Οι ισχυροί και το νέο format του Τσάμπιονς Λιγκ
Το Τσάμπιονς Λιγκ, οι αγώνες του οποίου ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη (17/9), διεξάγεται με το νέο format της OYEFA. H πρώτη ανάγνωση της αλλαγής, παραπέμπει σε άμυνα απέναντι στην προσπάθεια των ισχυρών ομάδων να δημιουργήσουν τη δική τους Λίγκα, ώστε να εισπράττουν περισσότερα χρήματα.
Η σύγχρονη μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή των ομίλων ήταν δημιούργημα του γενικού γραμματέα της UEFA, Γκέρχαρντ Άιγκνερ και ενέκρινε ο επίσης αείμνηστος, πρόεδρος τότε Λέναρτ Γιόχανσον. Η απόφαση εκείνη εκτόξευσε το προϊόν.
Οσο ενδιαφέρον κι αν είχε η διοργάνωση, η ανήσυχη ΟΥΕΦΑ δεν ήταν δυνατόν να έμενε με σταυρωμένα τα χέρια. Ετσι δημιούργησε το νέο format, με κίνητρο και τον κίνδυνο από το European Super League, που ακόμη παραμένει απλώς ως ιδέα. Τη διοργάνωση για την οποία υπόσχονται οι εμπνευστές της 300 εκατ. ευρώ έσοδα σε όποια ομάδα συμμετάσχει.
Η ΟΥΕΦΑ είναι αδύνατον να εξασφαλίσει τέτοια ποσά στις ομάδες από το Τσάμπιονς Λιγκ. Με το νέο format, όμως, εξασφαλίζει σπουδαία παιχνίδια όπως το Μίλαν – Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι – Ίντερ στην πρώτη αγωνιστική, από την αρχή κιόλας και όχι από την φάση των «16» και μετά. Ακόμη με το σύστημα της γενικής βαθμολογίας, αποφεύγει αδιάφορα παιχνίδια την τελευταία αγωνιστική, αφού η κάθε θέση έχει την δική της σημασία και επιβραβεύεται η καλύτερη επίθεση. Επίσης κάτι σημαντικό ότι στα νοκ άουτ οι τέσσερις πρώτες ομάδες της γενικής βαθμολογίας δεν μπορούν να τεθούν αντιμέτωπες μέχρι τον τελικό.
Πέρυσι σ’ ένα όμιλο είχαν κληρωθεί η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μίλαν, η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Νιούκαστλ. Η Μίλαν τερμάτισε τρίτη και συνέχισε στο Γιουρόπα Λιγκ, η Νιούκαστλ, τερμάτισε τέταρτη και δεν συνέχισε σε κανένα από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Αντιθέτως στους «16» έφτασαν η Κοπεγχάγη και η Αϊντχόφεν. Το νέο format επιχειρεί να αποτρέψει κάποια τέτοια ενδεχόμενα.
Οι 12 πιο αδύναμες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ θα τερματίζουν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις 12 τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το δεύτερο «ξεσκαρτάρισμα» θα γίνεται στα πλέι-οφ, όπου το νέο σύστημα διεξαγωγής πριμοδοτεί τους ισχυρούς.
Ο πρώτος της βαθμολογίας θα μπορεί να συναντηθεί με τον δεύτερο μόνο στον τελικό. Ο πρώτος και ο δεύτερος με τον τρίτο και τον τέταρτο, μόνο στον ημιτελικό. Μέχρι τότε στη δεύτερη φάση τα ζευγάρια θα είναι προκαθορισμένα και δεν θα προκύπτουν από κλήρωση. Ετσι όσο πιο ανίσχυρη είναι μία ομάδα, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο αντίπαλός της.
Κλήρωση θα υπάρξει μόνο για τους αγώνες των «16».
Η ΟΥΕΦΑ θέλει λιγότερα αδιάφορα ματς στη League Phase. Συγχρόνως όμως οι πιθανότητες να απολαύσουμε πρώιμους τελικούς μειώνονται στο ελάχιστο. Όπως και το ενδεχόμενο να έχουμε εκπλήξεις, όπως η περσινή παρουσία της Ντόρτμουντ στο τελικό.
Λογικά, θα απουσιάσει και το σασπένς το οποίο είναι το αλατοπίπερο του ποδοσφαίρου. Ετσι και αλλιώς οι ισχυρές ομάδες κατακτούσαν το τρόπαιο, παραδοσιακά. Προς τι λοιπόν η πριμοδότηση τους από το νέο format;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA