, Τρίτη
06 Δεκεμβρίου 2022

«Η πόλη αποκτά και πάλι χρώμα και χαρά!»

Μια μικρή φλόγα που άναψε το 2006, αρκούσε για να μετατραπεί σε «φωτιά» και να σηματοδοτεί κάθε χρόνο τη γιορτή του δρομικού αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη φοράει και πάλι τα γιορτινά της και ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Κυριακή τον 16ο Διεθνή μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» υποδεχόμενη τους χιλιάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα. Η κορυφαία αθλητική διοργάνωση στη Βόρειο Ελλάδα αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά αθλητικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, εμπορικά και τουριστικά γεγονότα της περιοχής και φέτος για μία ακόμα χρονιά έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τις 10.000. Παράλληλα, με τη διεξαγωγή του 16ου μαραθωνίου στέλνεται και το ξεκάθαρο μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό της ζωές όλων μας. Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό πρόγραμμα αυτό δεν αλλάζει και περιλαμβάνει τον μαραθώνιο δρόμο που ξεκινάει από την Πέλλα και ολοκληρώνεται μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, αλλά και τους αγώνες δρόμου υγείας και δυναμικού βαδίσματος 5 και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Τέλος, και τη φετινή χρονιά υπάρχει ο αγώνας δρόμου 1000 μέτρων για μαθητές σχολείων. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Διεθνής Μαραθώνιος είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων (AIMS), εντάσσεται ανελλιπώς στο ετήσιο επίσημο διεθνές καλεντάρι, αποκλείοντας παράλληλα το δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου Μαραθωνίου παγκόσμια, να χρησιμοποιήσει το όνομα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου». 

– Μαραθώνιος Δρόμος – Κυριακή 10 Απριλίου 2022 – Ώρα εκκίνησης 08:00

Ξεκινάει από την κεντρική πλατεία (πεζόδρομος) της Πέλλα που αποτελεί τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας και συγκεκριμένα μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο τερματισμός βρίσκεται στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

– Αγώνας Δρόμου Υγείας και Δυναμικού βαδίσματος 10 χλμ –  Ώρα εκκίνησης 09:00

Ο αγώνας 10.000μ. έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο των Αμπελοκήπων – Μενεμένης και τερματισμό στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η διαδρομή είναι επισήμως πιστοποιημένη από την IAAF, όπως και αυτή του Μαραθωνίου.

– Αγώνας Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5χλμ –  Ώρα εκκίνησης 13:00

 Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Συμβολή οδών Βασ. Γεωργίου με Γ’ Σεπτεμβρίου). Ο τερματισμός είναι στη Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

– Αγώνας Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων – Ώρα Εκκίνησης: 08:30

Ο αγώνας Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Έχει ως αφετηρία την παραλιακή οδού από την πλατεία Αριστοτέλους και ο τερματισμός γίνεται στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αγώνας δρόμου των 1.000μ. είναι δωρεάν και έχουν δικαίωμα συμμετοχής μαθητές – τριες γεννημένοι –ες τα έτη 2010 έως 2012 με όριο συμμετοχών τους 2.000 δρομείς.

Χριστόπουλος: «Η πόλη αποκτά και πάλι χρώμα και χαρά»

Ο διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, μίλησε στην «Κarfitsa» και ανέλυσε όλες τις λεπτομέρειες και τις προετοιμασίες του αγώνα αυτού. «Είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη. Είναι μία γιορτή για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένας ετήσιος θεσμός που διαφημίζει την όμορφη πόλη μας. Είμαστε περήφανοι που τη διοργάνωση αυτοί την έχουν αγκαλιάσει άπαντες και κάθε χρόνο ξεπερνάει κάθε προσδοκία, ακόμα και σε αυτά τα χρόνια της πανδημίας. Φέτος εκτός των άλλων στέλνουμε και ένα ακόμα μήνυμα, αυτό της επιστροφής στην κανονικότητα. Οι ζωές μας επιστρέφουν στα χέρια μας και τι καλύτερο από το να βγούμε να τρέξουμε στους δρόμους της πόλης μας», είπε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να ζήσουμε την χαρά του αθλητισμού, του πολιτισμού και να δώσουμε χρώμα στην πόλη. Για εμάς ο Διεθνής μαραθώνιος δρόμος «Μέγας Αλέξανδρος» είναι μια γιορτή της Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές σχολίασε: «Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Κάναμε νέο ρεκόρ, με περισσότερες από 10.000 συμμετοχές οι οποίες εξαντλήθηκαν και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αν υπήρχαν κι άλλες θα εξαντλούνταν κι αυτές. Είμαστε εδώ και καιρό προετοιμασμένοι από κάθε άποψη για τους αγώνες αυτούς, υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και των εθελοντικών ομάδων της πόλης για να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια». 

Ζέρβας: «Ψυχολογική και όχι μόνο ανάταση της πόλης»

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, από τη δική του μεριά στο περιθώριο της παρουσίασης του φετινού μαραθωνίου, σχολίασε: «Η διεξαγωγή του 16ου διεθνή μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης είναι το σύνθημα της επιστροφής στην κανονικότητα. Η πόλη υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες ανοίγει τις πύλες και τους δρόμους της και όλοι μαζί στέλνουμε το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσαμε να δώσουμε. Το δρομικό συναίσθημα δίνει ανάταση στην πόλη και δημιουργεί μόνο χαρούμενα συναισθήματα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ KARFITSA