, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Αφοί Σαράντη: Από το τυροκομείο σε πρωταγωνιστές της γαλακτοβιομηχανίας

Μια κτηνοτροφική οικογένεια σε ένα ορεινό βουνό της Πίνδου. Ένα τυροκομείο στο υπόγειο του σπιτιού. Ένας παππούς με 40 χρόνια πείρα στο επάγγελμα, ένας πατέρας που ακολουθεί τα χνάρια του και δυο αγόρια που μετά το σχολείο τους παρακολουθούν υποχρεωτικά «μαθήματα παραδοσιακής τυροκομίας».

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Και ένα τυρί τόσο νόστιμο που αρέσει σε όλους και που οδηγεί στη δημιουργία του τυροκομείου Πίνδος, το 1965, στην πόλη των Τρικάλων. Είναι η χρονιά που στη διπλανή πόλη της Λάρισας δημιουργείται η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος.

Κάπως έτσι μεγαλώνουν τα δυο αδέλφια και μαζί τους τόσο το τυροκομείο όσο και η Όλυμπος. Αλλά δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Ενώ το τυροκομείο ευημερεί και το 1985 οδηγεί στην ίδρυση της Τυροκομικά Αδερφών Σαράντη – ΤΥΡΑΣ ΟΕ, ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικών τυροκομικών, η Όλυμπος συσσωρεύει ζημιές και χρέη. Έτσι, το 2000, οι αδερφοί Σαράντη προχωρούν στην τολμηρή κίνηση της εξαγοράς της Όλυμπος.

Από εκεί και πέρα, η Όλυμπος ανοίγει τα φτερά και μέσω διαρκών επενδύσεων κατάφερε να ξεφύγει από τα περιορισμένα θεσσαλικά όρια και να επεκταθεί σε ολόκληρη την ελληνική αγορά. Ακολούθησε η εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Ροδόπη (και πάλι μέσω πλειστηριασμού), ενώ φέτος προστέθηκε και η ΑΓΝΟ, η οποία είχε σημαντική παρουσία στο παγωτό. Στον τομέα των αναψυκτικών, μέσω
διαγωνισμού και πάλι είχε αποκτήσει το σήμα του φυσικού μεταλλικού νερού Δουμπιά (θυγατρική της Μαλαματίνα), δημιουργώντας μαζί με το σήμα Κλιάφα μια πρώτη ομάδα «κρούσης» για την είσοδο στην κατηγορία και τα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Για την προσεχή διετία, ωστόσο, ο όμιλος προχωρά και σε νέες παραγωγικές επενδύσεις, πέραν του εργοστασίου Κλιάφα. Ειδικότερα, ξεκίνησε ήδη η κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, που αντιστοιχεί σε μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

Εξαγορές

Μέσα στο 2022 πραγματοποιήθηκε η συμφωνία στην Κύπρο με την τοπική ΝΘ Κουρούσιης Ltd (απέκτησε το 49%), με προοπτική απόκτησης του συνόλου των μετοχών της σε δεύτερο χρόνο. Θα θυμίσουμε ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην επέκτασή της στην κυπριακή αγορά, προσβλέποντας στην ταχέως αναπτυσσόμενη στο εξωτερικό αγορά του χαλουμιού, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμα εθνικό προϊόν στη φαρέτρα των τυροκομικών προϊόντων που παράγουν εκτός από τη φέτα.

Η τρίτη εξαγορά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους αφορά το 100% της θυγατρικής της Δέλτα στη Βουλγαρία, United Milk Company. Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ενισχύει την παρουσία της τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων, όσο και στη συγκεκριμένη χώρα, όπου ήδη από το 2003 διατηρούσε παρουσία μέσω της Tyrbul, την οποία είχε εξαγοράσει, προχωρώντας και στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κίτρινων τυριών.

Η United Milk Company παράγει φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων παραδοσιακά βουλγαρικά αγαθά, ενώ εξάγει σημαντικές ποσότητες από αυτά σε αγορές όπως οι Ηνωμένες
Πολιτείες, ο Λίβανος, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ρωσία. Η έδρα του εργοστασίου της UMC βρίσκεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, το Πλόβντιβ, ενώ η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων για περισσότερα από πενήντα χρόνια.

Επέκταση στα Βαλκάνια

Στις βαλκανικές χώρες, εκτός από τη Βουλγαρία, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία διατηρεί και ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία μέσω της Fabrica de Lapte Brasov, στην οποία έχει προγραμματίσει να επενδύσει συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ έως και το 2023 για την προσθήκη νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος και εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Fabrica de Lapte ιδρύθηκε το 2011 και σε αυτήν ο όμιλος έχει επενδύσει τα τελευταία δέκα χρόνια ποσό που υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η αρχική επένδυση ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε την ανάπτυξη του νέου εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος του ομίλου στο Brasov της Ρουμανίας.

Το ρουμανικό εργοστάσιο απέφερε στον όμιλο έσοδα άνω των 110 εκατ. ευρώ το 2021. Από το συγκεκριμένο ποσό το 60% προήλθε από την πώληση επώνυμων προϊόντων. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση των αδελφών Σαράντη ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Ρουμανία ήδη από το
1999 με την εξαγορά τότε της Tyrom SA και την ίδρυση του πρώτου της εργοστασίου εκτός Ελλάδας. Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία είχε το 2021 κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ έναντι 405,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου εντάσσονται εμπορικές ονομασίες όπως Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Δουμπιά, Κλιάφα και εσχάτως η Αγνό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL