23:45, Σάββατο
02 Ιουλίου 2022

3 ελληνικές Startups στοχεύουν στον “πράσινο τρόπο ζωής”

Απίστευτο αλλά η πανδημία συνοδεύεται και από την αισιοδοξία. Αισιοδοξία ότι το φυσικό περιβάλλον ανακουφίστηκε για λίγο από την ανθρώπινη παρέμβαση και από την άλλη ότι, μέσα σε αυτήν την περίοδο κρίσης, “αναδύθηκαν” startups επιχειρήσεις, που εστίασαν και επένδυσαν στον “πράσινο τρόπο ζωής”. Η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία έχουν βρεθεί ήδη στο spotlight, με σχετικές αποφάσεις και νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φοιτητές στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις, με θεματικό κέντρο την ανακύκλωση. Φυσικά, κάθε επιχείρηση, με το μοναδικό της τρόπο, κατόρθωσε να βραβευτεί από αρκετούς διαγωνισμούς, ώστε να πραγματοποιήσει το όραμά της. Η εφημερίδα Καρφίτσα σας παρουσιάζει τρεις επιχειρήσεις- ορόσημα στην Ελλάδα που στοχεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Αναλυτικότερα:

Enaleia

Η ρύπανση των υδάτων αποτελεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ακόμη και αν εξαιρέσουμε τα λήμματα και τα χημικά, τα σκουπίδια είναι αρκετά, ώστε σε κάποιες δεκαετίες να ξεπεράσουν τα ψάρια σε ποσότητα. Βασισμένοι σε αυτό το γεγονός, μία ομάδα νέων ατόμων, αποφάσισε να ιδρύσει μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία με τη βοήθεια αλιέων έχει ως στόχο τον καθαρισμό των θαλασσών.

Η Εναλεία ξεκίνησε το έργο της πριν τρία χρόνια και έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα το απίστευτο. Έχει αφαιρέσει από τον βυθό της θάλασσας 60 τόνους σκουπιδιών, από τους οποίους οι 50 αφορούν πλαστικό.

Το 2019 τιμήθηκε από το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σαν μία από τις κορυφαίες δράσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον στην Ευρώπη. Σήμερα συνεργάζεται με 120 αλιευτικά σκάφη, 40 μεγάλα και 80 μικρότερα από Ελλάδα και Ιταλία. Όσα πλαστικά κατορθώνει να συγκεντρώσει στέλνονται για ανακύκλωση είτε εδώ στην Ελλάδα, είτε στις Ισπανία και Ολλανδία.

Στόχος της είναι να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και πέρα από τη λεκάνη της Μεσογείου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Coffeecoo

Όλοι λατρεύουμε τον καφέ και τον έχουμε κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Αυτό όμως που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι πως κάθε χρόνο παράγονται 30.000 τόνοι απορριμμάτων καφέ μόνο από τον γνωστό εσπρέσσο.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι τα κατακάθια καφέ που μένουν στις μηχανές και στη συνέχεια απορρίπτονται, αγγίζουν τους 6 εκατ. τόνους καφέ σε όλο τον κόσμο. Ούτε η απόρριψη αυτών των αποβλήτων στο περιβάλλον ούτε η καύση είναι οι ιδανικές λύσεις για να τα ξεφορτωθούμε. Εδώ, λοιπόν, έρχεται η καινοτόμα ιδέα μιας ομάδας φοιτητών, οι οποίοι σκέφτηκαν out of the box σχετικά με τη χρήση των απορριμμάτων καφέ. Θεώρησαν ότι τα σκουπίδια, σαν μία πρωτογενή ύλη, μπορούν να παράγουν άλλα προϊόντα, τα οποία θα ανταποκρίνονται σε μία δευτερογενή αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε η Cofe-eco, μία startup, που ο ρόλος της είναι να συγκεντρώνει όλα αυτά τα υποπροϊόντα για να φτιάξει ουσίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε στην βιομηχανία καλλυντικών, φαρμάκων, τροφίμων είτε ακόμη και για δομικά υλικά.

Η εταιρεία, το 2019, κέρδισε την 3η θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό EIT Food και την 1η θέση στο ΕΙΤ Jumpstarter. Μάλιστα, στα τέλη του 2020, με χρηματοδότηση ύψους 290.000 ευρώ από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, κατασκεύασε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή της Πάτρας.

Green Panda: E-waste

Τα ηλεκτρονικά σκουπίδια αποτελούν μεγάλη πρόκληση για όλες τις χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με έρευνες, κάθε χρόνο παράγονται πάνω από 50 εκατ. τόνοι ηλεκτρονικών σκουπιδιών, ποσότητα η οποία σε τριάντα χρόνια θα υπερδιπλασιαστεί. Κάτι, λοιπόν, έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε. Η Green Panda, μία νέα εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με την ανταποδοτική ανακύκλωση των smartphones.

Σίγουρα αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στα συρτάρια μας, τα παλιά μας smartphones, τα οποία δεν χρησιμοποιούμε, αφού οι περισσότεροι αγοράζουμε νέα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, η Green Panda συγκεντρώνει όλα αυτά τα smartphones, αγοράζοντάς τα και αφού τα ανανεώσει, τα προωθεί ξανά στη λιανική αγορά.

Πριν 2 χρόνια ξεκίνησε για πρώτη φορά η λειτουργία της εταιρείας, η οποία προώθησε στην αγορά τα πρώτα ΑΤΜ της, μηχανήματα στα οποία ο κάτοχος του smartphone τοποθετεί το τηλέφωνό του σε μια ειδική θέση και το μηχάνημα αναγνωρίζει τον τύπο, τα χαρακτηριστικά του, αν λειτουργεί σωστά, αν έχει φθορές κτλ. Μετά την αξιολόγησή του ενημερώνει τον κάτοχο για την τιμή που δίνει η Green Panda για το smartphone. Αν ο κάτοχος συμφωνήσει, προχωρά η διαδικασία και η πληρωμή γίνεται αυθημερόν στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αν δεν θέλει να προχωρήσει η διαδικασία, την ακυρώνει και παίρνει πίσω το κινητό του.

Τέτοιου είδους μηχανήματα υπάρχουν ήδη αρκετά σε όλη την Ελλάδα, επομένως αν κάποιος ενδιαφέρεται το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να εισέλθει στην ιστοσελίδα της επιχείρησης και να αναζητήσει το πλησιέστερο μηχάνημα στον τόπο διαμονής του.