Για την απόφαση του να ριχτεί στη μάχη της προεδρίας του Επαγγελματικου Επιμελητηρίου Θεσσαλονικης στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου μιλάει στην «Κ» ο Θεόδωρος Πανταλεων. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών» αναφέρει τα χαρακτηριστικά βάση των οποίων έγινε η επιλογή των υποψήφιων συμβούλων ενώ μέσα από τη συνέντευξη ξεδιπλώνει και το όραμα του για το Επιμελητηριο του αύριο.
Είστε για πρώτη φορά υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Ε.Ε.Θ. με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύης Επαγγελματιών». Τι είναι αυτό που σας παρακίνησε να πάρετε αυτή την απόφαση;
Με παρακίνησε το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε ως επαγγελματίες μια σειρά προκλήσεων, καθημερινά και αδιάκοπα τα τελευταία αρκετά χρόνια και δεν βλέπω τη δική μας φωνή και τα δικά μας επιχειρήματα δυνατά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Όπως επίσης το γεγονός ότι ο επιμελητηριακός θεσμός μπορεί να είναι πιο ισχυρός, πιο αντιπροσωπευτικός, πιο σύγχρονος και πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες μας. Υπάρχουν παραδείγματα, εργαλεία, μέθοδοι, πρωτοβουλίες αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν όχι μόνον να αναδείξουν το Ε.Ε.Θ. αλλά να συμβάλλουν ουσιαστικά στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας – και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Τέλος, με παρακινεί και η σταδιακή αποδυνάμωση των ΜμΕ καθώς στην πορεία των ετών αποκόπτονται από χρηματοδοτικά εργαλεία, επιβαρύνονται με υψηλά κόστη, υψηλή φορολογία, ρυθμιστικό πληθωρισμό με αποτέλεσμα να μειώνονται ή να χάνουν τον ρόλο που είχαν στην ελληνική οικονομία υπέρ λιγότερων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Η σχέση σας με τον κόσμο της αγοράς ποια είναι ;
Είναι σχέση ζωής γιατί όλη σχεδόν η επαγγελματική μου πορεία συνδέεται με την αγορά και τους ανθρώπους της. Ζω και εργάζομαι μέσα στην αγορά, διατηρώ καταστήματα, έρχομαι σε καθημερινή επαφή με συναδέλφους, επαγγελματίες και γνωρίζω από πρώτο χέρι κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουν γιατί αντιμετωπίζω ακριβώς τα ίδια. Άρα όταν επισημαίνουμε ή αναδεικνύουμε ένα ζήτημα ή προτείνουμε λύσεις, δεν το κάνουμε επειδή κάποιος τρίτος μας ενημέρωσε αλλά γιατί είμαι προσωπικά και επαγγελματικά ενδιαφερόμενος για την πορεία της αγοράς.
Αυτό βέβαια ο κόσμος της αγοράς μου το αναγνωρίζει και όλοι ξέρουν και λένε ότι «ο Θεόδωρος είναι ένας από εμάς, τον ξέρουμε, τον βλέπουμε καθημερινά». Αυτό είναι κάτι που μου δίνει δύναμη αλλά και αισιοδοξία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίοδο των lock down και την πανδημίας, τις αμέτρητες εργατοώρες που δαπανήσαμε με την παράταξή μας στο Ε.Ε.Θ. για να προτείνουμε λύσεις και ρυθμίσεις που η Πολιτεία δεν είχε προβλέψει. Αυτό επίσης με έφερε ακόμη πιο κοντά τους. Όπως και σε άλλα ζητήματα, όπως του δημοσίου χώρου, των φορτοεκφορτώσεων.
Προσωπικά αντιμετωπίζω τα ζητήματα που απασχολούν τον επαγγελματία όντας και εγώ επαγγελματίας. Όχι ως παράγοντας που «είδα φως και μπήκα». Αυτή είναι η ουσία της δικής μου υποψηφιότητας.
Πώς οραματίζεστε το Επιμελητήριο του αύριο; Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες σας σε περίπτωση που εκλεγείτε ;
Όλοι πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούμε και αξίζουμε περισσότερα. Ότι ο επιμελητηριακός θεσμός έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες. Το Επιμελητήριο οφείλει να στηρίζει τον επαγγελματία, να τον κατευθύνει, να του ανοίξει πόρτες και προοπτικές, να διαμορφώσει συνθήκες κατάρτισης και εκπαίδευσης, να του δώσει εργαλεία εκσυγχρονισμού και αξιοποίησης των νέων ευκαιριών. Το Ε.Ε.Θ πρέπει να ξανακερδίσει τον επαγγελματία. Πολλοί αγνοούν την ύπαρξη του, άλλοι δεν ενδιαφέρονται, δεν συμμετέχουν – αυτό πρέπει να αλλάξει με καμπάνιες, ενημέρωση και ορατό μετρήσιμο έργο. Συγκεκριμένα :
α)αναδιάρθρωση και αύξηση των επιτροπών του ΕΕΘ με σκοπό την καλύτερη εκπροσώπηση των επαγγελμάτων (εστίαση , ασφαλιστές , εμπόριο),
β) στροφή στα δεδομένα – data based προσέγγιση,
γ) κλαδικές έρευνες για πλήρη και ακριβή καταγραφή,
δ) δημιουργία Κέντρου Ηλεκτρονικού Εμπορίου,
ε) δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης και Επιχειρηματικότητας με σκοπό την συμβουλευτική καθοδήγηση του επαγγελματία,
στ)διασύνδεση του ΕΕΘ και των μελών του με την εκπαιδευτική κοινότητα και τα ιδρύματα.
Εδώ όμως θα ήθελα να συμπληρώσω το εξής – οι αντίπαλοί μας ήταν μέλη της διοίκησης Ζορπίδη και αναρωτιέμαι γιατί όλα αυτά που εξαγγέλλουν σήμερα δεν τα εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεδομένου ότι τρεις εξ’ αυτών ήταν μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ε.Θ.;
Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο σας;
Διάθεση για προσφορά, γνώση και εμπειρία για τους πιο παλιούς, ενθουσιασμός και όρεξη για δουλειά για τους νέους, εντιμότητα και ειλικρίνεια από όλους. Αυτά είναι τα μοναδικά και ουσιαστικά κριτήρια που θέτουμε. Εμείς και οι υποψήφιοί μας μιλάμε και έχουμε θέσεις και για τα μικρά και για τα μεγάλα δομικά. Περπατάμε στην αγορά, καταγράφουμε ζητήματα, ορίζουμε προτεραιότητες και προσπαθούμε να τους εκπροσωπήσουμε όλους με κλαδική αλλά και γεωγραφική συμμετρία.
Η παράταξή μας είναι κράμα εμπειρίας αλλά και όρεξης για δουλειά – στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν 15 εκλεγμένα μέλη του Ε.Ε.Θ. Είναι παράταξη με συνέχεια και συνέπεια, με συγκεκριμένο μετρήσιμο έργο, χωρίς κομματικές αναφορές και «υποχρεώσεις», αυθεντικά μέσα από την αγορά και τους επαγγελματίες. Δεν δημιουργήθηκε από τεχνητές συγκολλήσεις και διασπάσεις άλλων παρατάξεων και αυτό σημαίνει ότι εκφράζει σταθερά κάτι διακριτό. Με 33% στις προηγούμενες εκλογές και παρά το γεγονός ότι δεν ήμαστε η πλειοψηφία, εργαστήκαμε σε σειρά επιτροπών από τις οποίες παρήχθη έργο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA



