, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Λ. Ωραιόπουλος: Τελευταίος στις ψηφιακές υπηρεσίες – Ντροπή κ. Δανιηλίδη

Ο επικεφαλής της παράταξης «Άλμα στο Μέλλον» Λάζαρος Ωραιόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον δήμο Νεάπολης – Συκεών για τις ψηφιακές υπηρεσίες στον δήμο.

«Συμμετείχαμε ως παράταξη (η μοναδική παράταξη της αντιπολίτευσης) στην άτυπη ενημέρωση – «Διαβούλευση» που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο μας με αντικείμενο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει απέναντι στον φορέα χρηματοδότησης του προγράμματος, τιμώντας την εντολή των δημοτών μας να ασκούμε σκληρή, πλην όμως εποικοδομητική αντιπολίτευση, όπως κάνουμε πάντα» αναφέρει αρχικά.

«Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και να αναδείξουμε για άλλη μια φορά, ότι ο Δήμος Νεάπολης Συκεών είναι ουραγός στις ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει, κάτι που βιώνουν με οδυνηρό τρόπο καθημερινά οι δημότες μας», υποστηρίζει ο Λάζαρος Ωραιόπουλος.

Όπως υποστηρίζει ο Λάζαρος Ωραιόπουλος, ο δήμος Νεάπολης – Συκεών δεν παρέχει μέχρι σήμερα καμία ολοκληρωμένη ψηφιακή υπηρεσία. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ψηφιακά αναλφάβητο Δήμο, όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Γιάννη Χαραλαμπίδη η οποία κατέταξε τον Δήμο μας στην τελευταία θέση, αφού δεν παρέχει μέχρι σήμερα καμία ολοκληρωμένη ψηφιακή υπηρεσία».

Μάλιστα, αναφέρει πως ο δήμος δεν έχει για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών και ακολουθεί τυφλά τις έτοιμες , προτεινόμενες λύσεις που προσφέρονται από το πρόγραμμα.

Στην ονομαζόμενη «Διαβούλευση» έγινε φανερό ότι η Διοίκηση του Δήμου δε διαθέτει ούτε άποψη, ούτε πρόταση, ούτε σχέδιο για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, αλλά αντίθετα ακολουθεί τυφλά τις έτοιμες , προτεινόμενες λύσεις που προσφέρονται από το πρόγραμμα.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ούτε ένα από τα είκοσι ψηφιακά συστήματα, τα οποία θα υιοθετηθούν από τον Δήμο και θα έκαναν ευκολότερη και χωρίς ταλαιπωρία την εξυπηρέτηση των πολιτών. Πάλι καλά και που και πριν λίγο καιρό υπήρξε χρηματοδοτικό εργαλείο έτσι ώστε  να αποκτήσει με καθυστέρηση χρόνων και ο Δήμος μας από το 2023 γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα με πολεοδομικά δεδομένα. Μια πραγματικά χρήσιμη εφαρμογή έτσι οπώς μας παρουσιάστηκε από τους αναδόχους» τονίζει.

«Ωστόσο η Διοίκηση αποκλείει και αρνείται να υιοθετήσει άλλα σημαντικά ψηφιακά προγράμματα, όπως Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ), Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ, Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων και διάφορα άλλα. Έστω και τώρα, έστω και αργά, η Διοίκηση υιοθετεί ένα μέρος των προτάσεων μας που καταθέτουμε συνεχώς εδώ και χρόνια, αλλά δεν θα κουραστούμε να επισημαίνουμε τα τεράστια κενά και τις αδυναμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν».

Παράλληλα, «

Δεν είναι απλά υπερβολή, αλλά είναι ντροπή μετά από 12 χρόνια ως δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Νεάπολης Συκεών και μετά από 27 περίπου συνολικά χρόνια και ως δήμαρχος Συκεών, ο κύριος Δανιηλίδης, αντί να κάνει την αυτοκριτική του και να ζητήσει συγνώμη από τους δημότες μας που τους στέρησε τις πολύτιμες ψηφιακές υπηρεσίες που άλλοι Δήμοι έχουν καθιερώσει εδώ και χρόνια, να βγάζει άλλο ένα από τα γνωστά, μακροσκελή, βαρετά και ανούσια δελτία τύπου και να πανηγυρίζει από πάνω, επειδή ανακάλυψε την ψηφιακή Αμερική, τόσο αργά! Ντροπή κύριε Δανιηλίδη», καταλήγει.