01:03, Κυριακή
29 Μαΐου 2022

«Τα σημαντικότερα πράγματα γράφονται και θα γράφονται πάντα με το χέρι»

Το ονειρικο ταξίδι των χειροποίητων μολυβιών και στυλό από τη Θεσσαλονίκη σε όλη την υφήλιο

H Ευγενία Γραμματικοπούλου και ο Ρέζα  Χακπούρ είναι σύντροφοι στη ζωή και συνεργάτες στις επιχειρήσεις. Οι δυο τους, δημιούργησαν την Arteavita, μια εταιρεία που κατασκευάζει χειροποίητα μολύβια και στυλό και μέσα σε λίγα χρόνια η επιχείρηση, που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη,  κατάφερε να έχει πωλήσεις σε όλη την υφήλιο. Μάλιστα, κάποια από τα προϊόντα τους κέρδισαν διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.  

Αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός με εκπαίδευση, ο Reza είναι ένας βραβευμένος σχεδιαστής που λατρεύει να δουλεύει ξύλο με τα χέρια του. Μετά από χρόνια εργασίας ως αρχιτέκτονας, ο Reza επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη: την κατασκευή. Ως επικεφαλής σχεδιαστής στην Arteavita, συνδυάζει τη σχεδιαστική του ευαισθησία με την εμπειρία του στην ξυλουργική και την αγάπη του για τη φύση για να δημιουργήσει μοναδικά τεχνουργήματα που γιορτάζουν την ομορφιά των φυσικών υλικών.

Η Ευγενία, πολύγλωσσος με υπόβαθρο στις πολιτιστικές σπουδές και την πολιτική και διαχείριση τεχνών, είναι η άλλη δημιουργική δύναμη πίσω από την Artavita. Με την ποικίλη επαγγελματική της εμπειρία και τα χρόνια ζωής της σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι υπεύθυνη για το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση της εταιρείας.

Οι δύο τους, μιλούν στην Καρφίτσα για το επιχειρηματικό τους εγχείρημα, τονίζοντας πως το μολύβι θα παραμένει μια αξία διαχρονική καθώς είναι το μέσο για να εκφράσουμε την σκέψη μας με δημιουργικό τρόπο.

Πώς και πότε αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε επιχειρηματικά με την κατασκευή χειροποίητων μολυβιών. 

Μετά από πολυετή διαμονή στο εξωτερικό και διάφορες εργασιακές εμπειρίες, αποφασίσαμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας και διαφορετικό. Οι γνώσεις του Ρέζα στην επεξεργασία του ξύλου και του σχεδιασμού από το ρόλο του αρχιτέκτονα και του δικού μου ακαδημαϊκού υπόβαθρου ήταν ουσιαστικά στην απόφαση μας. 

Τι είδους μολύβια/ στυλό κατασκευάζετε, τι υλικά χρησιμοποιείτε και πόσος χρόνος χρειάζεται για την δημιουργία ενός προϊόντος;

Το υλικό είναι το ξύλο. Αλλά όταν μιλάμε για ξύλο, εννοούμε μια ποικιλία από διάφορα ξύλα από τα κλασικά όπως καρύδια και ελιά μέχρι σπάνια χρωματιστά ή αρωματικά όπως το μωβ αφρικανικό purpleheart και το αργεντίνικο verawood. 

Με δεδομένο ότι, ζούμε στην εποχή που οι επικοινωνίες, ακομη και οι σημειώσεις, γίνονται ηλεκτρονικά, υπάρχει «αγορά» που απευθύνεστε και ποια είναι αυτή; 

Το εργαλείο γραφής μπορεί να έχει παραμεριστεί από τα ηλεκτρονικά μέσα, ωστόσο έχει αναβαθμιστεί και έχει πάρει μια πιο ποιοτική θέση. Χρησιμοποιείται ίσως λιγότερο αλλά για περισσότερο σημαντικούς λόγους. Το δικά μας εργαλεία γραφής εννοούνται ως design items ή fashion items γι αυτό και πωλούνται σε concept stores, μπουτίκ και design stores. Το ότι είναι χειροποίητα και με ιδιαίτερο design τα κάνει μοναδικά ως προϊόντα σε ολόκληρο τον κόσμο. 

«Κινδυνεύει» να γίνει το μολύβι ένα προϊόν μόνο για συλλέκτες ή «ρομαντικούς» ;

Το εργαλείο γραφής είναι ένα αντικείμενο το οποίο δημιουργείται από την απόλυτη σχέση μεταξύ του μυαλού και του σώματος, είτε στο σχέδιο είτε στο γράψιμο. Τα σημαντικότερα πράγματα γράφονται και θα γράφονται πάντα με το χέρι και το μολύβι ή το στυλό είναι ένα αντικείμενο που αναγεννάται αλλά δεν εξαφανίζεται. Αλλάζει δηλαδή το προφίλ του και αναπροσδιορίζεται όπως στη δική μας περίπτωση. 

Στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα, απευθύνεστε στους καταναλωτές ζητώντας τους να  στείλουν μια φωτογραφία με κάτι που έγραψαν ή σκιτσάρισαν με τα μολύβια σας. Υπάρχει ανταπόκριση και αν ναι, τι σας στέλνουν συνήθως; 

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις οι οποίες σύντομα θα ανέβουν στο site. Ο κόσμος που αγοράζει τα εργαλεία γραφής μας αγαπάει το αντικείμενο και υποστηρίζει την ιδέα του #advocatesofcreativity που είναι το μότο μας. Υπάρχει ήδη μια κοινότητα από καλλιτέχνες από όλο το κόσμο που ζωγραφίζει με τα στυλό ή τα μολύβια μας και συμμετέχει στην ιδέα της δημιουργικότητα που υπάρχει μέσα στον καθένα μας. 

Επιχειρηματικά, σας δικαίωσε το εγχείρημα; 

Ναι, δικαιωθήκαμε και ο κόπος μας έφερε αποτέλεσμα. Τα προϊόντα μας πωλούνται αυτή τη στιγμή σε υπέροχα καταστήματα, μπουτίκ και ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο και η ανταπόκριση του κόσμου στο χειροποίητο, μας δίνει πολλή χαρά και ενθουσιασμό για το μέλλον. 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Οι επόμενοι στόχοι μας είναι η παραγωγή νέων αντικειμένων γραφείου αλλά και μια έκθεση με όλα τα μηνύματα και τα σκίτσα από όλους εκείνους που έχουν τα μολύβια και στυλό μας με βάση τη Θεσσαλονίκη. 

Από την έντυπη εφημερίδα Karfitsa