, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

ΠΚΜ: Επέκταση της στεγάνωσης σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Έργα επέκτασης της στεγάνωσης σε τμήματα του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε την κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο, προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου θα κατασκευαστεί διαφραγματικός τοίχος σε μήκος 1.150 μέτρων, ώστε να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία των παραλίμνιων περιοχών.

Σημειώνεται ότι το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης έχει συνολικό μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα ενώ σε ορισμένα σημεία του παρατηρούνται από καιρό διαρροές, κυρίως όταν η στάθμη των υδάτων αυξάνεται. Το γεγονός αυτό ενέχει κινδύνους για την ευστάθεια του αναχώματος και κατ’ επέκταση για την ασφάλεια των κατάντι της λίμνης κατοικημένων περιοχών.

Στο μεταξύ προωθούνται από την Περιφέρεια αντιπλημμυρικά έργα στην Τάφρο 66 και στον ποταμό Λουδία. Η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε σε πρόσφατη συνεδρίασή της την υποβολή πρότασης εκ μέρους της υποδιεύθυνσης έργων δομών περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση των έργων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ με σκοπό την προστασία του παράκτιου μετώπου και των παρόχθιων περιοχών από τις πλημμύρες και τη διάβρωση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, οι περιοχές στις οποίες θα γίνουν εργασίες δεν είναι φυσικά ρέματα, αλλά τεχνικά έργα που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο ευρύτερου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της περιοχής. Ύστερα, όμως, από ογδόντα χρόνια λειτουργίας χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις συντήρησης, έχει μεταβληθεί η γεωμετρία τους και απαιτείται η συνολική παρέμβαση με σκοπό τη βελτίωση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και της ομαλής παροχετευτικότητας των υδάτων.

Οι σχεδιαζόμενες ενέργειες επέμβασης αφορούν την αποκατάσταση της γεωμετρίας του πυθμένα (απομάκρυνση φυτικής προέλευσης υλικού, βυθοκόρηση κ.λ.π.). Θα ακολουθήσουν εργασίες αποκατάστασης των αναχωμάτων, διαμόρφωσης των πρανών της κύριας και της ευρείας κοίτης και διαμόρφωση των συναρμογών στις θέσεις των τεχνικών έργων με ακρόβαθρα. Τέλος οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την αναδιαμόρφωση της στέψης των αναχωμάτων με πρόβλεψη οδού εποπτείας και συντήρησης, θέσεις προσέγγισης κοίτης και θέσεις ελεγχόμενης υπερχείλισης.

Η αναπληρώτρια περιφερειάρχης στους τομείς Οικονομικών και Προγραμματισμού Αηδονά – Αθανασιάδου Αθηνά τόνισε σε δηλώσεις της ότι η σχετική πρόσκληση έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ και ανέφερε ότι εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης ώστε τα δύο αυτά πολύ σημαντικά σημεία, περιοχές υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας των λεκανών απορροής ποταμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να τύχουν των απαραίτητων παρεμβάσεων για την προστασία και την αναβάθμισή τους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.