, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Δ. Θεσσαλονίκης: Την Κυριακή η χριστουγεννιάτικη αγορά του Thessaloniki Food Festival

Η χριστουγεννιάτικη αγορά του Thessaloniki Food Festival αλλάζει. Με επίκεντρο την αειφορία των τοπικών προϊόντων, τις Food for life εφαρμογές που ακολουθούν οι παραγωγοί, το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα για το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία, το Τμήμα Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης επιχειρεί να φέρει κοντά τη βιώσιμη τοπική παραγωγή με τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες της πόλης.

Για μία ημέρα, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί έως τις 8.00 το απόγευμα στο Φουαγιέ του Δημαρχείου, θα γνωρίσουμε:

  • κρασιά αργής ζύμωσης, με τη διαδικασία του χειρωνακτικού τρύγου για τη βιώσιμη διαχείριση της γης
  • μωβ και κίτρινα καρότα και εξατομικευμένα λαχανικά που φτάνουν το λιγότερο σε δέκα ώρες (from farm to spoon) στον μπάγκο των σεφ
  • ευεργετικά ροφήματα που παράγονται αποκλειστικά με βιολογικές και φυσικές μεθόδους
  • υγιεινά, νηστίσιμα & χορτοφαγικά βούτυρα ξηρών καρπών αλεσμένα σε πετρόμυλο
  • αποστάγματα (τσίπουρο κονιάκ) χωρίς συντηρητικά και χρωστικές ίνες, βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές
  • αλείμματα κόκκινης πιπεριάς με μπαχαρικά από όλη την Ελλάδα
  • μαύρα φασόλια, μία υπερτροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, που δίνει χρώμα στα πιάτα των σεφ
  • χριστουγεννιάτικα αρτοποιήματα από παραδοσιακό φούρνο που ξυπνούν μνήμες μέσα από τα 98 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης
  • λικέρ από ρόδι φτιαγμένο από μια μυστική ξεχασμένη συνταγή από τη σκιά του Ολύμπου
  • σόδα με οργανικά βότανα -λεβάντα, λεμόνι, σαμπούκο και μέντα
  • τα αγαπητά βιολογικά αμπελόφυλλα της «Μαριάννας» 
  • αλοιφές πατέ και ολόκληρα 100% φυσικά αποξηραμένα λαχανικά  

Ακόμη:

  • χειροποίητα ζυμαρικά βασισμένα σε ποντιακές συνταγές, φτιαγμένα με αγνά υλικά που πήραν βραβείο γεύσης
  • extra παρθένο ελαιόλαδο με διεθνείς διακρίσεις
  • γκουρμέ ζυμαρικά σκληρού σίτου με λιναρόσπορο και βουβαλίσιο ή κατσικίσιο γάλα
  • παραδοσιακά προϊόντα από τον γυναικείο συνεταιρισμό Μελισσοχωρίου που φτιάχνονται με εποχικά τοπικά υλικά
  • free-from σνακς και μπάρες αλλιώς βιολειτουργικά τρόφιμα για ειδική διατροφή, με βάση υλικά όπως ο λιναρόσπορος, το φαγόπυρο, η κινόα, ο αμάρανθος
  • dressings από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την προσθήκη βοτάνων
  • μονοπικοιλιακά κρασιά από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από την Αλιστράτη Σερρών
  • καινοτόμα προϊόντα φτιαγμένα με χειροποίητο τρόπο, που έχουν αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τις ποικιλίες της πιπεριάς Φλωρίνης
  • σιρόπια από μελισσόχορτο, σαμπούκο, λεβάντα, δυόσμο, από αρωματικά φυτά μαζεμένα στο χέρι και παραδοσιακές συνταγές
  • «ψαγμένα» παραδοσιακά προϊόντα από ένα σύγχρονο παντοπωλείο
  • χειροποίητα φύλλα περέκ ψημένα στο τζάκι
  • μαρμελάδες και σάλτσες με καυτερή ελληνική κόκκινη πιπεριά και τζίντζερ

Στη «γλυκιά» γωνιά της Χριστουγεννιάτικης αγοράς θα βρείτε:

  • χειροποίητες μαρμελάδες από φρούτα που συλλέγονται τη σωστή στιγμή ωρίμανσης
  • χειροποίητες μπάρες με ξεχωριστές γεύσεις, που δεν έχουν υποστεί καμία θερμική επεξεργασία ώστε να διατηρήσουν όλα τα συστατικά τους αναλλοίωτα
  • σοκολάτες με ιδιαίτερες γεύσεις πολλά βραβεία και avant-garde σχεδιασμό που φέρνουν αναμνήσεις από άλλες εποχές
  • απολαυστικά snacks από φρούτα που συλλέγονται και αποξηραίνονται χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών
  • «χειμερινές» μαρμελάδες και αποξηραμένα φρούτα με μπαχαρικά για ροφήματα
  • νόστιμα βιολογικά προϊόντα αρώνιας (χυμοί, λικέρ, μαρμελάδες) με ευεργετικές ιδιότητες
  • χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα από αρτοζαχαροπλαστείο της πόλης φτιαγμένα με αγνά προϊόντα

Ακόμη, στο Pop Up Kitchen της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, οι καταρτιζόμενοι από σχολές μαγειρικής και φιλοξενίας, θα δημιουργήσουν παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές εδεσμάτων και ποτών με τα τοπικά προϊόντα των εκθετών. Συγκεκριμένα θα παρασκευάσουν μπροστά στους επισκέπτες της εκδήλωσης το ξακουστό Glühwein, ένα κόκκινο ζεστό κρασί ζεστό κρασί με μπαχαρικά, τη βελουτέ σούπα με κάστανο «Velouté de Châtaignes» και ψητά λαχανικά, μια σαλάτα Θεσσαλονίκης με ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής, τραχανά με χειμερινή τρούφα «Tuber brumale» και κόκκινο «χαβιάρι» πιπεριάς, τσιγαριαστό λουκάνικο με πράσο σβησμένο με τσίπουρο και καραμελωμένο με μέλι. Οι δημιουργίες θα ξεκινήσουν από τις 11.00 και θα παρουσιάζονται ανά μια ώρα.
Σας περιμένουμε για να γνωρίσετε από κοντά τι προσφέρει ο τόπος μας.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν:

  1. Midas Gardens – Ellinika Trofima (Mon EPE)
  2. Ξηροί Καρποί – Ποτά Πεσματζόγλου
  3. Dorodouli Tsipouro & Spirits /Dorodouli Dostillery /Dorodouli Distillery Credor Group
  4. Mediterrarean Gold / Χρυσάφι της Μεσογείου
  5. Voras Flavors
  6. Οικοτεχνία Ματένογλου
  7. Iperos Herbs
  8. Entopica Bakaleria
  9. Biogalaxy
  10. Από τον Χορτιάτη
  11. Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου
  12. Naoumidis Genuine Florina Peppers
  13. Αρτοποιία Κουκουμέρια
  14. Αρτοζαχαροπλαστεία Αναγνώστου
  15. Καζάκης Παραδοσιακά Προϊόντα
  16. Ροδάνι Ολύμπου (Rodani Olympus)
  17. HD7 (Herbal Dressing Seven)
  18. ΘΡΕ-ΜΗΛΟΝ (Εργαστήριο Παραδοσιακών Χειροποίητων Προϊόντων ( μονo facebook page)
  19. Lafkas Mill Co.
  20. Cocoowa Wild Chocolate
  21. Brothers Healthy Food (EE)
  22. Marmeliza Handmade Delicacies
  23. Joice Foods
  24. ΕΥΓΕ – Γυναίκειος Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελισσοχωρίου
  25. EYZOIA – Fine Pasta
  26. Asterios Olive Groves of Halkidiki
  27. Mama Irene Pasta
  28. Bostanica – Nature’s Flavor
  29. Arritos Herbal Blends
  30. Κτήμα Χρόνη
  31. Zarzavat – Private Customized Farming
  32. Domaine Florian – ΚΤΗΜΑ ΦΛΟΡΙΑΝ
  33. Μαρμελάδες από το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες
  34. Ιδιότροπα-Idiotropa