, Παρασκευή
29 Σεπτεμβρίου 2023

Τζόκοβιτς: «Το Κόσσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας, σταματήστε τη βία!»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε με 3-0 του Αμερικανού Αλεξάνταρ Κοβάτσεβιτς στο Roland Garros, όμως το μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, έφερε μεγάλες αντιδράσεις.

Η ένταση στο βόρειο Κόσοβο και στην πόλη Ζβέτσαν, κλιμακώνεται, καθώς σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές.

Επίσης, μετά το τέλος του αγώνα έγραψε στην κάμερα το δικό του μήνυμα προκαλώντας αντιδράσεις.

«Το Κόσσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας, σταματήστε τη βία!», έγραψε ο Τζόκοβιτς.

Στα social media έγινε χαμός με τον Νόλε να γράφει «Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω καμία πρόθεση να μπω σε πολιτικές συζητήσεις. Ως Σέρβος, με πονάει πολύ αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο καθώς οι συμπατριώτες μου εκδιώκονται από τους δήμους. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω είναι αυτό. Ως δημόσιο πρόσωπο και ως γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο, αισθάνομαι την ανάγκη να δείξω υποστήριξη σε όλη τη Σερβία. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον σερβικό λαό και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά είναι πολύ απαραίτητο να δείξουμε υποστήριξη».

«Γνωρίζω ότι υπήρξαν ενστάσεις από διεθνείς δημοσιογράφους. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αν θα με τιμωρήσουν, αλλά δεν έχω καμία επιφύλαξη και θα το έκανα ξανά. Είμαι κατά των πολέμων και οποιασδήποτε σύγκρουσης, αυτό το έχω εκφράσει πάντα δημόσια. Αυτή η κατάσταση με το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προηγούμενο σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Λυπάμαι πολύ που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Το Κοσσυφοπέδιο είναι το προπύργιό μας, εκεί δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία μας, εκεί βρίσκονται τα πιο σημαντικά μας μοναστήρια. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα το έκανα ξανά, αλλα κυρίως γιατί αυτή είναι η αλήθεια».