, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

Αλλάζουν όλα στη στάθμευση στους δρόμους – Θα πληρώνουν πιο ακριβά τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα

Αλλαγές στον τρόπο που χρεώνουν τα αυτοκίνητα σε ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη, στο δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Ειδικότερα, η Λυών, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, με πληθυσμό που φτάνει στην μητροπολιτική περιοχή της σχεδόν στα 2,5 εκατ. κατοίκους, σχεδιάζει αλλαγές από την ερχόμενη χρονιά στον τρόπο τη στάθμευση των αυτοκινήτων στους δρόμους της.

Σύμφωνα και με τις σχετικές ειδήσεις, η Λυών που ακολουθεί το παράδειγμα άλλων γαλλικών πόλεων, οι οποίες προσπαθούν να στρέψουν τους κατοίκους τους προς ελαφρύτερα ή εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα, θα αλλάξει τα κριτήρια χρέωσης στα δημόσια πάρκινγκ χρεώνοντας τα αυτοκίνητα βάσει του βάρους αλλά και των τεχνολογιών που «κρύβουν» κάτω από το καπό τους, ενώ στο παιχνίδι μπαίνουν και εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2024, στους δημόσιους χώρους στάθμευσης της γαλλικής μεγαλούπολης οι κάτοικοι που χρησιμοποιούν αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους θα πληρώνουν το ποσό των 15 ευρώ ανά μήνα. Προϋπόθεση για να επωφεληθούν της συγκεκριμένης ταρίφας είναι το αυτοκίνητό τους να μην ξεπερνά σε βάρος τα 2.200 κιλά.

Το ίδιο μηνιαίο ποσό των 15 ευρώ θα πληρώνουν και οι κάτοικοι συμβατικών αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης εφόσον το αυτοκίνητό τους δεν υπερβαίνει σε βάρος τα 1.000 κιλά.

Από την άλλη οι κάτοχοι συμβατικών αυτοκινήτων με βάρος από 1.000 και 1.725 κιλά θα πληρώνουν το μήνα 30 ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό θα πληρώνουν και τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα που ζυγίζουν λιγότερο από 1.900 κιλά.

Για τα συμβατικά αυτοκίνητα με βάρος πάνω από 1.725 κιλά, για τα PHEV που ζυγίζουν πάνω από 1.900 κιλά αλλά και για τα ηλεκτρικά που υπερβαίνουν τους 2,2 τόνους, η μηνιαία χρέωση θα φτάνει στα 45 ευρώ.

Τέλος οι κάτοικοι της Λυών με χαμηλό εισόδημα αλλά και οι πολύτεκνοι θα χρεώνονται με το σταθερό ποσό των 15 ευρώ τον μήνα άσχετα από το αυτοκίνητο που έχουν στην κατοχή τους.

Πηγή: carandmotor.gr