Λένε ότι δεν υπάρχει κακή απόλυση προπονητή, αλλά κακή πρόσληψη. Παρότι στο ποδόσφαιρο κανείς δεν κάνει συμβόλαιο με την επιτυχία, ακούγονται ως σοφά αυτά τα λόγια.
Όταν μία ομάδα επιλέγει έναν προπονητή, σημαίνει ότι έχει ψάξει όλες τις παραμέτρους της επαγγελματικής του αξίας. Ότι σκάναρε τις προηγούμενες συνεργασίες του, ρώτησε, έμαθε και μετά προχώρησε στην πρόσληψη. Όλα αυτά μπορεί να μην εξαφανίζουν το ενδεχόμενο μίας αποτυχημένης συνεργασίας, αλλά σίγουρα το μειώνουν. Αυτό λέει η ποδοσφαιρική λογική.
Ο Ηρακλής έχει φέτος την πολυτέλεια να διαθέτει έναν ισχυρό οικονομικό παράγοντα, τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, ο οποίος μπήκε στο διοικητικό παιχνίδι με στόχο να ανεβάσει την ομάδα στη Super League1. H παρουσία του Ελληνα επιχειρηματία στους «κυανόλευκους» γέννησε μεγάλη αισιοδοξία ότι η ομάδα θα αλλάξει επιτέλους σελίδα.
Η πραγματικότητα όμως ήταν διαφορετική. Ο Ηρακλής που ξήλωσε όλο το ρόστερ της προηγούμενης χρονιάς, δεν μπόρεσε να βρει τον αγωνιστικό του βηματισμό. Αποτέλεσμα; Η βαθμολογική του θέση, πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος, να είναι δυσανάλογη με την επένδυση που έγινε.
Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συμβαίνει αυτό, αλλά οι συχνές αλλαγές προπονητών δεν αποτελεί ένδειξη ορθής διαχείρισης της ομάδας. Ο Ηρακλής ξεκίνησε με τον Οφρυδόπουλο, συνέχισε με τον Στάϊκο, κράτησε υπηρεσιακό τον Στολτίδη και προσφάτως προσέλαβε τον Δερμιτζάκη. Προπονητή ο οποίος έχει εμπειρία και επιτυχίες στην κατηγορία. Θεωρητικά η πρόσληψη του αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για να βρει ο Ηρακλής την αγωνιστική του ισορροπία.
Εχει αξία πάντως να αναζητηθούν οι λόγοι των προηγούμενων διαζυγίων. Ήταν κακές επιλογές ή τους φορτώθηκε η ευθύνη των γρήγορων αποτελεσμάτων; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί, ώστε να μην συνεχιστεί ο χορός της αλλαγής προπονητών, λόγω εσφαλμένων εκτιμήσεων.
Είναι λογικό όλος ο οργανισμός του Ηρακλή να θέλει να ξαναδεί την ομάδα στη μεγαλύτερη κατηγορία. Όπως είναι λογικό να κουβαλάει τις πικρίες από τις αδικίες που βίωσε η ομάδα. Δεν είναι όμως εύκολο ένα ρόστερ με πολλά νέα πρόσωπα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει η προσπάθεια για άνοδο. Πολύ δε περισσότερο όταν κοουτσάρεται από προπονητές που δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία. Οι ομάδες «χτίζονται» και δεν αγοράζονται, οπότε ανεξαρτήτως από το μπάτζετ που έχει ομάδα, η προσπάθεια έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Πάντως για τον Ηρακλή δεν έχουν χαθεί τα πάντα. Με δεδομένο ότι υπάρχουν και τα πλέι οφ, όπου οι ομάδες μπαίνουν στη μάχη με διαιρημένους δια δύο τους βαθμούς που κέρδισαν στην κανονική περίοδο, η αναμενόμενη αγωνιστική ανάταση θα τον βοηθήσει να διεκδικήσει τον στόχο του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA