, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Γυναίκες δείτε τη συμμετοχή σας στην αυτοδιοίκηση «αλλιώς»!

Η «ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο», σύμφωνα με τη ρήση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, αλλά αδυνατεί όταν αφορά τη συμμετοχή στην πολιτική.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Στην αυτοδιοίκηση και παρά την αναγκαστική ποσόστωση του 40% στα δημοτικά ψηφοδέλτια, η γυναικεία συμμετοχή είναι πάρα πολύ μικρή, για να μην πούμε απογοητευτική. Στο σύνολο των 13 περιφερειών, εξελέγη μία γυναίκα, ενώ στο σύνολο των 335 δήμων της Ελλάδας, εξελέγησαν μόνο 19 γυναίκες δήμαρχοι. Ευτυχώς που για πρώτη φορά έχουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι γυναίκες αποτελούν το 51% του πληθυσμού της Ελλάδας, ωστόσο δεν βλέπουν με «καλό μάτι» ούτε τη συμμετοχή των γυναικών σε ψηφοδέλτια, ούτε ψηφίζουν γυναίκες στην κάλπη, ενώ τις ψηφίζουν στις δημοσκοπήσεις. Είναι προνομιακό το πεδίο της πολιτικής για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στις χώρες που το τιμόνι της εξουσίας το είχαν γυναίκες, τα αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική πολιτική, οι γυναίκες αποδείχθηκαν περισσότερο αποτελεσματικές από τους άνδρες συναδέλφους.

Είναι αυτονόητο ότι χρειαζόμαστε εξίσου γυναίκες και άνδρες, για να έχουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση οι γυναίκες να «πολιτευτούν» με πρότυπα γυναικεία και όχι ανδρικά. Να ξεχωρίσουν με τις δυνατότητές τους, το ταλέντο τους, το έργο που έχουν να επιδείξουν και τις προτάσεις τους για το κοινωνικό σύνολο.

Μέσα από την πολυετή επαγγελματική μου εμπειρία, οι γυναίκες για να διεκδικήσουν μια θέση κύρους, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες, έχουν ένα πρόσθετο πλεονέκτημα σε σχέση με τους άνδρες. Έχουν τα βασικά πλεονεκτήματα της γυναικείας φύσης, την ενσυναίσθηση, τη διαλλακτικότητα, τη μεταδοτικότητα, την οργανωτικότητα, τον οικείο, ζεστό και ουσιαστικό λόγο. Οι γυναίκες πολιτικοί δεν φημίζονται για τον «ξύλινο» λόγο, όπως το σύνολο των ανδρών συναδέλφων τους.

Το πιο σημαντικό για μια γυναίκα πολιτικό είναι να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η συνεισφορά της στην πολιτική διαδικασία.Τι θέλει να επιτύχει και, φυσικά, να μπορεί να μεταδώσει το σχετικό μήνυμα προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Η πολιτική για μια γυναίκα είναι ένα επαγγελματικό πεδίο «δόξης λαμπρό» σήμερα στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας,κι ας μην το γνωρίζει.

Έχουν μια μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής των πολιτών, ενώ παράλληλα έχουν εργασιακά προνόμια που πολύ λίγοι επαγγελματικοί κλάδοι προσφέρουν.

Η υιοθέτηση των στερεότυπων ότι οι γυναίκες είναι αδύναμες, γκρινιάρες, συναισθηματικές και όταν ασχοληθούν με την πολιτική παραμελούν την οικογένεια και τα παιδιά, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και στην «άμυνα» που βγάζει..

Το νέο μίγμα του πολιτικού προσωπικού στη Βουλή, στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε πολλές ακόμη θέσεις εξουσίας, θα πρέπει να έχει περισσότερες γυναίκες.Αρκεί να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για τη συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτια.

Και μια συμβουλή για το προφίλ μιας γυναίκας υποψηφίου από έναν άνδρα. Είναι λάθος να υιοθετούν οι γυναίκες πολιτικοί την «αρρενωπότητα» των ανδρών συναδέλφων τους στην εμφάνιση, στην απολυτότητα, στην αυστηρότητα, στην εκφορά του λόγου.

Ελληνίδες, «ξυπνήστε» τον πολιτικό μέσα σας. Το πολιτικό μας σύστημα σας χρειάζεται και ιδιαίτερα η τοπική αυτοδιοίκηση!

*Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι επικοινωνιολόγος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.