Μουντιάλ: Αίμα, σκάνδαλα και χωρίς μπαλκόνι με… πίτσα, μπίρα
Ένα post του δημοσιογράφου Αμτζάντ Ταχά, ότι το αυριανό ματς της πρεμιέρας Κατάρ – Εκουαδόρ είναι «στημένο» και πληρώθηκαν 7 εκατ. ευρώ σε οκτώ παίκτες των φιλοξενουμένων προκειμένου να λήξει 1-0 υπέρ των Καταριανών, είναι το τελευταίο σκάνδαλο από τα πολλά που βαρύνουν το Μουντιάλ του Κατάρ.
Το πρώτο ήταν που ανατέθηκε σε μια χώρα που εκ των πραγμάτων θα το διοργάνωνε τον χειμώνα, ανατρέποντας ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα του πλανήτη, προβάλλοντας το μήνυμα ότι με τα λεφτά όλα γίνονται.
Το δεύτερο σκάνδαλο αφορά ρεπορτάζ της εφημερίδας «SundayTimes» το 2010, λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Δύο δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν στον τότε γενικό γραμματέα της FIFA Ζεν Ρουφίνενως απεσταλμένοι του πρώην προέδρου της ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ζήτησαν να δοθεί το Μουντιάλ του 2022 στις ΗΠΑ. Και τον κατέγραφαν φυσικά. Ο Ρουφίνεν δέχτηκε μετά χαράς.
Τρίτο σκάνδαλο: ο πρώην πρόεδρος της FIFA, ο Ελβετός ΖεπΜπλάτερ, την περασμένη εβδομάδα το δήλωσε καθαρά: «Είχαμε συμφωνήσει να δοθεί το Μουντιάλ του ’18 στη Ρωσία και του ’22 στις ΗΠΑ, αλλά ο Πλατινίέπειτα από πιέσεις του Σαρκοζί επηρέασε τους δικούς του στην εκτελεστική και ψήφισαν το Κατάρ».Γίνονται και τέτοια πράγματα; Ο Πλατινί ήταν πρόεδρος της UEFA, αλλά εκπαραθυρώθηκαν και αυτός και ο Μπλάτερ όταν αναμείχτηκε το FBI.
Τέταρτο σκάνδαλο: σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το σεϊχάτο του Κατάρ μέσω του πρώην προέδρου της ασιατικής ομοσπονδίας Μπιν Χαμάμ δωροδόκησε με 5 εκατ. ευρώ μέλη της εκτελεστικής της FIFA ώστε να προτιμήσουν το Κατάρ.
Πέμπτοσκάνδαλο και πιο σοβαρό: από το 2010 μέχρι το 2021 6.715 αλλοδαποί εργάτες έχασαν τη ζωή τους στα κάτεργα του Κατάρ για να παράξουν λούσο. Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, πενιχρό μεροκάματο για εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ. Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαίτησαν από το Κατάρ και τη FIFA να δοθούν τουλάχιστον 440 εκατ. ευρώως αποζημίωση, ίδιο ποσό που θα πάρουν και οι ομάδεςστη διοργάνωση. Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του, αλλά η FIFA ούτε αυτή. Τη λύπη της.
Έκτοσκάνδαλο: η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα στο Κατάρ και τιμωρείται με φυλάκιση έως και 7 ετών. «Πρόκειται για ζημιά του μυαλού», είπε αξιωματούχος και ο «πρεσβευτής» Ντέιβιντ Μπέκαμ… χαμογελούσε δίπλα του. Επιπλέον, οι Καταριανοί έβγαλαν από τις φυλακές τους ομοφυλόφιλους και τους μετέτρεψαν σε καταδότες με αντίτιμο την ελευθερία τους, όχι μόνο των Καταριανών αλλά και των επισκεπτών. Ξεσηκώθηκαν οργανώσεις ανά τον κόσμο, αλλά ουδείς τις ακούει, καθότι το χρήμα, ως γνωστόν, είναι αήττητο.Μέχρι και… θεατές από άλλες χώρες αγόρασε για να φουλάρουν τα γήπεδα. Τζάμπα, βέβαια. Αρχηγοί ομάδων δέκα χωρών ζήτησαν να φορούν περιβραχιόνιο με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Απορρίφθηκε το αίτημα. Ζήτησαν να φορούν μπλουζάκια κατά των διακρίσεωνστις προπονήσεις. «Σκάστε και παίξτε», η απάντηση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας.
Και η… δημοκρατική κοινότητα τι έκανε για όλα αυτά; Όλοι σιώπησαν, εκτός της Νορβηγίδας υπουργού Αθλητισμού Λιζ Κλάβενες, η οποία στο κογκρέσο της FIFA τα είπε «χύμα». Ουδείς άλλος. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια πολλοί επώνυμοι, ανάμεσα στους οποίους ο Καντονά, ο Φίλιπ Λαμ κ.ά., να δηλώσουν ότι δεν θα παρακολουθήσουν το Μουντιάλ.
Οι Γάλλοι δεν θα βγάλουν γιγαντοοθόνες στους δρόμους. Οι μισοί Γερμανοί δεν θα ασχοληθούν, η Σακίρα και ο Ροντ Στιούαρτ αρνήθηκαν να τραγουδήσουν στην έναρξη. Και οι Έλληνες; Θα δούμε ένα Μουντιάλ χωρίς τα παραδοσιακά: μπαλκόνι, πίτσα, μπίρα. Άνυδρο συναισθημάτων. Σαν να μην έγινε ποτέ…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL