, Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

search icon search icon

Στ. Αγγελούδης στην ΚΕΔΕ: Θέλουμε το Κράτος να δώσει χώρο στους Δήμους ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα

«‘Εχουμε μπροστά μας μια πενταετία νέων, αυξημένων προκλήσεων. Μια πενταετία που ξεκινά με έντονο, δικαιολογημένο, προβληματισμό για τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των δήμων μας από την υποχρέωση καταβολής του Τέλους Ταφής Απορριμμάτων, τη νέα τιμολογιακή πολιτική στους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, την αύξηση του μισθολογικού κόστους», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «ο ρόλος του κομπάρσου δεν αρμόζει στην Αυτοδιοίκηση», τονίζοντας πως οι δήμοι προσβλέπουν σε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την εκάστοτε Κυβέρνηση «ώστε να απαντήσουμε με πειστικότητα στα μεγάλα και σημαντικά που καλούμαστε να διαχειριστούμε: Την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη θωράκιση του δημόσιου χώρου, το ψηφιακό μετασχηματισμό, τις πράσινες και «έξυπνες» πόλεις, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος της κοινωνίας».

«Δεν αμφισβητεί κανείς, πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός τα τελευταία χρόνια. Παραμένει, όμως, μια πραγματικότητα, πως ο συγκεντρωτισμός αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη και στην ευημερία του τόπου», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Υπογράμμισε επίσης πως «εμείς θέλουμε από το Κράτος να μας δώσει το χώρο να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα. Να μπει ένα τέλος, για παράδειγμα, στον κατακερματισμό της ευθύνης, να υπάρξει σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων, να βάλουμε τέλος σε παιδικές ασθένειες που εξακολουθούν να μας ταλαιπωρούν. Καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών, να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για την κοινωνία και τον τόπο μας. Γιατί εμείς κρινόμαστε από τους δημότες μας κάθε μέρα».

Ο κ.Αγγελούδης απηύθυνε από το βήμα προς όλες και όλους μήνυμα ενότητας και συνεργασίας με όρους διαφάνειας, συμπερίληψης, ειλικρίνειας και αξιοπιστίας. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του κατακερματισμού των δυνάμεών μας. Στη δική μου οπτική, μας ορίζει όλες και όλους η Αυτοδιοίκηση, πέρα και πάνω από τις όποιες ιδεολογικές μας καταβολές», είπε.

«Οφείλουμε, ενωμένοι, να ορίσουμε ένα σαφές και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, να προχωρήσουμε με λόγο συντεταγμένο, συνεπή και σοβαρό, να κρατήσουμε αποστάσεις από τις σειρήνες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, να ζητήσουμε περισσότερη αυτοδιοίκηση στην Αυτοδιοίκηση», τόνισε.

Ο κ.Αγγελούδης απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του δημάρχους όλης της χώρας ανέφερε πως «ένα μόνο δίλημμα μπορεί να υπάρχει για εμάς κυρίες και κύριοι: Αν θα επιλέξουμε να κοιτάξουμε μπροστά, να διεκδικήσουμε και να δώσουμε πραγματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, ή αν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε ένα στείρο, φοβικό παρελθόν που ορίζεται από τις διάφορες κομματικές σημαίες».

«Κόμμα μας είναι η Αυτοδιοίκηση. Η μεγάλη πρόκληση για όλους μας θα είναι να φύγουμε από τη Συνέλευση αυτή πιο ενωμένοι από ποτέ. Τη δύναμή μας δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς!», κατέληξε στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.