, Παρασκευή
24 Μαΐου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Σήμερα αναβιώνει το έθιμο του φανού στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πυρετός προετοιμασίας για την Καθαρά Δευτέρα – Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στις δημοτικές βιβλιοθήκες με αφορμή το καρναβάλι.

Μετά από μία πολύχρωμη και… θορυβώδη Τσικνοπέμπτη που ειδικά φέτος χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή καρναβαλιστών οι οποίοι είτε κατά μόνας είτε σε γκρουπ κατέβηκαν πατινάδα από το πάρκο Βαλσαμή στο Ρολόι, σειρά έχει σήμερα ένα καθαρά παραδοσιακό έθιμο της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αναβιώνει στη δημοτική ενότητα του Αγίου Παύλου.

Το άναμμα του Φανού θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα στη συμβολή της λεωφόρου Όχι με την οδό Ηπείρου. Εκεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και συγκεκριμένα η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών του δήμου (ΚΕΥΝΣ) σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του Αγίου Παύλου έχει καλέσει για πρώτη φορά τα Χάλκινα του Φώτη Τσιοτίκα για να συνοδεύσουν μουσικά το άναμμα του Φανού από την Εράτυρα Κοζάνης.

Ο Φανός είναι ένα παραδοσιακό έθιμο της Δυτικής Μακεδονίας το οποίο συμβολίζει τον ερχομό της Άνοιξης. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης φέτος επιλέχθηκε μία ξεχωριστή εκδήλωση για να συμπληρώσει την «κλασική» και ιδιαίτερα δημοφιλή Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα που ξεχωρίζει σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα για την οργάνωση και το κέφι της.

«Η αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου της Δυτικής Μακεδονίας που συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης, συνδέεται με την αφθονία που προσφέρει η γη και την ενίσχυση των ανθρώπινων δεσμών στις γειτονιές, υπόσχεται ταυτόχρονα αληθινό γλέντι που μας δένει με τις ρίζες μας και είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή» αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ και καταλήγει: «Σας περιμένουμε όλες και όλους για να διασκεδάσουμε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την Καθαρά Δευτέρα».

Αποκριάτικές γιορτές στις Βιβλιοθήκες

Δημοτική βιβλιοθήκη Νεάπολης

Χθες Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 5.30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση βιβλίου για παιδιά 4 έως 8 ετών: «Ο γενναίος κουρσάρος» από τον συγγραφέα Φώτη Γιάντσιο. Θα ακολουθήσει αποκριάτικη κατασκευή από την Αναστασία Αμοιρίδου.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα αποκριάτικες κατασκευές για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών σε συνεργασία με τον σύλλογο «Ένα παιδί κοιτάει τ’ άστρα».

Δημοτική βιβλιοθήκη Συκεών

Επίσης χθες Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση βιβλίου για παιδιά 4 έως 8 ετών: «Ο γενναίος κουρσάρος» από τον συγγραφέα Φώτη Γιάντσιο. Θα ακολουθήσει αποκριάτικη κατασκευή από την Αναστασία Αμοιρίδου.

Δημοτική βιβλιοθήκη Πεύκων

Επίσης χθες στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Μπούμπου η χελώνα» από τη συγγραφέα Θεανώ Γόκτση για παιδιά 5 έως 8 ετών. Θα ακολουθήσει αποκριάτικη κατασκευή από την εικονογράφο-εικαστικό Ελένη Κετσετζίδου.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ο γενναίος κουρσάρος» από τον συγγραφέα Φώτη Γιάντσιο για παιδιά 4 έως 8 ετών:. Θα ακολουθήσει αποκριάτικη κατασκευή από την Αναστασία Αμοιρίδου.

Πληροφορίες ή και προεγγραφές στα τηλέφωνα 2310 217-376 για τις Συκιές, 2310 635-060 για τη Νεάπολη και 2310 676-356 για τα Πεύκα.

Καθαρά Δευτέρα με πολύ κέφι

Η Καθαρά Δευτέρα έχει παράδοση στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Είναι η μέρα που συμβολίζει την έναρξη της Σαρακοστής και η γιορτινή διάθεση διακατέχει τους δημότες ανεξαρτήτως ηλικίας. Επειδή ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης θεωρεί πως σε ανάλογες εκδηλώσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι στο δήμο διοργανώνονται τρεις εκδηλώσεις που τα έχουν όλα και φυσικά δωρεάν.

Από τις 11 το πρωί η φασολάδα, η λαγάνα και το απαραίτητο κρασάκι θα περιμένουν τους δημότες στο Πάρκο Ρουμανικών με το μουσικό σχήμα του Δημήτρη Κεχαγιά, στον αύλειο χώρο του Κλειστού γυμναστηρίου Πεύκων, με το μουσικό σχήμα «Ακούσματα Παράδοσης» και στη Δενδροφυτεία στις Συκιές με το συγκρότημα του Νίκου Ταλέα.

Αν ο καιρός το επιτρέψει το πέταγμα του χαρταετού θα συνοδεύσει τα γλέντια χαρίζοντας μεγαλύτερη χαρά στους μικρούς δημότες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.