, Πέμπτη
27 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Η «πονεμένη ιστορία» της Super League 2

Το Πρωτάθλημα της SL2 έχει σταματήσει, καθώς οι ιδιοκτήτες των ομάδων έχουν την αίσθηση ότι η πολιτεία δεν κράτησε τον λόγο της, όσον αφορά την χρηματοδότηση των ΠΑΕ της κατηγορίας.

Υποστηρίζουν ότι το ποσό είναι «ψαλλιδισμένο» και δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτά που τους είχαν υποσχεθεί. Ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, υποστήριξε ότι ουδέποτε προσδιόρισε το ποσό που θα μοιραστούν οι ΠΑΕ της SL2 και ότι αυθαίρετα έγιναν οι υπολογισμοί. Πάντα τέτοια θέματα αποτελούν μια καλή αφορμή για να ανέβουν οι κορώνες της αντιπολίτευσης κι ως συνήθως λύση δεν βρίσκεται. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στο γήπεδο του… ποδοσφαίρου δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Απλώς αναλόγως με το ποιος κυβερνά αλλάζει ο… «οικοδεσπότης». Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πώς θέλει κάποιος να δει το ποτήρι. Άλλος το βλέπει μισογεμάτο και άλλος μισοάδειο. Συνήθως μισοάδειο το βλέπει η αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως χρώματος φανέλας.

Το σίγουρο είναι ότι έτσι όπως διαμορφώθηκε το κλίμα, αν η διοίκηση της SL2 δεν κάνει το πρώτο βήμα δύσκολα να γεφυρωθεί το χάσμα. Ο κ. Αυγενάκης άφησε παράθυρο προσέγγισης των δύο πλευρών, αλλά με τη βασική προϋπόθεση να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι παράγοντες.

Ακόμη όμως κι αν βρεθεί κι αυτή τη φορά λύση, θα έχει «κλείσει» ένα μέρος από μία τεράστια πληγή.

Η SL2 παρότι είναι η δεύτερη τη τάξη κατηγορία αντιμετωπίζετε ως Πρωτάθλημα ενός κατώτερου Θεού. Βεβαίως γι’ αυτό έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης και οι παράγοντες, κάποιοι από τους οποίους έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε να πέσει νερό στον μύλο της απαξίωσης. Αντί θα δώσουν λάμψη στο προϊόν αναβαθμίζοντας το, κάθε χρόνο βρίσκονται με το χέρι απλωμένο στην πολιτεία περιμένοντας χρήματα είτε από την τηλεόραση, είτε από την φορολόγηση του στοιχήματος. Δουλειά όμως έτσι δεν γίνεται. Τα χρήματα που εισπράττουν δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το μπάτζετ, οπότε αν ο πρόεδρος δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά αρχίζει η… παρακμή.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο της SL2, αλλά ολόκληρου του ποδοσφαίρου. Στην Αγγλία η ομάδες που προβιβάζονται από την Premiership στην Premier League εισπράττουν 200 εκ. λίρες. Ποσό που τις βοηθάει να ενισχυθούν ώστε να μην είναι οι φτωχοί συγγενείς του Πρωταθλήματος.

Στην Ελλάδα τέτοιες πρωτοβουλίες δεν υπάρχουν. Ισως και να θέλουν οι ισχυροί αδύναμες τις υπόλοιπες ομάδες ώστε να τις ανεβάζουν στο «άρμα» τους.

Γιατί αν κάποιος νοιάζεται για την ανάπτυξη του εγχώριου ποδοσφαίρου, κάνει έναν σχεδιασμό από τη βάση μέχρι την κορυφή. Πράγμα άγνωστο όμως στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.