12:28, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Δυσαρέσκεια τριών δημάρχων για τη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στο Καρατάσιου

Μέσω κοινής ανακοίνωσης, οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης, Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης και Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για την επιλογή του χώρου όπου θα δημιουργηθεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις δήμαρχοι αναφέρουν στην ανακοίνωση πως η επιλογή του χώρου υπήρξε πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων, ενώ τονίζουν ότι αποφασίστηκε «νύχτα» και με εντελώς ασαφή κριτήρια το Ογκολογικό Νοσοκομείο να μη γίνει στη Λητή, παρά τη διεξοδική τεκμηρίωση που κομίσαμε, αλλά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, τοποθεσία της οποίας η καταλληλότητα δεν εξηγήθηκε ποτέ στον κόσμο της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των τριών δημάρχων:

Οι Δήμοι Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης εκφράζουμε την απογοήτευσή μας, αλλά και τη δυσαρέσκεια μας, που η επιλογή του χώρου για τη δημιουργία του Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπήρξε πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα η περιοχή που περικλείουν οι τρεις Δήμοι να παραμείνει αδικημένη και πλήρως παραμελημένη για μια ακόμα φορά.

Από την πρώτη στιγμή που η Πολιτεία αποφάσισε τη δημιουργία Ογκολογικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο είδαμε την ευκαιρία, αλλά και την «κυνηγήσαμε» από κοινού με ζήλο, οι Δήμοι Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης, ώστε αυτό το σημαντικό έργο να γίνει στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Αφότου του ζητήθηκε λοιπόν, ο Δήμος Ωραιοκάστρου κατέθεσε άμεσα τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης μέσα από την οποία εξηγούσε αναλυτικά όλα τα θετικά που θα είχε η δημιουργία του Ογκολογικού Νοσοκομείου σε συγκεκριμένη έκταση στην Λητή.

Πρόκειται για έκταση 347,756 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας και ειδικότερα πλησίον του ανισόπεδου κόμβου της Εγνατίας Οδού Α/Κ 24 (Λαγκαδά / Σερρών), η οποία:

  1. Πληροί όλα τα κριτήρια ως προς τη χρήση γης
  2. Δεν παρουσιάζει αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά ή δασολογικά εμπόδια
  3. Διαθέτει καλή προσβασιμότητα 
  4. Διαθέτει δίκτυα υποδομών, με την ανάγκη επιπρόσθετων παρεμβάσεων να είναι μικρή.

Σήμερα, μαθαίνουμε ότι αποφασίστηκε «νύχτα» και με εντελώς ασαφή κριτήρια το Ογκολογικό Νοσοκομείο να μη γίνει στη Λητή, παρά τη διεξοδική τεκμηρίωση που κομίσαμε, αλλά στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, τοποθεσία της οποίας η καταλληλότητα δεν εξηγήθηκε ποτέ στον κόσμο της Θεσσαλονίκης.

Τα νοσοκομεία είναι πολύ σημαντικά έργα για τις τοπικές – και όχι μόνο – κοινωνίες και δεν μπορεί η απόφαση δημιουργίας τους να λαμβάνεται βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το πού θα γίνει ένα νοσοκομείο – και μάλιστα νοσοκομείο τέτοιας σημασίας – οφείλει να γίνεται με κριτήρια τεχνικά και ορθολογικά και όχι με κριτήρια «δημοσιών σχέσεων».

Λυπόμαστε που βλέπουμε τις έγκαιρες, τεκμηριωμένες και εποικοδομητικές μας ενέργειες να παραμερίζονται υπέρ μίας επιλογής χωρίς ξεκάθαρη λογική και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο επελέγη η συγκεκριμένη τοποθεσία χωρίς γόνιμο διάλογο. 

Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες με σύνεση και τεκμηριωμένη στάση με γνώμονα το κοινό καλό, αδιαφορώντας πλήρως για την εξυπηρέτηση μικροσκοπιμοτήτων.