19:52, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Euro 2004, ανέκδοτες… υστερίες

Σαν σήμερα, 5 Ιουλίου 2004, η Ελλάδα υποδεχόταν στο Καλλιμάρμαρο τους θριαμβευτές του Euro 2004, οι οποίοι μια μέρα πριν είχαν σηκώσει το… τιμημένο έπειτα από λαϊκή… απαίτηση και υστερία μέσα στην Πορτογαλία (1-0 την οικοδέσποινα του νεαρού Κριστιάνο Ρονάλντο). Ήταν η μέρα που το συμπαγές του Ελληνισμού ανά τον κόσμο είχε εκτοξευτεί.

Τα ποδοσφαιρικά γεγονότα είναι γνωστά. Η Εθνική ξεκίνησε με νίκη 2-1 με την Πορτογαλία στη Λισαβόνα, μετά 1-1 με την Ισπανία και ήττα 2-1 από τη Ρωσία. Στον προημιτελικό τα παιδιά με τα μπλε αναστάτωσαν τη λογική, 1-0 τη Γαλλία του Ζιντάν με κεφαλιά του Χαριστέα. Και μετά ημιτελικός με την Τσεχία, 1-0 με κεφαλιά του Δέλλα. Και μετά στον τελικό, 1-0 με κεφαλιά του Χαριστέα. «Κούπα» και τα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα σε απευθείας σύνδεση με την Ελλάδα μετέδιδαν το δικαίωμα στην ουτοπία.

Στην Πορτογαλία (από το προσωπικό ημερολόγιο) αντάμωσαν Έλληνες από όλο τον πλανήτη. Πήγαν εκεί και χωρίς εισιτήριο, αρκούσε που θα ανέπνεαν… Ελλάδα. Από την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ φυσικά και τη Γερμανία μέχρι από τα πέρατα της Γης, την Ιαπωνία. Κοινή γλώσσα τα αγγλικά, ενώ φυσικά κυριαρχούσε και η λέξη που πρωτομαθαίνουμε ως προσφώνηση αμέσως μετά τη γέννησή μας.

Ελλάδα παντού στους δρόμους της Λισαβόνας και… 320 ευρώ το δίκλινο για τους Έλληνες, γιατί έτσι είχαν αποφασίσει μερικά πρακτορεία από την Ελλάδα. Άλλα… πρακτορεία υποσχέθηκαν εισιτήρια του τελικού που δεν υπήρχαν. Φασαρίες στο ξενοδοχείο, όταν μερικοί νόμιζαν ότι τα εισιτήρια που είχαν πληρώσει στην Ελλάδα τα πήραν τελικά ο… Νταλάρας, η Βανδή και ο Ρουβάς. Ο πράκτορας, εξαφανισμένος. Η ιαχή «σήκωσέ το γ@μ@μένο» δονούσε την ατμόσφαιρα και οι Πορτογάλοι αναρωτιόντουσαν γιατί χαρακτηρίζαμε έτσι το τρόπαιο. Πού να εξηγείς τώρα…

Στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η Εθνική πριν από τον τελικό ο μεγάλος αρχηγός Θοδωρής Ζαγοράκης έδωσε το σύνθημα: «Μ@λάκες, βάλτε το καλά στο μυαλό σας, θα το πάρουμε». Ο Τραϊανός Δέλλας έδειχνε το κινητό του, «ο Τότι το ’παιξε στο στοίχημα ότι θα το σηκώσουμε», έλεγε για τον συμπαίκτη του στη Ρόμα. Ο Ρεχάγκελ ήταν ψύχραιμος, αλλά κάποιος του «σφύριξε» πως αν τους φρέναρε τον ψυχολογικό οίστρο θα χάναμε. Δεν το έκανε. Μοναδική παραφωνία, ένας υπάλληλος της ΕΠΟ, ο οποίος αυτοπροσδιοριζόταν «προπονητής» τη μέρα του τελικού, ζήτησε… αύξηση μισθού με προτροπή του Ρεχάγκελ. Στον τελικό, όταν οι Πορτογάλοι άρχισαν τα σφυροκοπούν την ελληνική άμυνα, ο πασίγνωστος εισβολέας Καταλανός Τζίμι Τζαμπ μπούκαρε στο γήπεδο και διέκοψε το ματς. Πέταξε και μια σημαία της Μπαρτσελόνα στον Φίγκο, ο οποίος στο μεταξύ είχε πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης. «Άπαξ και το σηκώσουμε, πρέπει να τον τιμήσουμε», έπεσε η ιδέα στα δημοσιογραφικά. Κάτι πρόσφερε και αυτός…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL