fbpx

, Τετάρτη
22 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

«Κλείδωσε» το deal της ΔΕΗ με τη Β. Μακεδονία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία της ΔΕΗ με τη Βόρεια Μακεδονία για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren στη γειτονική χώρα.

Γράφει ο Μιχάλης Μαστοράκης

Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την τρίτη κατά σειρά «πράσινη» επένδυση της εταιρείας εκτός συνόρων. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ήταν ο μοναδικός «μνηστήρας» που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, με την υπογραφή του deal να γίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

H αναφορά Ζάεφ

Σχετική αναφορά έκανε στο Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο Ζόραν Ζάεφ, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, επισημαίνοντας πως η ελληνική εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής της συμφωνίας. Όπως πρόσθεσε, το συνολικό ύψος της επένδυσης για την ανάπτυξη του έργου θα αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, οι ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται αυτήν τη στιγμή στα 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν τον ενεργειακό κλάδο. Εκτός από την «είσοδο» της ΔΕΗ στην αξιοποίηση υδροηλεκτρικού δυναμικού στη γειτονική χώρα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε επίσης μνεία στο πρότζεκτ κατασκευής μονάδας συμπαραγωγής από τη Mytilineos.

H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Ο σταθμός θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4.000 GWh ετησίως).

Ολοκληρωμένη προσφορά

Η ΔΕΗ ήταν η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το έργο που αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).

Νέες «πράσινες» επενδύσεις εκτός συνόρων

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη αποκτήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εκτός συνόρων, με τις δύο πρώτες κινήσεις να αφορούν τη Ρουμανία. Έτσι, μέσω της εξαγοράς της Enel Romania η εταιρεία απέκτησε στη χώρα ένα portfolio 534 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Επίσης, πάλι στη Ρουμανία έχει προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία με τη Mytilineos για την εξαγορά φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 210 MW.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος σημείωσε πως στρατηγική του ομίλου είναι να διευρύνει την επέκτασή του στις αγορές ΑΠΕ των Βαλκανίων. Ο κ. Μαύρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχές που βρίσκονται στον ίδιο «ηλεκτρικό διάδρομο» Βορρά – Νότου με τη χώρα μας.

Όπως επισήμανε, στόχος είναι η δημιουργία ενός cluster στα Βαλκάνια, ώστε η ΔΕΗ να παράγει πλέον μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη εισάγει. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι πολύ σημαντικό να διευρυνθούν οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»

Ενεργοποιείται σήμερα η πλατφόρμα του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» για την υποβολή αίτησης από νοικοκυριά και αγρότες για τη χορήγηση επιδότησης.

Την έναρξη προανήγγειλε πριν από λίγα 24ωρα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, εντάσσοντας το πρόγραμμα στις δράσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση ώστε η «πράσινη» μετάβαση να συνδυαστεί με την ενεργειακή δημοκρατία και τη διείσδυση των ΑΠΕ στους τελικούς καταναλωτές για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Εκτιμάται ότι με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος θα επιδοτηθούν περίπου 40.000 νοικοκυριά και αγρότες, για την εγκατάσταση ενός συστήματος που θα τους επιτρέψει να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού τους. Όπως είναι γνωστό, στην περίπτωση των νοικοκυριών το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να συνδυάζεται υποχρεωτικά με την μπαταρία, κάτι που είναι προαιρετικό για τα συστήματα που προορίζονται για αγροτικές παροχές.

Κριτήριο ένταξης θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα κατάθεσης της αίτησης για επιδότηση, προϋπόθεση για την οποία είναι να έχει προηγηθεί σύμβαση σύνδεσης του συστήματος στο δίκτυο. Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, ήδη πάνω από 3.500 νοικοκυριά έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.

Το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» προβλέπει πλαφόν στην ισχύ του οικιακού συστήματος, η οποία έχει καθοριστεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης). Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μια ώρα με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

#Tags: ΔΕΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.