ΟΠΑΠ: Η «συνταγή» που έφερε τα υψηλά κέρδη
Η έξυπνη στρατηγική της διοίκησης του ΟΠΑΠ και ο εμπλουτισμός των on line δραστηριοτήτων, μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αποτέλεσαν τη βάση για την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του Οργανισμού κατά το α’ εξάμηνο του έτους.
Toυ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη καθαρών κερδών 167,3 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του έτους έπαιξαν οι στοχευμένες προωθητικές ενέργειες. Το Golden 21 του Pamestoixima.gr, τα ανανεωμένα προϊόντα του ΣΚΡΑΤΣ, το ανανεωμένο tzoker.gr, το online live casino, το ανανεωμένο Λαϊκό Λαχείο, προσφέρουν στους πελάτες ένα σύγχρονο περιβάλλον χρήσης, εμπλουτισμένο περιεχόμενο και νέες δυνατότητες, μετατρέποντας το παιχνίδι σε διασκέδαση. Σε αυτό ακριβώς το μοντέλο οφείλεται η έκρηξη της κερδοφορίας, η οποία βάζει υποθήκη για γενναία μερισματική απόδοση και στη φετινή χρήση.
Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης συμπεριλαμβάνεται ο επανασχεδιασμός της online στοιχηματικής πλατφόρμας. Η στρατηγική του ομίλου για τη διαδικτυακή αγορά συνέχισε να αποδίδει, καθώς η ανάπτυξη της βάσης των ενεργών πελατών συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του α’ εξαμήνου, τόσο για τις online δραστηριότητες του ΟΠΑΠ όσο και για τη Stoiximan.
Η ακτινογραφία των μεγεθών
Η διαμόρφωση των μεγεθών του α’ εξαμήνου επηρεάστηκε από τις ισχυρές πληθωριστικές τάσεις, καθώς η δαπάνη των πελατών μειώθηκε, έστω και αν ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά λιανικής στη χώρα. Η αύξηση της κερδοφορίας του
ΟΠΑΠ κατά 111,9% το α’ εξάμηνο ήταν αποτέλεσμα των παρακάτω εξελίξεων:
Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ανήλθαν στα 899,3 εκατ. ευρώ, έναντι 570,1 εκατ. το α’ εξάμηνo 2021, εμφανίζοντας αύξηση 57,7%, ως αποτέλεσμα της πλήρους λειτουργίας των καταστημάτων καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Το μικτό κέρδος από παιχνίδια κατά το α’ εξάμηνο 2022 αυξήθηκε κατά 64,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 370,2 εκατ. ευρώ έναντι 225,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.
Ωστόσο, το β’ τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 181,2 εκατ. ευρώ έναντι 161,7 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας σχετικώς ισχνή αύξηση κατά 12%. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 335,7 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 63,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Τα λειτουργικά έξοδα α’ εξαμήνου ανήλθαν στα 171,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,5% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η διοίκηση στήριξε ουσιαστικά την πλήρη λειτουργία των καταστημάτων μετά την πανδημία.
Ο Οργανισμός βελτίωσε την ταμειακή του θέση και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 26,3
εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,04 των λειτουργικών κερδών. Οι μέτοχοι θα λάβουν προμέρισμα
0,30 ευρώ για τη χρήση 2022, το οποίο είναι τριπλάσιο σε σχέση με το περυσινό. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο ΟΠΑΠ μοίρασε μέρισμα 1,40 ευρώ ανά μετοχή, εμφανίζοντας την υψηλότερη απόδοση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ποσοστό 12,5%.
Ισχυρή παρουσία μέσω ΕΚΕ
Ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να αφήνει ισχυρό αποτύπωμα σε επίπεδο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, συμπληρώνοντας μια οκταετία εντονότατης κοινωνικής προσφοράς. Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας, ενώ συνολικά μέσα σε οκτώ χρόνια, ο ΟΠΑΠ υλοποίησε 30 έργα ανακαίνισης στα νοσοκομεία
Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού», τα οποία προσφέρουν πλέον υπερσύγχρονες υγειονομικές υποδομές και ένα ευχάριστο θεραπευτικό περιβάλλον. Τα ανακαινισμένα νοσοκομεία παραδόθηκαv πρόσφατα στο ελληνικό Δημόσιο.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Γιαν Κάρας, η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση του ΟΠΑΠ στην κοινωνική προσφορά, η οποία παραμένει εξαιρετικά ισχυρή και εστιάζει στα παιδιά και τη νέα γενιά, που αποτελούν το μέλλον της
χώρας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL