραμμές για την περίοδο 2026-2027. Αν όλα πάνε καλά και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τον Σεπτέμβριο, είναι πολύ πιθανό να δούμε την σύνδεση στην πρόσκληση των άγονων γραμμών, οι οποίες επιδοτούνται».
Θεωρείτε ότι η επαναλειτουργία του τελωνείου θα συνέβαλλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας του νησιού;
«Η εμπειρία από τα περισσότερα νησιά που είναι ενταγμένα στο καθεστώς της visa-express, μας λέει ότι προσελκύουν χιλιάδες Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι βγάζουν ειδική visa στο νησί που αποβιβάζονται και έχουν δυνατότητα να μείνουν σε αυτό και μόνο σε αυτό έως και 7 ημέρες. Δυστυχώς η Σαμοθράκη είναι το μόνο νησί από τα 12 που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αλλά δεν μπορεί να το αξιοποιήσει επειδή το τελωνείο που έχει δεν είναι χαρακτηρισμένο ως ‘πύλη εισόδου’. Προκειμένου να υπάρξει τέτοιο τελωνείο, θα πρέπει το υφιστάμενο να κατεδαφιστεί και στην θέση του να κατασκευαστεί άλλο, επιφάνειας περίπου 450 τετραγωνικών μέτρων. Ενώ δηλαδή σε πολλά άλλα νησιά του καθεστώτος τα τελωνεία είναι 2-3 container που υποδέχονται εκατοντάδες τουρίστες κάθε φορά, στην Σαμοθράκη παραδόξως πρέπει να κατασκευαστεί ένα τεράστιο τελωνείο, η ολοκλήρωση του οποίου μπορεί να ξεπεράσει και το 2027.Ακόμη δεν έχουμε ούτε τις μελέτες κατασκευής του. Ζητήσαμε από τις συναρμόδιες αρχές να λειτουργήσει προσωρινά σε container, όπως τα υπόλοιπα νησιά και παράλληλα να χτίζεται το καινούριο ώστε να μην χαθεί και η επόμενη τουριστική περίοδος αλλά δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική με την επίκληση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το παράνομο υπαίθριο εμπόριο και οι παράνομες κατασκηνώσεις αποτελούν «αγκάθια» για τους επαγγελματίες;
«Αυτά τα δύο είναι σχεδόν απόλυτα συνυφασμένα καθώς όσοι επιδίδονται σε παράνομο υπαίθριο εμπόριο είναι ως επί το πλείστον και παράνομοι κατασκηνωτές. Το παράνομο εμπόριο λειτουργεί αθέμιτα ανταγωνιστικά στους νόμιμους επιχειρηματίες του νησιού, χωρίς κανόνες και ως εκ τούτου δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας. Η παράνομη κατασκήνωση δημιουργεί προβλήματα υγιεινής, ασφάλειας, πυρκαγιών, αισθητικής και παραβατικότητας τα οποία υποβαθμίσουν την εικόνα του νησιού ως τουριστικού προορισμού. Με συνεχή διαβήματα μας προς τις αρμόδιες αρχές ζητάμε την επιβολή και την εμπέδωση της νομιμότητας».
Τί θα λέγατε σε κάποιον για να τον πείσετε να κάνει διακοπές στη Σαμοθράκη;
«Το στερεότυπο για τα νησιά του Αιγαίου είναι το άνυδρο τοπίο, χωρίς πολλά δένδρα και χωρίς πράσινο. Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί εντελώς διαφορετικό και μοναδικό στο αρχιπέλαγος. Το καλοκαίρι έχει περισσότερους καταρράκτες με νερό, ακόμη και από την Κρήτη, η οποία είναι 47 φορές μεγαλύτερη. Τα πλατάνια ξεκινούν από τους πρόποδες του βουνού και φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Πέρα βέβαια από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, διαθέτει τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο, όπου τελούνταν τα Καβείρια μυστήρια και όπου ο Φίλιππος της Μακεδονίας, γνώρισε την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ανακαινισμένο αρχαιολογικό Μουσείο είναι εντυπωσιακό. Το νησί έχει εκατοντάδες ναούς και εκκλησάκια και αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό του Αποστόλου Παύλου στην Ευρώπη, λίγο πριν πάει στους Φιλίππους Το κατσικάκι της Σαμοθράκης αποτελεί μοναδική γευστική εμπειρία, καθώς οι ντόπιοι το μαγειρεύουν με δεκάδες τοπικές συνταγές, αλλά και τα θαλασσινά και τα ψάρια είναι φρεσκότατα. Ο γραφικός οικισμός της Χώρας είναι μαγευτικός. Το ηλιοβασίλεμα στην νότια πλευρά ασύγκριτα ειδυλλιακό. Βέβαια να πούμε ότι οι καλύτεροι μήνες για τουρισμό στο νησί είναι ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος, καθώς δεν υπάρχει τόση πολύ ζέστη ούτε και η πολυκοσμία που χαρακτηρίζει τους τουριστικούς προορισμούς. Όποιος έρχεται στην Σαμοθράκη μόνο για ήλιο και θάλασσα, χάνει όλα τα άλλα που προσφέρει και ιδιαίτερα τον φυσιολατρικό τουρισμό, τις δραστηριότητες στη φύση και το καλό φαγητό».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA








