Αυτό που σήμερα ονομάζουμε digital transformation και που λίγα χρόνια πριν ίσως φάνταζε μακρινό, είναι ένα γεγονός που σηματοδοτεί τη χρήση ενός νέου σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου που πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη ‘συμμόρφωσης’ των επιχειρήσεων.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης αυτοματοποιώντας τις μη αυτόματες διαδικασίες και εξορθολογίζοντας τις ροές εργασίας στο εσωτερικό της. Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την παραγωγικότητα, επιτρέποντας παράλληλα στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλής προστιθέμενης αξίας (added value).
Κατά τη διάρκεια του COVID-19, η υιοθέτηση μιας ευρύτερης ψηφιακής παρουσίας επέτρεψε στις ίδιες τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν και να υποστηρίξουν την παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά απαιτητικής περιόδου λειτουργίας. Παραδοσιακά λοιπόν, ο ψηφιακός μετασχηματισμός σήμαινε αναβάθμιση του δείκτη ψηφιακής ωριμότητας μέσω της εφαρμογής συστημάτων με μεγαλύτερη ευελιξία που βασίζονται στο σωστό πάντοτε σχεδιασμό και προγραμματισμό.
Οι ψηφιακές υποδομές σήμερα..
Με βάση τα τελευταία στοιχεία για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υποστηρίζαμε θερμά πως το 2023, η σωστή χρήση της τεχνολογίας δεν είναι απλώς επιλογή, αλλά βασική απαίτηση και αναγκαιότητα για κάθε επιχείρηση.
Οι τεχνολογικές στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις σήμερα παρέχουν υψηλότερη καινοτομία και ικανοποίηση στους εργαζόμενους, περισσότερες πληροφορίες δεδομένων, βελτιωμένη συνεργασία και μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία σε κάθε πελάτη.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία στις βασικές επιχειρηματικές λειτουργίες, όπως τα οικονομικά και το ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο την αυτοματοποίηση βασικών υπηρεσιών και λειτουργιών. Έτσι λοιπόν ο χρόνος που εξοικονομείται με την εγκατάσταση του κατάλληλου αυτοματισμού μπορεί να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν σε ευρύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Αποτελέσματα…
Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας για το “Digital Transformation in Greece 2022/2023” report που παρουσίασε πρόσφατα το Found.ation με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού οργανισμού EIT Digital.
Όπως προκύπτει, το 75% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι εταιρείες για τις οποίες εργάζονται εφαρμόζουν ήδη προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού, ωστόσο το επίπεδο ωριμότητάς τους δεν είναι ακόμη ικανοποιητικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που εκπόνησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της COSMOTE, καταγράφεται αύξηση 10% στο μέσο όρο του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας σε σχέση με το 2020 και 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) βρίσκεται, ήδη, σε προχωρημένα στάδια ψηφιακής ετοιμότητας, ενώ 1 στις 2 ΜμΕ βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια. Η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης, πόρων και δεξιοτήτων φαίνεται να είναι τα βασικά εμπόδια στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ψηφιακά πιο ώριμες εταιρείες ήταν σε ευνοϊκότερη θέση για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκάλεσε ο Covid, καθώς χρησιμοποίησαν περισσότερο τις διαθέσιμες τεχνολογίες.
Ο μέσος όρος των εταιρειών με βάση τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας είναι σήμερα στο 4,49/10, ενώ το 2020 κυμαινόταν στο 4,06/10. Οι εταιρείες κατατάσσονται στον δείκτη, σύμφωνα με τη χρήση των 10 ψηφιακών τεχνολογιών που αξιοποιούν, σε πέντε εξελικτικά στάδια: 1-2 στοιχειώδες στάδιο (Elementary), 3-4 βασικό (Basic), 5-6 μεσαίο (Medium), 7-9 προχωρημένο (Advanced), 10 ιδεατό (Ideal).
Βήματα μπροστά…
Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρομεσαίες, να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων στην ΕΕ. Θα προωθήσει μια νοοτροπία επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων, βοηθώντας τα άτομα να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους πολίτες και την οικονομία της ΕΕ. Κλειδί στη μετάβασή τους για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναδεικνύεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέραν της μεγάλης πρόκλησης στην πρόσβασή τους σε χρηματοδοτήσεις έχουν να οργανώσουν το σωστό σχεδιασμό τους στη ψηφιακή μετάβαση.
Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η σωστή προβολή μίας επιχείρησης στο ψηφιακό περιβάλλον μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη, όπως αύξηση της παραγωγικότητας, καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση πελατών.
Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε πως η υιοθέτηση μιας ψηφιακής κουλτούρας ή αλλιώς αυτό που ονομάζουμε digitaltransformation ή businessrestructuring, δεν γίνονται απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Αντιθέτως, είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία κατά την οποία κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εναρμονιστεί έτσι ώστε να μπορεί να καταγράψει σημαντικά ψηφιακά άλματα στο μέλλον…