, Σάββατο
04 Φεβρουαρίου 2023

Attica bank: To sequel ενός κακοπαιγμένου έργου…

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank εξακολουθεί να θυμίζει σαπουνόπερα κακής ποιότητας, καθώς οι διαδοχικές ΑΜΚ όχι μόνο δεν έχουν προσφέρει ανάπτυξη στην τράπεζα, αλλά κάθε φορά τα κεφάλαια πέφτουν σε μια «μαύρη τρύπα» που τα… εξαφανίζει.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

«Attica Bank, the sequel» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του κακόγουστου θρίλερ που διαδραματίζεται κάθε φορά που απαιτείται κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Οι αμαρτίες του παρελθόντος εξακολουθούν να… στοιχειώνουν την τράπεζα που, παρά τις συνεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δεν έχει πάρει… ανάσα. Το ερώτημα είναι αν έχει κάποιο νόημα μια ακόμη ΑΜΚ, στην οποία, όπως όλα δείχνουν, μόνο το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Κατέχοντας το 62,93% αναμένεται να εισφέρει περίπου 300 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, την ώρα που το ΤΜΕΔΕ, σε συνεργασία με το fund Ellington, είναι αμφίβολο αν και με τι ποσό θα συμμετάσχει σε αυτήν. Θυμίζουμε ότι το ΤΜΕΔΕ έχει διαχρονικές ζημίες από την εμπλοκή του στην Attica Bank και αν πάρει μέρος και στη νέα ΑΜΚ, δεδομένα θα καταγράψει ακόμη μεγαλύτερες.

Με βάση τη δομή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έχει οριστεί στα 490 εκατ. ευρώ, ΤΜΕΔΕ και Ellington θα πρέπει να εισφέρουν περίπου 450 εκατ. ευρώ. Είναι όμως άγνωστο το αν το αμερικανικό fund θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ, η οποία με βάση τα τωρινά δεδομένα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους.

Και αν τελικά δεν βάλει η Ellington, θα βάλει το ΤΧΣ; Διότι αν δεν βάλει η Ellington, σημαίνει ότι το ποσό της αύξησης δεν επαρκεί για να καλύψει τις μαύρες τρύπες αυτής της τράπεζας, που δρούσε επί δεκαετίες ως το επίσημο «πλυντήριο» πολλών γνωστών και αγνώστων υπόπτων του επιχειρηματικού -δήθεν- κόσμου τού κάθε φορά επικρατούντος πολιτικού κόμματος. Αν τελικά βάλουν τα χρήματα το ΤΧΣ και το Ταμείο, θα είναι άλλη μια αμφιβόλου νομιμότητας κρατική διάσωση τράπεζας που θα εκθέσει το ελληνικό κράτος στο μέλλον. Οι ασφαλισμένοι του ΤΕΕ γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί;

Πέρα όμως από αυτό το κρίσιμο ερώτημα, παραμένει άγνωστο και το ποσό συμμετοχής της Ellington αλλά και του ΤΕΕ στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε. Γεννάται έτσι μια επιπλέον απορία για το αν έχουν νόημα αυτές οι συνεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, από τη στιγμή που τα προβλήματα για την Attica Bank δεν λύνονται. Τουναντίον, τα κεφάλαια που εισρέουν κάθε φορά μέσω των ΑΜΚ δείχνουν να πέφτουν διαρκώς σε μια «μαύρη τρύπα» που τα εξαφανίζει.

Εντέλει, το βασικό και «καυτό» ερώτημα είναι ένα: Πόσα λεφτά έχουν βάλει Ellington και ΤΕΕ στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πόσα θα βάλουν, αν βάλουν, στην επικείμενη; Υπάρχει, άραγε, κάποιος που να μπορεί να δώσει απάντηση υπεύθυνα και με ακριβή στοιχεία;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL