, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

Άρης και ΠΑΟΚ έδωσαν… για να πάρουν

Ο Ντάνιελ Μαντσίνι για τον Άρη και ο Ντόουγκλας Αουγκούστο για τον ΠΑΟΚ ήταν τα δύο πιο «καυτά» καλοκαιρινά ονόματα για τους δύο συλλόγους της Θεσσαλονίκης στην μεταγραφική περίοδο που έκλεισε χθες.

Του ΘΩΜΑ ΜΙΧΟΥ

Τα… επεισόδια του… σήριαλ πολλά. Το τέλος των υποθέσεών τους ήταν αυτό που με βάσει τις εξελίξεις ελάχιστοι θα πόνταραν πως θα συμβεί. Δηλαδή, να παραμείνουν σε Άρη και ΠΑΟΚ αντίστοιχα, υπογράφοντας συμβόλαια με αυξημένες αποδοχές. Aπό την ιστορία αυτή προκύπτει αν μη τι άλλο, το γεγονός πως αμφότερες οι ομάδες, όχι μόνο ποντάρουν στο γεγονός πως μπορούν να εκτοξεύσουν ακόμα περισσότερο την αξία των παικτών τους, αλλά δείχνουν βέβαιες πως αυτό θα γίνει, στοχεύοντας προφανώς να έχουν πολλαπλάσια οφέλη από αυτά που θα είχαν την τωρινή στιγμή, διατηρώντας τους παίκτες στα ρόστερ τους μέχρι – τουλάχιστον – την επόμενη μεταγραφική περίοδο. 

Η αγορά του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια είναι αμείλικτη και ολοένα και περισσότερες ελληνικές ομάδες έχουν μάθει να την ακολουθούν. Κάθε παίκτης έχει την τιμή του και με βάση τα «θέλω» του εκάστοτε συλλόγου, γίνονται πωλήσεις και αγορές. Ο ΠΑΟΚ πρωτίστως και εν συνεχεία και ο Άρης είναι δύο ομάδες που έχουν αποκτήσει την ικανότητα να πουλούν ποδοσφαιριστές αποκτώντας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Στην περίπτωση των δύο ποδοσφαιριστών πήγαν κόντρα στον… νόμο της αγοράς. Το αν ρίσκαραν ή αν η τακτική τους τους βγάλει κερδισμένους είναι κάτι που θα φανεί στο προσεχές μέλλον. Ας δούμε όμως καθεμία από τις δύο περιπτώσεις ξεχωριστά. 

Ντάνιελ Μαντσίνι: Η αγορά των 500.000 ευρώ, οι αυξήσεις αποδοχών και η «βροχή» προτάσεων

Το καλοκαίρι του 2019 ο Άρης απέκτησε έναντι 500.000 ευρώ το 75% των δικαιωμάτων του Μαντσίνι από την Μπορντό με τον Αργεντινό να υπογράφει τριετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές ύψους 250.000 ευρώ. Το καλοκαίρι του 2021, ένα χρόνο πριν ολοκληρωθεί η τριετία, ο Μαντσίνι υπογράφει επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2024. Με το νέο του συμβόλαιο να έχει αύξηση στις ετήσιες απολαβές του της τάξεως του 30%. Η περσινή χρονιά του και ο τίτλος του MVP μόνο απαρατήρητα δεν πέρασαν. Το όνομά του καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν στις λίστες πολλών ομάδων με τον Άρη να γνωρίζει πως το πιθανότερο σενάριο είναι ο Αργεντινός να πουληθεί. Αρχικά, ήταν ο Ολυμπιακός, στη συνέχεια οι προτάσεις από Ομόνοια και Σαμάρα. Τα διαδοχικά «όχι» του Άρη (οι οικονομικές προτάσεις δεν κάλυπταν τους Κίτρινους), έβαλαν στο κόλπο τις ομάδες από τα Εμιράτα. Έτσι πριν μία εβδομάδα προέκυψε το πιο σοβαρό ενδιαφέρον από ομάδα του Ντουμπάϊ. Τα χρήματα που πρόσφεραν στον παίκτη απλησίαστα για τον Άρη, ενώ η πρόταση περιλάμβανε και ένα ποσό κοντά στα 2 εκ. ευρώ για τους Κίτρινους. Ο Θόδωρος Καρυπίδης ζύγισε τα δεδομένα και από τη στιγμή που κάποιοι όροι της πρότασης δεν τον ικανοποίησαν (είχαν να κάνουν με τον τρόπο καταβολής του ποσού), συναντήθηκε με τον ποδοσφαιριστή και τους εξήγησε τους λόγους που «κόβει» την πρόταση, ενημερώνοντας παράλληλα τον ποδοσφαιριστή πως θα του κάνει νέα αύξηση ύψους 30% στις ετήσιες απολαβές του χωρίς να υπογράψει νέα επέκταση συμβολαίου. Όπερ σημαίνει πως ο Μαντσίνι διπλασίασε τις απολαβές του μέσα σε μια διετία. Παρόλα αυτά, με το τρέχων συμβόλαιό του να λήγει το 2024 θεωρείται δεδομένο πως τον Ιανουάριο και με κριτήριο την «εκρηκτική» εκκίνηση που έχει πραγματοποιήσει ο ποδοσφαιριστής τη φετινή σεζόν πως θα έρθουν νέες προτάσεις με τον Άρη να ποντάρει πως αυτές θα είναι ελκυστικές γι’ αυτόν προκειμένου να συναινέσει στην πώλησή του. 

Ντόουγκλας Αουγκούστο: Στόχος να βγάλει τα λεφτά της επένδυσής του

Ήρθε κι αυτός στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2019. Μάλιστα, η Ασπρόμαυρη ΠΑΕ για την απόκτησή του είχε βγάλει από τα ταμεία της το ποσό των 3 εκ. ευρώ για να τον κάνει δικό της από τη Κορίνθιας. Η αλήθεια είναι πως ο Βραζιλιάνος, πάντα συγκαταλέγονταν στις βασικές επιλογές όλων των προπονητών που συνεργάστηκε με τον ΠΑΟΚ. Άλλωστε μέχρι σήμερα μετράει 96 παιχνίδια και οδεύει ολοταχώς για τα 100. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια παρουσίας του στον Δικέφαλο, υπήρξαν πολλά σενάρια, από ομάδες που είτε τον είχαν στη shortlist τους, είτε προχώρησαν και σε κατάθεση επίσημης πρότασης. Με εξαίρεση το ενδιαφέρον που υπήρξε από ομάδα της Αραβίας, καμία άλλη φορά δεν προέκυψε ενδιαφέρον σε τέτοιο βαθμό ώστε ο ΠΑΟΚ να μπει στη διαδικασία πώλησής του. Όλα αυτά βέβαια μέχρι το φετινό καλοκαίρι εκεί όπου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Και αυτό διότι ο Βραζιλιάνος είχε μπει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, «κουβαλούσε» στις πλάτες του τις εξαιρετικές εμφανίσεις που έκανε με τον ΠΑΟΚ μέχρι και τους «8» του Conference League και έτσι αν μη τι άλλο αποτελούσε έναν ελκυστικό πακέτο για πολλούς συλλόγους. Οι προσπάθειες του συλλόγου της Θεσσαλονίκης για να υπογράψει νέο συμβόλαιο έπεφταν στο κενό, αφού δεν υπήρχε κοινή ταύτιση στα «θέλω» των δύο πλευρών με αποτέλεσμα ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τη Λέφσκι να ενισχύσει τα σενάρια πώλησής του. Κι όμως, κόντρα σε όλα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κινήθηκε μεθοδικά και κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφεί του ποδοσφαιριστή με τον οποίο υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι και το 2026, αυξάνοντάς του τις απολαβές με προφανή στόχο και σκοπό ο ΠΑΟΚ να βγει κερδισμένος από την ιστορία αυτή και χωρίς την πίεση του χρόνου να εξαργυρώσει την αξία του παίκτη με μία πιθανή πώλησή του που θα φέρει εκτός των άλλων κερδισμένο και τον σύλλογο που επένδυση με χρήματα τόσο για την αγορά του προ τετραετίας, όσο και στις ετήσιες απολαβές του. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA