, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ο φόβος του εκτελεστή πριν από το πέναλτι

Πέναλτι! Το’δωσε ο αλήτης. Ως γνωστόν, στους μυστηριώδεις λαβύρινθους του ποδοσφαίρου ο διαιτητής είναι αλήτης ακόμη και αν το πέναλτι είναι υπέρ της ομάδας μας. Και μετά αρχίζει το εσωτερικό κοντράστ της συναισθηματικής γροθιάς.

Του ΑΛΚΗ ΦΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το πήραμε το πέναλτι. Και αν το χάσουμε; Ποιος θα το βαρέσει; Η μπάλα είναι στημένη στα 11μέτρα, επάνω στην άσπρη βούλα. Από τη μία, ο «θανατοποινίτης» τερματοφύλακας, ολόκληρη ταινία έχει δημιουργήσει για αυτόν ο ΒιμΒέντερς,«Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι», για την αγωνία του πριν από την εκτέλεση.

Ο «δήμιος»

Από την άλλη, ο εκτελεστής, ο τιμωρός,ο «δήμιος». Ο μοναδικός δήμιος που αν δεν θανατώσει… θανατώνεται στις συνειδήσεις του κόσμου. Ακροβατεί ανάμεσα στον ήρωα και τον καταραμένο παλιάτσο. Βάζεις γκολ; Είσαι η ίδια η ιστορία. Το χάνεις; Πέφτεις σε αιώνια δυσμένεια με εκατομμύρια δάκτυλα να σε σημαδεύουν, όπως τον Ιταλό ΡομπέρτοΜπάτζιο, ο οποίος το έχασε στον τελικό του Μουντιάλ ’94 κόντρα στη Βραζιλία.

Οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι ένα χτύπημα αφοπλισμού του τερματοφύλακα είναι η μπάλα να σταλεί μισό μέτρο κάτω από το οριζόντιο δοκάρι και άλλο μισό από το κάθετο. Στη συμβολή των δοκαριών, στο «γάμα» δηλαδή. Η δε ταχύτητα της μπάλας να μην υπερβαίνει τα 65-75 χιλιόμετρα την ώρα. Ο εκτελεστής θα πρέπει να τοποθετήσει το πόδι στήριξης, όχι δηλαδή αυτό που σουτάρει, στα δέκα εκατοστά δίπλα από την μπάλα. Και το σώμα του εκτελεστή θα πρέπει να γέρνει προς το κέντρο της εστίας.

Όχι… βιασύνες

Ο Γερμανός ψυχολόγος Πέτερ Βάις τάχθηκε υπέρ της μηχανικής διαδικασίας και αποφάνθηκε ότι οι εκτελεστέςδεν πρέπει να σκέφτονται πώς να ξεγελάσουν τον τερματοφύλακα παρά μόνο πώς θα σκοράρουν. Διότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να σκέφτεται εξίσου καλά δύο σημαντικά πράγματα. Σε μια μελέτη 167 χτυπημάτων πέναλτι, εκείνοι που έδιναν πολλή σημασία στον τερματοφύλακα ήταν πιο ανήσυχοι και έχασαν τα περισσότερα.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μονάχου, υπό τον Γιούργκεν Μπέρκμαν, αναφέρει στα ευρήματά της ότι ο εκτελεστής θα πρέπει να αποφορτίζεται σφίγγοντας την αριστερή του γροθιά. Έτσι ενεργοποιεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο «σπρώχνει τον άνθρωπο να κάνει μια ενέργεια με μηχανικό τρόπο και όχι κατόπιν σκέψης».Επίσης, μόλιςοδιαιτητής σφυρίξει την εσχάτη των ποινών, ο εκτελεστής δεν πρέπει να βιαστεί να την εκτελέσει. Όσοι βιάζονται σκοράρουν σε ποσοστό 57%. Όσοι παίρνουν χρόνο δέκα δευτερολέπτων, η επιτυχία ανεβαίνει στο 80%. Επίσης, ο παίκτης δεν πρέπει να καθυστερήσει περισσότερο από 0,43 χιλιοστά του δευτερολέπτου μετά την κίνηση του τερματοφύλακα, γιατί οι πιθανότητες για γκολ μειώνονται στο μισό. Στατιστικά σε γκολ καταλήγει το 65,5% των πέναλτι.

Τα ποσοστά των χρωμάτων

Το χρώμα, που για πολλούς έχει άμεση σχέση με τον χαρακτήρα του ανθρώπου,επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στο πέναλτι. Στο Πανεπιστήμιο του Τσίτσεστερ οι ψυχολόγοι ζήτησαν από 40 ποδοσφαιριστές να εκτελέσουν δεκάδες πέναλτι στον ίδιο τερματοφύλακα.Ο οποίος κάθε φορά παρουσιαζόταν με στολή διαφορετικού χρώματος. Τα αποτελέσματα; Όταν ο τερματοφύλακας φορούσε κόκκινη στολή είχε σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αποκρούσει την μπάλα, ενώ τα έτρωγε σχεδόν όλα όταν φορούσε την πράσινη.Οι παίκτες που εκτέλεσαν τα πέναλτι σκόραραν σε ποσοστό 54% εναντίον της κόκκινης στολής,69% εναντίον της κίτρινης,72% εναντίον της μπλε και 75% εναντίον της πράσινης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.