, Τετάρτη
29 Νοεμβρίου 2023

Το ισχυρότερο Toyota GR Yaris στον πλανήτη

Μια από τις χώρες που ασχολούνται ιδιαίτερα με το customizing και το tuning είναι η Αυστραλία. Ιδιαίτερα στο Ίστερν Κρίκ συναντάμε την JDM η οποία μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές με τρομερές αναβαθμίσεις και πανίσχυρους κινητήρες σε αυτοκίνητα της Subaru, της Kia και της Mitsubishi.

Εκείνο που θέλησαν να κάνουν οι μηχανικοί ήταν να δουν πόση ισχύ μπορεί να παράξει ο τρικύλινδρος κινητήρας των 1.6 λίτρων της Toyota με την κατάλληλη περιποίηση σε εξαρτήματα και ηλεκτρονικά.

Η δουλειά ξεκίνησε με το τούρμπο το οποίο αντικαταστάθηκε με ένα Garrett G25-550 και ένα intercooler Plazmaman 350-370kW το οποίο τοποθετήθηκε στο εμπρός μέρος. Στο εσωτερικό είχαμε διαφορετικές βαλβίδες και εκκεντροφόρους, ενώ στα ηλεκτρονικά οι ειδικοί της JDM έκαναν τα μαγικά τους για την μέγιστη απόδοση και διαχείριση των συστημάτων.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ισχύς του GR Yaris να σκαρφαλώσει στους 740 ίππους (!). Αν βάλουμε αυτήν την ιπποδύναμη δίπλα στα μόλις 1.280 κιλά του αυτοκινήτου μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε πως πρόκειται για έναν πύραυλο σε 4 τροχούς. Περισσότερα τεχνικά στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά και θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα να δούμε ολοκληρωμένο το αυτοκίνητο των Αυστραλών.