NULL Σεμίραμις Παληού: Καπετάνισσα από… κούνια - ΚΑΡΦΙΤΣΑ

, Δευτέρα
27 Μαρτίου 2023

Σεμίραμις Παληού: Καπετάνισσα από… κούνια

Η Σεμίραμις Παληού βρίσκεται από το 2021 στο πηδάλιο της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά Diana Shipping Inc. O Συμεών Παληός το 2019 πήρε την απόφαση να δώσει το «δαχτυλίδι» στη κόρη του, σε μια περίοδο κατά την οποία η εταιρεία με στόλο από 44 πλοία είχε επιστρέψει στην κερδοφορία, ύστερα πέντε χρόνια ζημιών.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

H Σεμίραμις Παληού έχει εμπειρίες 27 ετών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με γνώσεις στις εξαγορές, στα πληρώματα, στις ναυπηγήσεις και στην τεχνική διαχείριση. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).
Σπούδασε Mηχανολογία στο ImperialCollege του Λονδίνου και έκανε μεταπτυχιακό στη Ναυπηγική στο UniversityCollege. Άρχισε την καριέρα της το 1996 από τη LloydsRegister of Shipping και για δύο χρόνια εργαζόταν ως ασκούμενη επιθεωρήτρια πλοίων. Στη συνέχεια μεταπήδησε σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειάς της, όπως η Diana Shipping Agencies, με δραστηριότητα στον τομέα των ναυλώσεων. Ακολούθησε η Alpha Sigma Shipping, ενώ τον Μάιο του 2018 η γενική συνέλευση των μετόχων της Diana Shipping Inc. αποφάσισε την εκλογή της στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο στόλος της Diana Shipping Inc. αποτελείται σήμερα από 42 πλοία ξηρού χύδην φορτίου (4 Newcastlemax, 11 Capesize, 5 Post-Panamax, 6 Kamsarmax, 8 Panamax και 8 Ultramax). Η εταιρεία αναμένει επίσης να παραλάβει ένα σκάφος ξηρού χύδην Ultramax έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Η ιστορία της οικογένειας από τη Χίο

H οικογένεια Παληού κατάγεται από τη Χίο και έχει μεγάλη ναυτική παράδοση. Άρχισε τη δράση της με ιδιόκτητα ιστιοφόρα. Στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν πλοιοκτήτρια ατμόπλοιων που μετέφεραν ξηρό φορτίο. Το 1916, οι γιοι του πλοιάρχου Παντελή Παληού, ο Αντώνης, ο Σίμος, ο Μάρκος και ο Γιάννης, ίδρυσαν μία από τις πρώτες πολυμετοχικές ατμοπλοϊκές εταιρίες, την AE Θαλασσίων Επιχειρήσεων, με στόλο 30 πλοίων. Το μεγάλο κραχ του 1929 σταμάτησε κάθε δραστηριότητα.

Μετά τον Μεγάλο Πόλεμο επανήλθε στη ναυτιλία ο γιος του Σίμου Παληού, ο Παντελής (1911-1966), ο οποίος ταξίδεψε για πολλά χρόνια με την εταιρία των αδελφών Λω. Το 1965 ξεμπάρκαρε οριστικά και σε συνεργασία με τους ΙσίδωροΣαραντή και Λευτέρη Bενιάμη δραστηριοποιήθηκαν ως εφοπλιστές. O Παντελής έφυγε από τη ζωή το 1966 σε ηλικία 55 ετών, θύμα τροχαίου.

O γιος του, ο Σίμος, ήταν εκείνος που συνέχισε και συνεχίζει τις δραστηριότητες του πατέρα του. Γεννήθηκε στη Χίο, αποφοίτησε από το ιστορικό Γυμνάσιο ΑρρένωνΧίου και στη συνέχεια σπούδασε Ναυπηγική-Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του Durham στη Βορειοανατολική Αγγλία. Το 1965 αγόρασε το πρώτο του πλοίο και το 1969 ο στόλος του αποτελούνταν από τα πλοία «Σεμίρα», «Αγγέλικα» και «Αγία Μαρίνα».

Το 1972 ίδρυσε τηνDiana Shipping Inc., με στόλο από μεταχειρισμένα φορτηγά πλοία, τα οποία αγόρασε συνεταιρικά με φίλους και συγγενείς. Στα μέσα της δεκαετίας του 1979 η εταιρεία εισήλθε και στη διαχείριση πλοίων-ψυγείων. Τη δεκαετία του 1980 προχώρησε σε μεγαλύτερη διαφοροποίηση του στόλου του, επεκτεινόμενος στα δεξαμενόπλοια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 επεκτάθηκε και σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Από το 1996 στράφηκε στις ναυπηγήσεις φορτηγών και containers. Στα τέλη του 2018 ο Συμεών Παληός τιμήθηκε με το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής (LloydsList/PropellerClubLifetimeAchievementAward) για την επί 50 χρόνια παρουσία του στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Τον Μάιο του 2021, στο Capital Link – Greek Shipping LeadershipAward, βράβευσε ο Παναγιώτης Tσάκος τον επί 50 χρόνια φίλο του, Συμεών Παληό. «Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η βράβευση του Σίμου Παληού είναι περισσότερο από άξια. Τι κρίμα που δεν είναι Kαρδαμυλίτης. Θερμά συγχαρητήρια, Σίμο. Είσαι λεβέντης!», είπε ο κ. Τσάκος, για να απαντήσει ο Συμεών Παληός: «Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αποδεικνύουν ότι μετά από τόσα χρόνια καταφέραμε να απαλείψουμε τις διαφορές μεταξύ ενός μικρού χωριού, τωνΚαρδάμυλων, και της Μητρόπολης του Βροντάδου»!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL