, Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Καμπάνια για την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων ζώων στον δήμο Ωραιοκάστρου

Καμπάνια για την ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς με την τοποθέτηση ειδικού microchip μέσω ειδικής επιδότησης υλοποιεί η αντιδημαρχία Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας Ζώων Συντροφιάς στον δήμο Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία και την οικονομική χορηγία της Μη Κερδοσκοπικής Φιλοζωικής Οργάνωσης Zero Stray Pawject.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024, στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου (Κομνηνών 76, Ωραιόκαστρο).

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, και θα μιλήσουν η αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, Ευαγγελία Δρόσου, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου, Παύλος Παπαδόπουλος, ο Παντελής Κοσμίδης, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Zero Stray Pawject και η πρόεδρος της Φιλοζωικής Οργάνωσης Ωραιοκάστρου Spectral Stray Action, Ιωάννα Κατιρτζίδου.

Επίσης, θα μιλήσουν κτηνίατροι που συμμετέχουν στην καμπάνια σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Ειδικότερα, από την Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου ο Γιώργος Παντούλας, από την Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας η Γαρυφαλλιά Νίκα και από την Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας ο Ανέστης Καραμήτρος.

Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία υπό την διαχείριση του Υπουργείου Εσωτερικών το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), ένας σημαντικός πυλώνας παρακολούθησης και ελέγχου των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, ο Δήμος Ωραιοκάστρου προσκαλεί τους δημότες που είναι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ή/και εργασίας να προσέλθουν με δική τους μέριμνα στα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και να σημάνουν ηλεκτρονικά τα σκυλιά και τις γάτες τους, μέσω τοποθέτησης ειδικού microchip. Η συγκεκριμένη υποχρέωση απορρέει από το Ν. 4830/2021. Ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 300 ευρώ στους αμελείς ιδιοκτήτες, αν σε έλεγχο από κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας προκύψει ότι το ζώο τους δεν έχει σημανθεί ηλεκτρονικά.

Για την προώθηση της ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων ο Δήμος Ωραιοκάστρου εξασφάλισε τη συνεργασία και την οικονομική χορηγία της Μη Κερδοσκοπικής Φιλοζωϊκής Οργάνωσης Zero Stray Pawject, με επιδότηση της τοποθέτησης microchip σε 1.000 ζώα ιδιοκτησίας δημοτών του Δήμου.

«Ο ιδιοκτήτης του ζώου καλείται να καταβάλλει στον κτηνίατρο για τη ηλεκτρονική σήμανση μόνο το μειωμένο ποσό των 8 ευρώ ανά ζώο και το υπόλοιπο της αμοιβής επιδοτείται από την ΜΚΟ Zero Stray Pawject. Η προωθητική εκπτωτική ενέργεια αφορά δεσποζόμενα σκυλιά και γάτες δημοτών του Δήμου Ωραιοκάστρου, είναι διαθέσιμη μέχρι εξαντλήσεως του συνολικού αριθμού των 1.000 σημάνσεων και παρέχεται μόνο από συγκεκριμένα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία, στα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν με τα ζώα τους κατόπιν επικοινωνίας και ραντεβού», αναφέρει η αντιδήμαρχος Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, Ευαγγελία Δρόσου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα κάτωθι κτηνιατρεία, που έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην προωθητική ενέργεια:

Δημοτική Ενότητα Ωραιοκάστρου: 2314052077 Γιώργος Παντούλας
Δημοτική Ενότητα Καλιθέας: 2310782934 Ανέστης Καραμήτρος
Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας: 2394072030 Γαρυφαλλιά Νίκα.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, την υποστήριξη τοπικών ζωοφιλικών οργανώσεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.