Στην Ελλάδα όσα χρόνια κι αν περάσουν, κανείς δεν πλήττει αν παρακολουθεί τον επαγγελματικό αθλητισμό. Πάντα θα υπάρχει κάτι που να προκαλεί θυμηδία, σ’ όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν τα πράγματα με περισσότερο ρεαλισμό και να ανεβάζει την αδρεναλίνη όλων των υπολοίπων.
Εκείνων που θεωρούν ότι η ομάδα τους είναι το ίδιο πολύτιμη όσο και η ζωή τους. Φαντάζομαι ότι το έχετε ακούσει ότι «οι συμμαχίες στον επαγγελματισμό αθλητισμό, στην Ελλάδα, κρατούνε μέχρι το πρώτο ανάποδο σφύριγμα του διαιτητή». Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παράγοντες, ακόμη και μπροστά στην πολιτική ηγεσία της χώρας και των διεθνών ομοσπονδιών, είχαν δώσει όρκους για ήπιες αντιδράσεις. Πριν όμως ο αλέκτωρ φωνήσαι τρεις έγινε ο κακό χαμός.
Δεν είναι μόνο… προνόμιο του εγχώριου ποδοσφαίρου οι έντονες αντιπαραθέσεις. Και το μπάσκετ δεν πάει πίσω με την κόντρα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.
Σχεδόν μία εβδομάδα έχει περάσει από τον αγώνα του Ηρακλή με τη Λάρισα και του Βόλου με τον Αρη και τα media συνεχίζουν να κατακλύζονται από εκτόξευση έμμεσων απειλών από τους παράγοντες και μπόλικο δηλητήριο αμφισβήτησης. Ο,τι το χειρότερο για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Και ο μέσος φίλαθλος διερωτάται: Γιατί αν υπάρχουν στοιχεία για τα όσα καταγγέλλονται, οι καταγγέλλοντες δεν προσφεύγουν στη δικαιοσύνη; Αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή για να σπάσει το όποιο απόστημα υποστηρίζουν ότι υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Εκτός κι αν κάτι ξέρουν αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν, γιατί στην παρανομία δεν κόβεται δελτίο παροχής υπηρεσιών. Ετσι εκτοξεύουν άσφαιρα πυρά, ώστε να κερδίσουν τουλάχιστον τον επικοινωνιακό πόλεμο. Ετσι όμως, ανεξαρτήτως από το ποιος θα είναι ο νικητής το σίγουρο είναι ότι τραυματίζεται η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Και δυστυχώς τα τραύματα του είναι πάρα πολλά.
Την ίδια ώρα η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού «τρέχει» ενδιαφέροντα προγράμματα αναμόρφωσης των ανήλικων ταραξιών των γηπέδων. Οσοι θα είναι από 12-18 ετών και θα έχουν προβεί σε ήπιες παραβάσεις, θα έχουν την ευκαιρία να εντάσσονται σε ερασιτεχνικούς συλλόγους στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχουν εκπονήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Αθλητισμού.
Συγχρόνως η διοίκηση της ΕΠΟ έχει εκπονήσει πρόγραμμα ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. H υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος «Αναγέννηση», ολοκληρώθηκε σε συνεργασία της ΕΠΟ με τον ολλανδικό οργανισμό, ONEFORTHEGAME, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού μοντέλου για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αυτά είναι τα ενδιαφέροντα projects με τα οποία θα πρέπει να ασχολούνται οι θεσμικοί παράγοντες κι αυτά είναι που προάγουν τον αθλητισμό και βοηθούν τη νεολαία. Γιατί το… βαθύ κράτος της διαιτησίας θα πρέπει να είναι υπόθεση των ιδιοκτητών οι οποίοι να αποφασίσουν αν θα πρέπει, και με ποιον τρόπο θα το πετύχουν, να προστατεύσουν το αθλητικό προϊόν για το οποίο ξοδεύουν εκατομμύρια. Εκτός κι αν αυτό δεν τους ενδιαφέρει.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA



